Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
19 april 2023 12:27
Del på Facebook
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) la onsdag fram forslag til hvordan strømnettet i Norge kan utnyttes bedre. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) la onsdag fram forslag til hvordan strømnettet i Norge kan utnyttes bedre. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Regjeringen mener nettselskapene skal prioritere prosjekter «med stor grad av gjennomføringsevne» der det er kø for nettkapasitet.

Det kommer fram i handlingsplanen for raskere nettutbygging og bedre utnyttelse av nettet, som ble lagt fram onsdag.

Annonse
Annonse

– I dag er det for mange industriaktører som ønsker å være med på utviklingen av Norge, men som ikke får tilgang på kraft i tide, skriver olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).

Handlingsplanen er et steg på veien for å løse opp i dette.

Fordel til eksisterende industri

Mange aktører som ønsker tilknytning til strømnettet, må stå i kø. Tidligere gjaldt førstemann-til-mølla-prinsippet, men denne regelen skrotes nå, sier Aasland til Europower.

– Den er borte. Du kan ikke komme med et uferdig prosjekt og si at du trenger 50 MW et sted hvis det står andre i kø, sier han.

Prosjektene som skal prioriteres, er det Aasland beskriver som «et reelt prosjekt som kan sette spaden i jorda». Finansiering skal være på plass.

Dette gir en fordel til eksisterende industri.

– De nye kriteriene sikrer også at nettselskapene prioriterer prosjekter som har fått tilgang på areal regulert for formålet sitt. Slik får lokalpolitikerne styrket innflytelse over næringsutvikling i egen kommune, skriver Aasland i handlingsplanen.

Ingen kø for husholdninger

«Vanlig forbruk» skal ikke stå i tilknytningskø. Det omfatter blant annet husholdningskunder og kritisk infrastruktur.

– Folk skal alltid være trygge på at de vil få den strømmen de har behov for til husholdningens forbruk, skriver Aasland.

Annonse
Annonse

Det legges også opp til at nettselskapene skal følge opp nettkundene aktivt. Det betyr blant annet at ingen bør få beslaglegge mer kapasitet enn de faktisk har behov for.

Et tiltak som foreslås, er at kraftlinjer med spenning på inntil 132 kV (kilovolt) bare skal meldes til NVE hvis strekningen er over 50 kilometer. Ledninger mellom 15 og 50 kilometer kan gå rett på konsesjonssøknad og sparer tid både for nettselskapet og NVE. Et viktig forarbeid av nettselskapene blir desto viktigere.

– Nettselskapene får større ansvar for å forberede sakene svært godt og sørge for at det de skal gjøre, er vel gjennomtenkt, sier Aasland til Europower.

Det betyr at det er viktig for nettselskapet å involvere grunneiere, kommuner, miljøinteresser, reindrift og andre interesser tidlig.

Blandede reaksjoner

Rødt er fornøyde med at førstemann-til-mølla-prinsippet forsvinner, men mener regjeringen ikke går langt nok.

– Regjeringen setter ikke foten ned for krypto-fabrikker og datasentre som holder på med Tiktok og kattevideoer. Klimakutt får ikke tydelig nok forrang, sier stortingsrepresentant Sofie Marhaug.

Hun viser til strømstriden i Innlandet. Forsvarsindustribedriften Nammo trenger mer strøm til sin produksjon, men det lokale nettselskapet Elvia har lovet ledig strømkapasitet bort til TikToks nye datasenter.

Industri Energi er imidlertid godt fornøyd.

– Sprengt nettkapasitet er en katastrofe for norske industriarbeidsplasser. Vi trenger nett for å sikre dagens arbeidsplasser og for å tiltrekke oss nye arbeidsplasser. Endelig er det noen voksne i norsk politikk som sier at eksisterende jobber i industrien er viktigere enn TikTok-fabrikk og krokodilleoppdrett på Hamar, sier forbundsleder Frode Alfheim.

Også Fornybar Norge mener regjeringen kommer med gode forslag som vil bidra til mer nett, fortere.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøTallmaterialet viser enkelt og greitt, kaste gode kroner etter dårlige.Du kan også ta med Senterpartiet i denne form for unnamanøver. ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrFor det første: Siden investeringsmidler er den knappe faktoren, må en ta hensyn til både netto samfunnsnytte og investeringskostnadene, dvs. ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøVi kan godt bruke samfunnsnytte pr investert kron, men bare i kombinasjon med samfunnsnytte i kroner. Det er trass alt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrNår investeringsmidler er den knappe faktoren, så må en foreta rangering pr. knapp faktor. Eksempelvis netto samfunnsnytte pr. investert krone. ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg veit ikkje kva gjenståande spørsmål du ikkje har fått svar på.Dersom det gjel sparte CO2 utslepp frå ferga til ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøKva er feil I mi analyse?Eg har dokumentert det KS2 rapporten sei om namfunnsnytten er i kroner. KS2 snakkar ikkje ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse