Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
08 november 2022 21:14
Del på Facebook
Statsminister Jonas Gahr Støre lytter til Pakistans statsminister Shehbaz Sharif under klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh i Egypt. Foto: Javad Parsa / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre lytter til Pakistans statsminister Shehbaz Sharif under klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh i Egypt. Foto: Javad Parsa / NTB

– Det gjør et mektig inntrykk å høre om ødeleggelsene, sier Jonas Gahr Støre etter å ha møtt statsministeren i flomrammede Pakistan på klimatoppmøtet.

Støre og hans pakistanske kollega Shehbaz Sharif ledet tirsdag en diskusjon om samfunn som er sårbare i møte med klimaendringene.

I sommer ble det tydelig hvor sårbart Pakistan er, da store deler av landet ble oversvømt.

– Det gjør et mektig inntrykk å høre ham fortelle om ødeleggelsene fra den enorme nedbøren og flommen som fulgte, sier Støre til NTB på klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh i Egypt.

– Endringer er her

Støre slår fast at det er viktig nå å diskutere hvordan Pakistan best kan få hjelp til å håndtere situasjonen. Samtidig sier han at det er nødvendig å tilpasse seg et klima i forandring.

– Vi må motvirke klimaendringene. Men noen endringer er her allerede, og da må vi rett og slett tilpasse oss.

Han sier klimatilpasning innebærer å beskytte sårbare samfunn mot at lignende katastrofer kan skje igjen.

Familie og venner

I Norge har flomødeleggelsene trolig gjort et særlig inntrykk på mennesker med pakistansk bakgrunn, påpeker statsministeren.

– Mange med pakistanske bånd i Norge har opplevd denne katastrofen via familie og venner som har fortalt om den.

annonse

På spørsmål om Norges store inntekter fra fossil energi gir oss et spesielt ansvar for å hjelpe land som rammes av klimaendringene, svarer ikke Støre direkte.

– Men at Norge er et rikt land, det forplikter. Det gir oss et særlig ansvar, og derfor må vi ligge i front på bistand, sier han.

Humanitær hjelp

Ifølge Støre dreier dette seg ikke bare om størrelsen på bistanden, men også måten pengene gis på.

Han minner om at Norge har gitt humanitær hjelp til Pakistan etter flommen, men understreker også betydningen av norsk støtte til forebygging og klimatilpasning.

Tirsdag traff Støre også FNs generalsekretær António Guterres, som dagen før advarte om at verden er på full fart mot et «klimahelvete, med foten fortsatt på gasspedalen». Guterres hevdet også at menneskeheten risikerer å gå til grunne.

Støtter Guterres

Enkelte norske forskere mener Guterres går for langt når han uttrykker seg slik. Men Støre vil ikke kritisere FN-sjefen.

– I den situasjonen vi er i, så tror jeg det trengs, sier han om Guterres' advarsler.

På klimakonferansen deltok Støre tirsdag da det norske selskapet Scatec presenterte planer om bygging av et anlegg for produksjon av såkalt grønt hydrogen i Egypt.

Her var også Egypts president Fattah al-Sisi til stede. Det var imidlertid ikke noe eget møte mellom al-Sisi og Støre, og dermed ble det i denne omgang ingen diskusjon om situasjonen for menneskerettighetene i Egypt.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Bom 245,- for en retning, dvs. for en liten del av strekningen.Eller passer det bedre med skivebom?Dvs. den minst ønskede ...
Anne Mari Sandshamn 11 timer siden Verden består av mer enn lastebiler fra Sunnmøre
@Terje SundsbøDu leste ikke hva jeg  skrev du? EN gang til da, jeg skrev I K K E om ferger, men ...
@Rolf Erik PedersenDe fornuftige politikerne sitter på Stortinget, og de har ingen agenda sammen med Møreaksen AS. Også Nye Veier AS har ...
@Rolf Erik PedersenDet er bare en forskjell på rundt 20 lastebiler mellom Eksportveien og Møreaksen. Å beregne %-andeler gir bare mening når ...
@Rolf Erik PedersenSå du mener at et mindretall på 25% bør prioriteres framfor flertallet?
@Roger DragsethKostnadsøkningen på Møreaksen er akkurat som på alle andre samferdselsprosjekter. Altså nøyaktig som forventet, ifølge Statens vegvesen.Det samme problemet som ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte