Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
23 januar 2023 20:53
Del på Facebook
Sverige kan ikke regne med tyrkisk støtte til sin søknad om Nato-medlemskap, sier president Recep Tayyip Erdogan. Foto: AP / NTB
Sverige kan ikke regne med tyrkisk støtte til sin søknad om Nato-medlemskap, sier president Recep Tayyip Erdogan. Foto: AP / NTB

Sverige kan ikke forvente Tyrkias støtte til sin søknad om Nato-medlemskap, sier president Recep Tayyip Erdogan. Det må tas på alvor, mener Tyrkia-ekspert.

Erdogan viser til Sveriges beslutning om å gi den høyreekstreme politikeren Rasmus Paludan tillatelse til å demonstrere utenfor Tyrkias ambassade i Stockholm lørdag, der han satte fyr på Koranen.

Annonse
Annonse

Den tyrkiske presidenten kritiserer også svenske myndigheter for å tillate kurdiske grupper å demonstrere, blant dem Kurdistans arbeiderparti (PKK). De har ført en langvarig væpnet kamp i Tyrkia der de er stemplet som terrororganisasjon og forbudt. EU og USA har også PKK på sin terrorliste.

– Så dere vil la terrororganisasjoner fritt løpe rundt og likevel forvente vår støtte til Nato-medlemskap? Det kommer ikke til å skje, sa Erdogan mandag.

– Dersom ikke Sverige viser respekt overfor Tyrkia og muslimer, da vil de heller ikke få støtte fra oss i Nato-spørsmålet, sa han.

Må tas på alvor

Dette er dårlig nytt for Sveriges regjering, mener sjefen for Institutt for Tyrkia-studier ved universitetet i Stockholm, Paul Levin.

– Dette utspillet må tas på alvor, selv om det er politisk. For han sa dette med ettertrykk, sier han til det svenske nyhetsbyrået TT.

Erdogans uttalelse må likevel ikke oppfattes som et endelig nei, legger Levin til, og viser til at formuleringene den tyrkiske presidenten benyttet var noe uklare.

Mens Erdogan tidligere har nøyd seg med å si at Sverige ikke har kommet langt nok i å imøtekomme Tyrkias krav, var tonen nå en helt annen.

– Dette var absolutt ingen forsonende tone, sier Levin.

Respektløst

USA understreket mandag at både Sverige og Finland er klare for Nato-medlemskap. En talsmann for amerikansk UD ga samtidig uttrykk for forståelse for de sterke reaksjonene etter Paludans koranbrenning.

Annonse
Annonse

– Det å brenne bøker som er hellige for så mange, er en dypt respektløs handling, sa Ned Price.

– Ting som er lovlige kan likevel være forferdelig, la han til.

Advarte

Tyrkia kalte fredag den svenske ambassadøren i Ankara inn på teppet og advarte på forhånd Sverige mot følgene av å la Paludan holde sin markering i Stockholm dagen etter.

– Vi fordømmer på sterkest mulig vis denne provoserende handlingen som helt åpenbart er hatkriminalitet, var budskapet ambassadøren fikk.

Svenske myndigheter trakk ikke tilbake tillatelsen, som rett nok var en tillatelse til å holde en markering, ikke spesifikt til å brenne Koranen. Paludan har imidlertid brent Koranen en rekke ganger tidligere i Sverige, og han varslet at dette ville bli gjort lørdag.

Stiller krav

Tyrkia har stilt en rekke krav til Sverige for å slippe landet inn i Nato, noe som krever tilslutning fra samtlige Nato-land.

Regjeringen i Ankara krever blant annet at Sverige gjenopptar våpeneksporten, noe svenske myndigheter har åpnet for.

Tyrkia krever også at Sverige utleverer 130 personer som anklages for å være tilknyttet Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) og Gülen-bevegelsen, som president Recep Tayyip Erdogan mener sto bak kuppforsøket mot ham i 2013.

Avslo

Blant dem Tyrkia har krevd utlevert er journalisten Bülent Kenes som anklages for å tilhøre Gülen-bevegelsen, et krav svensk høyesterett har avslått.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson slo tidligere i måneden fast at Tyrkia stiller krav Sverige ikke kan etterkomme.

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrTabell 4.3 på side 49 har 14 kolonner (inklusive de med kun grafikk), hvor kolonne 2 angir navnet på prosjektet. ...
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøTabell 4.3, kolonner for avsette midler periode 23-. Der finn eg ikkje beløp. Kanskje tar eg feil?
Terje Sundsbø 17 timer siden Grunnsolide Møreaksen
@Tor HansenHvilke penger finnes allerede for fastlandsforbindelse til Gossen? Tror du pengene til Kjerringsundet vil være tilgjengelig? Fastlandsforbindelse til Otrøya og ...
Terje Sundsbø 18 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrI tabell 4.3 på side 49 er det ulike tall for «Lønnsomhet» og «Kostnad». Hvilken kolonne mener du angir avsatt ...
Tor Hansen 20 timer siden Grunnsolide Møreaksen
@Terje SundsbøMøreaksen gir ikke fastlandssamband til Gossen, ekstraregningen for dette er sist angitt til 4,7 mrd. ved bygging av Møreaksen. Så ...
Geir Ole Sætremyr 20 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøKor mykje pengar er sett av. Kan du lese det av tabellen? Og samfunnsnytten?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse