Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
30 desember 2022 08:10
Del på Facebook
Fjorårets fellesfyrverkeri i Ålesund. Oppskytningen skjedde fra en flåte som lå i Aspevågen. MDG vil i første omgang forby privat fyrverkeri, ikke offentlig oppskytning. Foto: Halvard Alvik / NTB
Fjorårets fellesfyrverkeri i Ålesund. Oppskytningen skjedde fra en flåte som lå i Aspevågen. MDG vil i første omgang forby privat fyrverkeri, ikke offentlig oppskytning. Foto: Halvard Alvik / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Oslo har MDG-byråden forbudt fyrverkeri i bykjernen. Men partiet vil gå enda lengre: De vil forby all privat oppskytning av fyrverkeri i hele Norge.

– Jeg tror nok at fyrverkerieksplosjoner utendørs hører fortiden til, på samme måte som at fossilmotoren vil havne på museum. Vi mener at tiden er overmoden for å forby privat fyrverkeri, sier distriktspolitisk talsperson Tommy Reinås i MDG til NTB.

Annonse
Annonse

Han viser til at nyttårsrakettene sendes opp ute i vår felles natur, og at det dermed ikke er noen privatsak.

– Dette har noen likhetstrekk med røykeloven. Mange reagerte på at staten skulle komme inn og bestemme hva folk fikk lov å gjøre, men i dag er det få som ønsker å reversere den, sier Reinås.

Flere vil ha forbud

MDG er det eneste partiet som har programfestet at de ønsker å forby privat oppskytning av fyrverkeri.

Men en rekke organisasjoner har tatt til orde for det samme. Før jul skrev blant annet Dyrebeskyttelsen, Blindeforbundet, Den norske veterinærforening, Noah og flere andre organisasjoner under på et opprop for å forby privat fyrverkeri.

– Det er ikke meningen at vi skal forby feiring og moro. Etter et grått år er det kjempeviktig at vi feirer med god mat og drikke og gode opplevelser. Men det er fullt mulig å lage fart og fest uten eksplosjoner som ingrediens, sier Reinås.

Flere skader seg

Han har fire hovedargumenter mot fyrverkeri.

– Et litt «nytt» argument er at vi har tatt imot mange flyktninger de siste årene, og nå også mange fra Ukraina, som har vært på flukt fra krig. For dem kan det være en stor belastning å bli utsatt for lyd og lys fra eksplosjoner, som fremkaller vonde minner.

Videre påpeker Reinås at fyrverkeri kan inneholde stoffer som kvikksølv og kobber, som kan skade folks helse og miljøet.

Annonse
Annonse

– Og så har vi dyrene, som reagerer negativt og blir stresset av lyden fra fyrverkeri. Det gjelder både hunder og katter som er hjemme hos folk, men også fugler og andre dyr ute i naturen.

Til sist trekker han fram farene fyrverkeriet utgjør for mennesker.

– Hvert år er det folk som får brannskader og skader på øynene. Det skjer ikke ofte, men er alvorlig når det først skjer, sier MDG-politikeren.

Dansefest og ballongshow

Reinås påpeker at det allerede finnes mange gode alternativer til fyrverkeri.

– Det går an å lage lasershow, show med ledlys og bildeshow på vegger og fasader. Det kan lett bli like imponerende som fyrverkeri. I tillegg har vi en utvikling med droner. Hvis man kombinerer alt dette, kan det både bli fengslende og visuelt imponerende.

– Men det blir vel ikke det samme?

– Du får ikke eksplosjoner. Eller, det går jo an å ha høyttalere som lager eksplosjonslyd, men litt av poenget er jo å ta bort lydforurensningen.

Reinås ser også for seg andre kreative ideer for å fenge de aller minste barna.

– Man kan lage ballongshow. Unger elsker jo ballonger og blir aldri lei av det. Eller man kan lage dansefest på nyttårsaften. Det tror jeg kan være kjempeartig for barna, og ikke minst sunt for oss voksne, sier han og ler.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

@Terje SundsbøOg?
@Geir Ole SætremyrSvaret ditt står til stryk.
Hans-Peter Kaaresen 2 dager siden Er fergefri E39 realistisk?
Fornuftige refleksjoner Paul!  Det som blir det aller viktigste er å bytte ut regjeringen i september 2026, slik at fornuften ...
Ketil Strand Andersen 9 dager siden Anbefales å ta et besøk til Kvernes
Nå forstod jeg hvorfor det kalles stavkirke!
@Terje SundsbøPunk 1 og 2. Premissene i påstanden er ufullstendig. Vart spørsmålet komplettert med kostnaden for kvar passering målt opp mot ...
@Geir Ole SætremyrHvorfor svarer du ikke på de spørsmålene du får? Det du kaller en ytring fra Rasmus Rasmussen, er en liste ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse