Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
09 desember 2022 09:15
Del på Facebook
Prisene i Norge har steget med 6,5 prosent fra november i fjor til november i år. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Prisene i Norge har steget med 6,5 prosent fra november i fjor til november i år. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Prisene i Norge har steget med 6,5 prosent fra november i fjor til november i år. Høye strømpriser utgjør mye av økningen. Siste måned gikk prisene derimot ned.

– Dette betyr ikke at inflasjonstoppen er nådd, den kommer først å begynnelsen av neste år. Men vi ser tegn til at viktige deler av driverne bak prisoppgangen – som prisene internasjonalt på olje, gass, elektrisitet og metall – har stanset opp. Noen av dem har også så vidt begynt å trekke seg tilbake, sier forsker Thomas von Brasch i Statistisk sentralbyrå (SSB) til NTB.

Prisene i Norge var i november 6,5 prosent høyere enn for ett år siden. Dermed er prisveksten ett prosentpoeng lavere enn den var i oktober.

– Det ble målt en sterkere oppgang i strømprisene fra oktober til november i fjor sammenlignet med i år. Dette er hovedgrunnen til at tolvmånedersveksten går ned fra 7,5 prosent i oktober til 6,5 prosent i november, sier seksjonssjef Espen Kristiansen SSB.

Prisene på energivarene naturgass, strøm og raffinerte oljeprodukter økte i november og førte til at energiprisene gikk opp med 9,6 prosent fra oktober, ifølge SSBs produsentprisindeks.

– Prisene på elektrisk kraft i Norge blir påvirket av strømprisene i Europa, som igjen avhenger sterkt av prisen på naturgass, sier Kristiansen.

Lavere enn oktober

Tolvmånedersveksten i prisene justert for avgiftsendringer og uten energivarer (også kalt for kjerneinflasjonen) var på 5,7 prosent i november. Det er 0,2 prosentpoeng lavere enn i oktober, som var en toppnotering.

Makroanalytiker Dane Cekov i Nordea Markets skriver i en kommentar at dette trolig er gode nyheter for Norges Bank, som det er ventet vil øke renta med 0,25 prosentpoeng neste uke.

Samtidig ligger kjerneinflasjonen fortsatt en god del høyere enn det Norges Bank tar utgangspunkt i (5 prosent), men lavere enn det analytikerne ventet på 6 prosent.

annonse

Lavere prisvekst enn nabolandene

Blant vare- og tjenestegruppene som har hatt kraftigst prisoppgang finner vi matvarer, møbler, hotell- og restauranttjenester samt biler.

– Prisveksten på mat og drikke har gått opp siden sommeren. Den er fortsatt høy, men avtar noe fra oktober til november. Den er også noe lavere i Norge enn i våre naboland, sier Bendik Solum Whist, leder for Virke dagligvare.

Matvarene som bidro betydelig til dette fallet var sjokolade, brus, lettmelk og ost.

Ned i oktober, men fortsatt prisoppgang totalt

Prisene på drivstoff og smøremidler falt med 4 prosent den siste måneden, men de siste tolv månedene er økningen på hele 26,8 prosent.

Ifølge SSB er det fortsatt en bred og sterk prisoppgang på de fleste varer og tjenester, til tross for at tolvmånedersveksten gikk litt ned i november sammenlignet med rekordnivået i oktober.

Nedgangen kan trolig sees i sammenheng med tilbudskampanjer som for eksempel black week i november.

Ingen inflasjonstopp

Prisveksten skal stige inn i starten av 2023, og kommer til å ligge høyt også neste år. Først mot slutten av året og starten av 2024 kommer vi til å oppleve mer normal prisvekst, ifølge SSB.

SSB har også beregnet strømstøtteordningens effekt på prisstigningen, og har funnet ut at uten denne ordningen ville prisstigningen det siste året totalt ha vært på 8,4 prosent i november. Strømstøtten bidro til å dempe tolvmånedersendringen med 1,9 prosentpoeng.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 5 timer siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Terje SundsbøSi ikke det du, her er den mest berømte.. Og neida, ikke nødvendigvis av innsig av vann, men dog... 300 ...
Terje Sundsbø 17 timer siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Anne Mari SandshamnJeg tror det skjer oftere at veier oppe i dagen blir stengt pga. mye vann/flom enn at undersjøiske tunneler stenges ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
Ser jo med klarhet nå, etter siste uværet , hvor rammet en kanbli av uvær - i undersjøiske tuneller! Tenker ...
Ketil Strand Andersen 1 dager siden Symbolpolitikk i bakvendtland
Merk at de to tårnene man ser på illustrasjonsfotoet er kjøletårn som brukes i varme land for å redusere temperaturen ...
Takker så mye for publisering KSU! Håper det kan skape en viss debatt :-)
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte