Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
19 april 2023 12:27
Del på Facebook
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) la onsdag fram forslag til hvordan strømnettet i Norge kan utnyttes bedre. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) la onsdag fram forslag til hvordan strømnettet i Norge kan utnyttes bedre. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen mener nettselskapene skal prioritere prosjekter «med stor grad av gjennomføringsevne» der det er kø for nettkapasitet.

Det kommer fram i handlingsplanen for raskere nettutbygging og bedre utnyttelse av nettet, som ble lagt fram onsdag.

Annonse
Annonse

– I dag er det for mange industriaktører som ønsker å være med på utviklingen av Norge, men som ikke får tilgang på kraft i tide, skriver olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).

Handlingsplanen er et steg på veien for å løse opp i dette.

Fordel til eksisterende industri

Mange aktører som ønsker tilknytning til strømnettet, må stå i kø. Tidligere gjaldt førstemann-til-mølla-prinsippet, men denne regelen skrotes nå, sier Aasland til Europower.

– Den er borte. Du kan ikke komme med et uferdig prosjekt og si at du trenger 50 MW et sted hvis det står andre i kø, sier han.

Prosjektene som skal prioriteres, er det Aasland beskriver som «et reelt prosjekt som kan sette spaden i jorda». Finansiering skal være på plass.

Dette gir en fordel til eksisterende industri.

– De nye kriteriene sikrer også at nettselskapene prioriterer prosjekter som har fått tilgang på areal regulert for formålet sitt. Slik får lokalpolitikerne styrket innflytelse over næringsutvikling i egen kommune, skriver Aasland i handlingsplanen.

Ingen kø for husholdninger

«Vanlig forbruk» skal ikke stå i tilknytningskø. Det omfatter blant annet husholdningskunder og kritisk infrastruktur.

– Folk skal alltid være trygge på at de vil få den strømmen de har behov for til husholdningens forbruk, skriver Aasland.

Annonse
Annonse

Det legges også opp til at nettselskapene skal følge opp nettkundene aktivt. Det betyr blant annet at ingen bør få beslaglegge mer kapasitet enn de faktisk har behov for.

Et tiltak som foreslås, er at kraftlinjer med spenning på inntil 132 kV (kilovolt) bare skal meldes til NVE hvis strekningen er over 50 kilometer. Ledninger mellom 15 og 50 kilometer kan gå rett på konsesjonssøknad og sparer tid både for nettselskapet og NVE. Et viktig forarbeid av nettselskapene blir desto viktigere.

– Nettselskapene får større ansvar for å forberede sakene svært godt og sørge for at det de skal gjøre, er vel gjennomtenkt, sier Aasland til Europower.

Det betyr at det er viktig for nettselskapet å involvere grunneiere, kommuner, miljøinteresser, reindrift og andre interesser tidlig.

Blandede reaksjoner

Rødt er fornøyde med at førstemann-til-mølla-prinsippet forsvinner, men mener regjeringen ikke går langt nok.

– Regjeringen setter ikke foten ned for krypto-fabrikker og datasentre som holder på med Tiktok og kattevideoer. Klimakutt får ikke tydelig nok forrang, sier stortingsrepresentant Sofie Marhaug.

Hun viser til strømstriden i Innlandet. Forsvarsindustribedriften Nammo trenger mer strøm til sin produksjon, men det lokale nettselskapet Elvia har lovet ledig strømkapasitet bort til TikToks nye datasenter.

Industri Energi er imidlertid godt fornøyd.

– Sprengt nettkapasitet er en katastrofe for norske industriarbeidsplasser. Vi trenger nett for å sikre dagens arbeidsplasser og for å tiltrekke oss nye arbeidsplasser. Endelig er det noen voksne i norsk politikk som sier at eksisterende jobber i industrien er viktigere enn TikTok-fabrikk og krokodilleoppdrett på Hamar, sier forbundsleder Frode Alfheim.

Også Fornybar Norge mener regjeringen kommer med gode forslag som vil bidra til mer nett, fortere.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 5 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøFylkeskommunen har adskillig flere "alvorlige" (som du skriver) problemer enn Møreaksen å ta seg av.  Særinteressene i Møreaksen har splittet ...
Geir Ole Sætremyr 9 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 9 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 15 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 20 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 21 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse