Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Steinar Melby
Artikkel
04 april 2023 13:45
Del på Facebook
Nils Erik Pettersen, prosjektleder i pilotprosjekt for kartlegging av produksjonspotensialet for fornybar kraft i Aure kommune. Pettersen er også daglig leder i ON Ocean Network. Foto: Steinar Melby, NettStudio.
Nils Erik Pettersen, prosjektleder i pilotprosjekt for kartlegging av produksjonspotensialet for fornybar kraft i Aure kommune. Pettersen er også daglig leder i ON Ocean Network. Foto: Steinar Melby, NettStudio.

Produksjonspotensialet for småkraft i Aure kommune, er beregnet til 89 GWh/år. Det tilsvarer omtrent 2.5 ganger totalt årsforbruk for alle husholdninger i kommunen.

Sammen med partnere gjennomfører ON Ocean Network SA (ON) et pilotprosjekt for kartlegging av produksjonspotensialet for ny fornybar kraft i Aure. Bakgrunnen for ONs engasjement er økt etterspørsel etter kraft, kombinert med et vedvarende kraftunderskudd i regionen, sier Nils Erik Pettersen som er prosjektleder og daglig leder for ON.

annonse

Ifølge Statnett ventes et nasjonalt underskudd fra 2027.

Ifølge denne rapporten vil konsekvensen føre til at det oftere blir høye kraftpriser og at prisen holder seg høy i lengre perioder.

Energieffektivisering er førsteprioritet

– I denne situasjonen må alle muligheter som kan bidra til å forbedre situasjonen på kort og lang sikt undersøkes. Energieffektivisering er uansett første prioritet, sier prosjektleder Nils Erik Pettersen i ON.

annonse

Havvind og kjernekraft løser ikke problemene på kort sikt

– Å peke på alternative langsiktige løsninger som offshore vind og kjernekraft er interessant, men avhjelper dessverre ikke den akutte situasjonen, tilføyer Pettersen.

Vann, vind, sol og bio

Vannkraft og vindkraft på land kan gi størst bidrag raskest, men ethvert tiltak vil ta mange år fra utredning starter til en eventuell utbygging er sluttført. Biobaserte energiløsninger og solenergi skal også kartlegges. - I piloten kartlegges potensialet i en stegvis prosess.

Folkemøte i Aure om vannkraft etter påske

– Tallene fra kartlegging av vannkraft er nå klare, og på et åpent folkemøte i Aure Arena rett etter påske vil prosjektet og resultatet fra vannkraftkartleggingen bli presentert, avslutter Pettersen.

ON Ocean Network SA tilrettelegger for videre utvikling og vekst i havnæringene gjennom samarbeid. Høyt på nettverkets agenda står sikring av sterkt nett med tilstrekkelig kraft til kysten vår. Ellers samarbeides det for utvikling av gode og relevante opplærings- og kompetanseutviklingstiltak og for realisering av nye muligheter i havnæringene.

Eksempel på småkraftverk i Aure

1200px lmo kraftverk 890 745Småkraftverk i Aure. Foto: Ålmo Energi AS.

20211216 154251 copySmåkraftverk i Aure. Foto: Ålmo Energi AS.

annonse

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Klippfiskadagan 2023

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
Møreaksen – Genial, og den eneste aktuelle fjordkryssingen. Knapt noe politisk parti har andre alternativer for fergefri fjordkryssing på sitt ...
Terje Sundsbø 3 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Hans-Peter KaaresenMøreaksen ligger inne på 9. plass i utkastet til prioriteringer i NTP:https://www.nrk.no/vestland/statens-vegvesen-legg-fram-nye-vegprioriteringar-1.16410026.Hvilket vedtak er det du sikter til?
Hans-Peter Kaaresen 4 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
De som har vært i tvil, er ikke i tvil lenger, etter å ha lest dette innlegget.  De blir enda ...
Petter E. Olsen 4 timer siden En ny vår for kjernekraft?
Innlegget røper vel at den som skriver har lite greie på moderne kjernekraftverk og sitter fast i "atomkraft, det er ...
Anne Mari Sandshamn 6 timer siden Beskjed om å flytte?
@Terje SundsbøJeg fikk ikke svar på mitt spørsmål... Så jeg gjentar det i håp om at du faktisk er voksen nok ...
Ketil Strand Andersen 9 timer siden En ny vår for kjernekraft?
Innleggets hovedbudskap er bra, sett i lys av den gammeldagse måten å se på kjernekraft, at det er noe vi ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte