Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
10 oktober 2022 09:58
Del på Facebook
Økte priser på mat er blant det som fører til prisvekst. Foto: Heiko Junge / NTB
Økte priser på mat er blant det som fører til prisvekst. Foto: Heiko Junge / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Konsumprisindeksen (KPI) steg 6,9 prosent de siste tolv månedene, som er mer enn økonomene ventet. Ikke siden juni 1988 har tolvmånedersveksten vært høyere.

Dette er 0,4 prosentpoeng opp fra tolvmånedersveksten i august. Fra august til september 2022 steg KPI 1,4 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Annonse
Annonse

Prisene på matvarer er den viktigste årsaken til oppgangen i tolvmånedersveksten i KPI i september.

Det var ventet en prisvekts på 6,2 prosent, skriver E24 og viser til tall fra Bloomberg.

Høyeste vekst siden 1988

– Prisveksten fortsetter å være høy og øker igjen etter en viss nedgang i august. Vi må tilbake til juni 1988 for å finne høyere tolvmånedersvekst, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

Kjerneinflasjonen (KPI-JAE), som er prisveksten uten energi og avgiftsendringer, endte på rekordhøye 5,3 prosent i september, opp fra 4,7 i august.

SSB har aldri målt høyere vekst i kjerneinflasjonen siden de begynte sine målinger av denne i 2001.

– Økt sjanse for større rentehevinger

Styringsrenta ligger nå på 2,25 prosent etter at Norges Bank for tredje gang på rad slo til med dobbel renteheving i september. Sentralbanken anslo samtidig at styringsrenta øker til 3 prosent i løpet av vinteren.

Mandagens tall er vesentlig høyere enn både det økonomene og Norges Bank hadde ventet på forhånd, noe som øker sjansen for større rentehevinger fra sentralbanken, slår DNB Markets' seniorøkonom Kyrre Aamdal fast.

– Men det er fortsatt usikkert om renten øker 0,5 eller 0,75 prosentpoeng på neste møte, sier Aamdal til Dagens Næringsliv.

Annonse
Annonse

Nordea tror sentralbanken setter opp styringsrenta 0,25 prosentpoeng i november og desember, men fortsatt økt kjerneinflasjon kan føre til enda en dobbel renteheving før året er omme, sier sjeføkonom Dane Cekov.

Kjerneinflasjonen vil fortsette å øke til 5,5 i månedene som kommer, mener han.

Uvanlig få varer med prisnedgang

– De fleste varer og tjenester går opp i pris, og mange av dem går i tillegg opp mer enn før. Det er uvanlig få varer og tjenester som går ned i pris og demper prisveksten, sier Kristiansen.

Oppgangen i tolvmånedersveksten kommer av en sterkere vekst i prisene på blant annet matvarer, klær og bøker den siste måneden sammenlignet med veksten i samme periode i fjor.

Vanligvis går matvareprisene ned fra august til september, men i år var prisene uendret. Det gjør at tolvmånedersveksten i matprisene gikk opp fra 10,1 prosent i august til 11,9 prosent i september, den høyeste prisveksten på mat siden 80-tallet.

Strøm og drivstoff øker fortsatt

Prisene på strøm og drivstoff er fremdeles høye.

Fra august til september steg prisene på elektrisitet inkludert nettleie med 10,5 prosent. Siden september 2021 har prisene dermed steget med 16,7 prosent.

Prisene på drivstoff og smøremidler gikk opp 1,5 prosent fra august til september, etter et fall måneden før. Bensinprisene gikk ned 0,5 prosent, mens dieselprisene gikk opp 3,0 prosent. Prisene på drivstoff og smøremidler var 32,9 prosent høyere i september enn i samme måned i fjor.

Også husleiene har økt mer enn vanlig de siste månedene.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 12 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøFylkeskommunen har adskillig flere "alvorlige" (som du skriver) problemer enn Møreaksen å ta seg av.  Særinteressene i Møreaksen har splittet ...
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 22 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse