Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
08 november 2022 16:55
Del på Facebook
Statsminister Jonas Gahr Støre og FNs generalsekretær António Guterres på Leaders meeting on adaptation in Africa under klimatoppmøtet COP27 i Sharm el-Sheikh i Egypt. Foto: Javad Parsa / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre og FNs generalsekretær António Guterres på Leaders meeting on adaptation in Africa under klimatoppmøtet COP27 i Sharm el-Sheikh i Egypt. Foto: Javad Parsa / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) lover at Norge skal oppfylle sine klimaløfter og blant annet doble klimafinansieringen til fattigere land innen fire år.

– Vi vil iverksette en rettferdig klimapolitikk ved å øke karbonavgiften vår til 200 euro per tonn innen 2030. Vi vil kutte utslippene og skape arbeidsplasser. Vi vil tilpasse politikken vår og målsettingene våre ved å gjøre en årlig klimahandlingsplan til en del av statsbudsjettet, sa Støre da han tirsdag talte under klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh.

Annonse
Annonse

Den norske regjeringen besluttet nylig å skjerpe utslippskuttene, slik at målet nå er et kutt på minst 55 prosent innen 2030 sammenlignet med nivået i 1990.

Vil tredoble støtte

I tirsdagens tale understreket Støre at Norge også er rede til å tredoble støtten som skal sikre at fattigere land kan tilpasse seg klimaendringene.

– Livsgrunnlaget til millioner av fattige og sårbare mennesker er truet av naturtap og følgene av klimaendringene, sa statsministeren og fastslo at ingen må bli latt i stikken.

Han tok også til orde for at klimaendringer og tap av naturmangfold må håndteres sammen og nevnte blant annet Norges innsats for å hindre avskoging i verdens regnskoger. Her trakk han spesielt fram samarbeidet med Brasils påtroppende president Luiz Inacio Lula da Silva.

Grønt hydrogen i Egypt

Støre nevnte også «The Green Shipping Challenge», som han lanserte sammen med USAs klimautsending John Kerry mandag.

Initiativet tar sikte på å kutte utslippene fra skipsfarten, blant annet ved å utvikle ny grønn teknologi.

I tillegg slo han et slag for nye, grønne industriløsninger og nevnte at han sammen med Egypts president Abdel Fattah al-Sisi tirsdag skal lansere starten på et prosjekt for produksjon av grønt hydrogen, det første i sitt slag i en framvoksende økonomi.

Skepsis fra organisasjoner

Seniorrådgiver Håkon Grindheim i Kirkens Nødhjelp sier til NTB at det er bra at Støre tar opp skjerping av klimamålene, men at innsatsen også må skrus betydelig til i Norge.

– Norge kan ikke vise til de store utslippskuttene på hjemmebane, sier han.

Han sier også at Norge må levere bedre når det gjelder klimafinansiering for utviklingsland.

– Norge ligger langt bak det vi nivået vi må ligge på, for at vi skal ta vårt rettferdige ansvar. Her har Støre en viktig jobb å gjøre når han nå skal hjem til budsjettforhandlinger med SV, sier Grindheim.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Naturvernforbundets leder Truls Gulowsen er mer direkte i sin kommentar:

– Hvordan bidrar Støres regjering til å holde 1,5 gradersmålet i live hvis de vil lete etter mer olje og åpne nye oljefelt, som ifølge FN og IEA ikke er i tråd med 1,5 gradersmålet? Støre gjentok gamle løfter om klimafinansiering, som ikke er fulgt opp i forslag til statsbudsjettet. Løftene om klimafinansiering må følges opp med en årlig opptrappingsplan. Norge er heller ikke i rute med å nå sine klimamål, og det trengs nye, kraftige tiltak for en rettferdig omstilling, sier Gulowsen.

Rapportrush

Foran tirsdagens møter på COP27 hadde EUs klimaovervåking Copernicus kunngjort at 2022 hadde den varmeste oktobermåneden i Europas historie. Unicef har også publisert en rapport som viser at 27,7 millioner barn i 27 land er blitt rammet av flom så langt i år. Enkelte steder er situasjonen den verste på over 30 år.

En ny rapport fra FN-støttede Finance for Climate Action ble også publisert tirsdag. Den viser at utviklingsland og framvoksende økonomier trenger investeringer for godt over 2 billioner dollar – tilsvarende over 20.000 milliarder kroner – i året for å håndtere klimaendringene. Disse pengene må være på plass før 2030, og trengs for å unngå svært ødeleggende konsekvenser av klimaendringene. I dag er klimainvesteringene på om lag en firedel av dette.

Ekspertene konkluderer med at 10.000 milliarder kroner bør komme fra rike land, investorer og multilaterale utviklingsbanker.

Resten av pengene, rundt 14.000 milliarder kroner, bør komme fra private og offentlige kilder i de aktuelle landene.

Guterres raser mot selskaper

FNs generalsekretær António Guterres gikk også hardt ut mot selskaper som investerer i fossil energi, særlig dem som også hevder de jobber for nullutslipp.

– Å bruke falske løfter om nettoutslipp for å skjule massive utvidelser innen fossil energi, er forkastelig. Det er åpenbart bedrag, sa FN-sjefen da rapporten ble lansert under klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh tirsdag.

Rapporten kritiserer også selskaper som investerer i prosjekter som fører til avskoging.

– Dette giftige forsøket på å skjule det man gjør, kan dytte verden utfor klimastupet. Jukset må stanse, la han til.

Ifølge Guterres må selskaper, byer og regioner innen ett år oppdatere klimaløftene sine slik at de er i tråd med ekspertenes anbefalinger.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse