Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
18 januar 2023 05:59
Del på Facebook
Olje- og energiminister Terje Aasland advarer om at en toprismodell på strøm mest sannsynlig er i strid med EØS-avtalen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Olje- og energiminister Terje Aasland advarer om at en toprismodell på strøm mest sannsynlig er i strid med EØS-avtalen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) bekrefter at toprismodellen flere partier etterlyser, trolig vil være i strid med EØS-avtalen.

– Dette er ingen kvikkfiks, slår Aasland fast.

Han viser til forslaget om en såkalt toprismodell for strøm. Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad tok i romjulen til orde for at regjeringen må utrede en ordning der utenlandskablene utgjør et eget prisområde. Formålet er å hindre prissmitte fra Europa. SV og Frp ønsker det samme.

Nå kommer Aasland med en advarsel:

– Skal du få til en prisforskjell mellom budområder, må du begrense kapasiteten i kablene. Og det er mest sannsynlig i strid med EØS-avtalen.

Forbyr eksportbrems

Aasland viser til at Reguleringsmyndigheten for strøm (RME) i fjor gjorde en vurdering av om Norge kan begrense krafteksporten til utlandet når fyllingsgraden i flerårsmagasinene blir for lav.

Konklusjonen den gang var at EØS-avtalen i utgangspunktet forbyr eksportrestriksjoner, men at det i visse tilfeller kan tillates av hensyn til forsyningssikkerheten – men ikke av hensyn til pris.

I Norge er det RME som sørger for at konkurransereglene for strøm blir fulgt.

En EU-kilde sa før helgen til NTB at EUs tredje energimarkedspakke hindrer Norge i å todele strømmarkedet, slik flere partier nå ønsker.

RME-direktør Tore Langset skriver i en epost til NTB at det ikke er gjort en egen, juridisk vurdering av en toprismodell for strømmarkedet, men påpeker at forbudet mot eksportrestriksjoner også gjaldt før tredje energimarkedspakke ble innlemmet i EØS-avtalen.

– Neppe i tråd med formålet

RME-direktøren mener en toprismodell for strøm neppe er i tråd med EU-krav, skriver Nationen. Det samme får NTB vite.

Langset viser til at det felleseuropeiske regelverket stiller krav når budområder skal endres. Blant annet skal vurderingene gjøres i samråd med berørte naboland.

Ifølge Langset er formålet med budområder å håndtere de fysiske begrensningene i nettet, samtidig som prisdannelsen i markedet blir effektivt.

annonse

– Å opprette budområder for å oppnå redusert pris nasjonalt, er neppe i tråd med formålet, skriver han i en epost.

Usikker priseffekt

Langset mener også det er uklart om et eget budområde for utenlandskabler vil påvirke strømprisen i Norge.

Det er bare når det er et ønske om å overføre mer kraft mellom to budområder enn det som er fysisk mulig, at det oppstår ulik pris i de to områdene, forklarer han.

– Å opprette et eget budområde for utenlandskablene endrer ikke på fysikken i nettet. Vi kan ikke se at det vil oppstå varige begrensninger i overføringskapasitet mellom et slikt nytt budområde og det tilstøtende budområdet i Norge. Det er derfor uklart for oss hvorfor det skulle oppstå prisforskjeller, skriver Langset.

Setter ned utvalg

Aasland understreker at han ikke vil legge lokk på debatten om toprismodell.

– Vi ønsker et endelig svar, sier han.

I februar skal regjeringen sette ned et utvalg som skal se på hva staten kan gjøre for å få ned strømprisen. Aasland vil ikke forskuttere om toprismodell blir en del av mandatet.

– Vi er opptatt av å få avklart de spørsmålene som preger ordskiftet, også spørsmål som det er greit å få parkert i ettertid. Enten har vi muligheten til å gjøre dette, eller så har vi det ikke, sier Aasland.

Selv trekker han fram flere forhold han mener må belyses:

* Vil Norge få utfordringer med import av kraft dersom vi begrenser eksporten.

* Hvordan vil det påvirke prissettingen.

* Kan en eksportbrems true forsyningssikkerheten, og må i så fall mer av industrien i Norge kobles ut.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Bom 245,- for en retning, dvs. for en liten del av strekningen.Eller passer det bedre med skivebom?Dvs. den minst ønskede ...
Anne Mari Sandshamn 11 timer siden Verden består av mer enn lastebiler fra Sunnmøre
@Terje SundsbøDu leste ikke hva jeg  skrev du? EN gang til da, jeg skrev I K K E om ferger, men ...
@Rolf Erik PedersenDe fornuftige politikerne sitter på Stortinget, og de har ingen agenda sammen med Møreaksen AS. Også Nye Veier AS har ...
@Rolf Erik PedersenDet er bare en forskjell på rundt 20 lastebiler mellom Eksportveien og Møreaksen. Å beregne %-andeler gir bare mening når ...
@Rolf Erik PedersenSå du mener at et mindretall på 25% bør prioriteres framfor flertallet?
@Roger DragsethKostnadsøkningen på Møreaksen er akkurat som på alle andre samferdselsprosjekter. Altså nøyaktig som forventet, ifølge Statens vegvesen.Det samme problemet som ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte