Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
26 februar 2023 19:07
Del på Facebook
Storheia vindpark er den største av vindparkene i porteføljen til Fosen Vind, og den andre av vindparkene som ble bygget. Da den ble overført til ordinær drift i februar 2020 var den Norges største med 80 turbiner og en installert effekt på 288 MW. Foto: Heiko Junge / NTB
Storheia vindpark er den største av vindparkene i porteføljen til Fosen Vind, og den andre av vindparkene som ble bygget. Da den ble overført til ordinær drift i februar 2020 var den Norges største med 80 turbiner og en installert effekt på 288 MW. Foto: Heiko Junge / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg vil slutte seg til demonstrasjonen mot vindturbinene på Fosen i regjeringskvartalet mandag.

Det opplyser organisasjonene NSR-N og Natur og Ungdom.

Annonse
Annonse

Leder Elle Nystad i NSR-N er en av de 13 aksjonistene som siden torsdag har oppholdt seg inne i resepsjonsområdet i bygget der Olje- og energidepartementet ligger. Blant demonstrantene er også artisten Ella Marie Hætta Isaksen.

Nystad sier til NTB at de vil bli værende i bygget til de enten blir båret ut eller til regjeringen bestemmer at vindturbinene skal rives.

Mandag planlegges en større demonstrasjon der målet er å blokkere inngangene til hele bygget. Da er altså Thunberg ventet å komme.

Menneskerettighetsbrudd

Nystad sier at aksjonistene er overveldet av den økende støtten og gleder seg over at den svenske klimaaktivisten vil slutte seg til.

– Akkurat nå vendes verdens oppmerksomhet mot Norge, og den norske stat kan ikke lenger begå menneskerettighetsbrudd i fred, sier Nystad.

Annonse
Annonse

Søndag var en rekke demonstranter samlet på utsiden av departementet, og sametingspresident Silje Karine Muotka var ventet på besøk samme kveld.

– Jeg skal gjennomføre et møte med olje- og energiminister Terje Aasland på torsdag, og jeg forventer at departementet tar kravet om at menneskerettighetsbruddet skal opphøre på alvor, og at de forbereder seg grundig til dette møtet, sier Muotka i en pressemelding fra Natur og Ungdom.

Beslutning først om et år?

Det kan ta opptil et år før regjeringen vil fatte noen beslutning i saken, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) til NRK.

– Vi må vurdere både sommerbeite, vinterbeite og hvordan den totale belastningen er for reindriftsnæringa. Da trenger vi noe tid, kanskje opptil et år, for å danne grunnlag for å fatte et nytt vedtak som ikke bryter med urfolks rettigheter over tid, sier han.

Demonstrasjonen er en protest mot vindturbinene på Fosen i Trøndelag, som ifølge Høyesterett er satt opp i strid med samenes rettigheter.

SV krever nå at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kommer til Stortinget og redegjør for saken.

– Det er helt utrolig at regjeringen, over 500 dager etter at Høyesterett kom med sin klare dom, fortsatt ikke har sørget for å få slutt på dette menneskerettighetsbruddet, sier SVs Lars Haltbrekken til TV 2.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse