Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
23 januar 2023 09:06
Del på Facebook
Forbundsleder Jørn Eggum i Fellesforbundet mener en makspris på 70 øre eller en ombygging av dagens ordning må på plass for å få i havn et vanskelig lønnsoppgjør til våren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Forbundsleder Jørn Eggum i Fellesforbundet mener en makspris på 70 øre eller en ombygging av dagens ordning må på plass for å få i havn et vanskelig lønnsoppgjør til våren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

LO-topp Jørn Eggum vil ha en makspris på 70 øre på strøm før årets lønnsoppgjør tar til. Også Fagforbundets Mette Nord mener strømstøtteordningen må forbedres.

– Det er helt opplagt at økte priser og økt rente vil ha stor betydning inn i lønnsoppgjøret. Derfor er det viktig dersom regjeringen kan sende signaler om en forbedret ordning, sier Nord til NTB.

Overfor NRK mandag tar Eggum, som er leder for Fellesforbundet, til orde for å styrke strømstøtten. Et av forslagene er å øke strømstøtten til 100 prosent støtte over 70 øre – med andre ord en makspris på 70 øre for strømmen.

Dette eller en ombygging av dagens ordning må til for å få i havn et vanskelig lønnsoppgjør til våren, mener Eggum.

Unio, som blant annet organiserer lærere og sykepleiere, er derimot av en annen mening.

– Vi ser ingen grunn til å blande sammen strømstøtten med lønnsoppgjøret, sier Unio-leder Ragnhild Lied til NTB.

Viktig rolle

Fellesforbundet er Norges største fagforbund innen privat sektor, og Eggum spiller en viktig rolle når forbundet om et par måneder skal i lønnsforhandlinger med Norsk Industri.

I fjor endte oppgjøret med en ramme på 3,7 prosent. Prisstigningen ble imidlertid på 5,9 prosent, noe som betyr en reallønnsnedgang.

annonse

Det vil trolig ha mye å si når kravene i årets oppgjør blir fremmet.

– Hvis vi får en håndsrekning som gjør at medlemmene våre betaler mindre av inntekten sin til strøm fordi de får dekket mer av staten, vil det virke inn på de økonomiske kravene vi stiller ved årets oppgjør, sier Eggum.

– Man må få på plass en bedre strømstøtteordning slik at folk flest klarer å betale regningene sine, krever han.

– Hardt rammet

Mette Nord peker på at undersøkelser viser at Fagforbundets over 400.000 medlemmer er hardt rammet av økende priser på energi og matvarer og økt rente.

– Vi har sett at strømstøtteordningen har virket, og at Norge har lavere prisstigning enn mange andre land. Likevel er det behov for å se om den kan bli bedre. Derfor er jeg glad for at regjeringen har signalisert at de vil justere strømstøtten, sier hun.

Nord viser til at LO-leder Peggy Hessen Følsvik sier til NRK at strømstøtten ble diskutert på et møte mellom LO, NHO og Olje- og energidepartementet sist onsdag, og at olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) da bekreftet at regjeringen ser på «eventuelle tilpasninger slik at ordningen kan treffe bedre».

Kaldt vann i blodet

I et intervju med NTB i forrige uke heller imidlertid Aasland kaldt vann i blodet på dem som håper på endringer i strømstøtten.

– Vi ønsker å ha en strømstøtteordning som er relevant. Og det har vi nå. Det er ikke noen nye endringer på trappene, slo Aasland fast.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Det som Hofseth skriver her, er så logisk og klokkeklart at alle ser fornuften i det.Prosjektet Borgundfjord- og Veddetunnelen er ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Terje SundsbøSi ikke det du, her er den mest berømte.. Og neida, ikke nødvendigvis av innsig av vann, men dog... 300 ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Anne Mari SandshamnJeg tror det skjer oftere at veier oppe i dagen blir stengt pga. mye vann/flom enn at undersjøiske tunneler stenges ...
Anne Mari Sandshamn 2 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
Ser jo med klarhet nå, etter siste uværet , hvor rammet en kanbli av uvær - i undersjøiske tuneller! Tenker ...
Ketil Strand Andersen 2 dager siden Symbolpolitikk i bakvendtland
Merk at de to tårnene man ser på illustrasjonsfotoet er kjøletårn som brukes i varme land for å redusere temperaturen ...
Takker så mye for publisering KSU! Håper det kan skape en viss debatt :-)
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte