Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
27 mars 2023 18:25
Del på Facebook
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) mottok mandag to rapporter om hvordan fase to av utbyggingen av vindmøller til havs i prosjektet Sørlige Nordsjø II best bør gjennomføres. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) mottok mandag to rapporter om hvordan fase to av utbyggingen av vindmøller til havs i prosjektet Sørlige Nordsjø II best bør gjennomføres. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NVE drøfter hybridkabler til utlandet når Norge skal bygge mer havvind. Dette til tross for at strømprisene blir lavere om all strømmen sendes til Norge.

– Nå skal vi studere disse løsningene grundig. Men slik jeg ser det, er det ingen av disse modellene som fullstendig utelukker at vi vil få økt prissmitte fra utlandet, sier stortingsrepresentant Ole André Myhrvold (Sp) til NTB.

Annonse
Annonse

Regjeringen forbereder for tiden utbyggingen av fase II på feltet Sørlige Nordsjø – som ligger tett opp mot Danmark og Tyskland.

I første fase vant Senterpartiet fram med sitt krav om at kraften fra vindmøllene bare skal gå inn til fastlandet i Norge, fordi kablene også kan brukes til å eksportere norsk vannkraft til utlandet.

Senterpartiet vil hindre prissmitte

I en analyse vurderer Norges vassdrag og energidirektorat (NVE) fordeler og ulemper med å bygge ut fase to med hybridkabler sammenlignet med ilandføring av all kraften til Norge. Reguleringsmyndigheten for energi (RME) anbefaler at kablene bør eies av Statnett.

Senterpartiet er ikke overbevist om at modellene som skisseres, vil hindre prissmitte til utlandet.

– Vi er opptatt av få opp et marked for norsk havvind. Vi trenger mer kraft. Men vi kommer ikke til å kompromisse hvis det går på bekostning av forsyningssikkerhet eller målet om varig lavere strømpris, sier Myhrvold.

NVE: Lavest strømpris om alt sendes til Norge

Den planlagte havvindparken ligger helt sør mot den danske grensen i Nordsjøen. Til sammen skal den produsere 3.000 megawatt.

NVE konkluderer med at strømprisene i Sør-Norge vil bli lavest dersom man sender all kraftproduksjonen fra de nye vindmøllene til Norge.

– Denne nettløsningen gir størst prisreduksjon i samtlige scenarioer og modellår vi har sett på, heter det i rapporten.

NVE vurderer også argumentene for en hybrid løsning, altså at man kobler seg opp til utlandet.

– Våre analyser viser at det er andre forhold enn valg av nettløsning for vindkraftproduksjonen i Sørlige Nordsjø II fase 2 som vil ha størst betydning for kraftprisen i Norge, heter det i rapporten.

Annonse
Annonse

NVE vil fordele kabelinntektene på alle forbrukere i Norge

NVE argumenterer med at en hybridkabel vil gi høyere inntekter til Norge, gjennom såkalte flaskehalsinntekter.

– RME anbefaler at Statnett eier og drifter en hybridforbindelse. Vi anbefaler også at havvindprodusentene betaler anleggsbidrag for å dekke sin andel av nettkostnadene, og at flaskehalsinntektene fordeles på alle forbrukere, sier Vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.

Vindmøllene på Sørlige Nordsjø II skal stå fast på havbunnen, i motsetning til Utsira Nord-feltet som skal ha flytende vindturbiner.

Aasland: Skal bruke analysene

Olje- og energiminister Terje Aasland mottok rapportene mandag.

– Hybridkabler påvirker kraftsystemet og aktørene på nye måter, og vi trenger å forstå hvordan vi kan ha en opplyst og god debatt. Ikke minst for å treffe de riktige beslutningene, sier han.

Aasland understreker at rapportene bare er det første steget.

– Men jeg vil være tydelig på at vårt mål er å bruke disse analysene og disse anbefalingene vi nå har fått, til å sikre at havvindsatsingen kan komme oss alle til gode, sier han.

Uenighet om Hurdal-tolkning

Det er per nå ikke bestemt hvem som skal sette opp og drifte vindmøllene. Dette skal lyses ut innen utgangen av 1. kvartal. Aker Offshore Wind har sammen med Statkraft og BP meldt interesse, og det samme har en gruppe bestående av Equinor, RWE og Hydro.

I Hurdalsplattformen ble Senterpartiet og Arbeiderpartiet enige om å si nei til nye kraftkabler til utlandet i denne stortingsperioden.

I ettertid har det imidlertid oppstått en diskusjon om hvorvidt hybridkabler er å regne som utenlandskabler.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 6 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøDet som er hovedargumentet frå di side er at Otrøya og Gosssen skal få fastlandssamband. Og det kan bare skje ...
Terje Sundsbø 6 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDu sier at premisset for fergefri E39 er at det først og fremst skal legge til rette for fergeavløsning for ...
Geir Ole Sætremyr 13 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøDet er det eg har sagt. Fergefri veg til Otrøya er i realiteten ein konsekvens av fergefri E39 frå Ålesund ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDen raskeste traséen for Møreaksen går over Otrøya – det er ingen premiss for fergefri E39. Som en konsekvens av ...
Geir Ole Sætremyr 17 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøDersom premisset er at E39 skal først og framst legge til rette for fergeavløysing til Otrøya og Gosssen er argumentrekka ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrNår du ikke har argumenter til artikkelen, så skriver du om noe helt annet. Les innlegget til Rasmussen en gang ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse