Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
01 mai 2023 20:54
Del på Facebook
Statsministeren slo følge med Lillehammers ordfører Ingunn Trosholmen (t.v.) og LO-leder i Sør-Gudbrandsdal Jan Wiggo Hageløkken (t.h) i 1. mai-toget på Lillehammer. Foto: Geir Olsen / NTB
Statsministeren slo følge med Lillehammers ordfører Ingunn Trosholmen (t.v.) og LO-leder i Sør-Gudbrandsdal Jan Wiggo Hageløkken (t.h) i 1. mai-toget på Lillehammer. Foto: Geir Olsen / NTB

På arbeidernes internasjonale kampdag dro Jonas Gahr Støre (Ap) rundt i mjøstraktene med lovnader om et svært godt trygdeoppgjør senere i mai.

I ugjestmildt vær besøkte Støre en rekke byer i Arbeiderpartiets kjerneområde i Innlandet.

Annonse
Annonse

– Når jeg ville hit, er det et uttrykk for hvor viktig denne delen av landet er for bevegelsen vår – og hvor viktig bevegelsen vår har vært for denne delen av landet, sa statsministeren da han startet dagen i Brumunddal.

Der lovet han stor vekst i det kommende trygdeoppgjøret.

– Vi regulerer pensjonene til våre eldste som gjør at vi senere i mai – og merk dere dette – vil se den største veksten vi har opplevd i noe trygdeoppgjør, i hvert fall i alle de årene jeg har vært i politikken, sa Støre.

Han indikerte ikke hva oppgjøret kan ende på. Pensjonistforbundet har imidlertid krevd minst 7 prosent vekst i trygdeoppgjøret. Frontfagsoppgjøret endte på 5,2 prosent.

– Arbeiderbevegelsen har aldri sviktet i krisetid, sa Støre.

Snakket om lave meningsmålinger

Apropos krisetid – Tana-ordfører Helga Pedersen benyttet sin 1. mai-tale til å erkjenne at partiet er i krise.

– Arbeiderpartiet er i en veldig vanskelig situasjon, med en rekke målinger under 20-tallet og helt ned til 15 prosent. Det vil ikke gå over av seg selv, sa hun ifølge VG.

– Vi kan ikke vente på at velgerne skal forandre seg, at det én dag plutselig skal gå opp et stort lys for folk, og at de strømmer tilbake til partiet. Det er Arbeiderpartiet som må forandre seg. Det er tid for selvransakelse, sa hun.

LO-lederen hyllet streikeviljen

På 1. mai-markeringer rundt om i landet var den nylig avsluttede streiken et selvskrevent tema. På Rjukan hyllet LO-lederen den kollektive kraften i arbeiderbevegelsen.

– Vi har i nyere tid aldri oppnådd større lønnstillegg for LO-medlemmene enn dette. Dette hadde aldri vært mulig uten den innsatsen og kampviljen vi har sett hos de som har vært ute i streik, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

I flere dager sto en rekke norske arbeidsplasser stille idet drøyt 24.000 arbeidstakere fra LO og YS gikk ut i streik. Etter fire streikedager ble LO, YS og NHO enige.

Annonse
Annonse

– Kraften i dette kollektivet – kraften i arbeiderbevegelsen – fikk vi demonstrert under streiken, sa Følsvik.

Til kamp for seks timers arbeidsdag

Blant partilederne var SV-leder Kirsti Bergstø den eneste som snakket om seks timers arbeidsdag.

– Redusert arbeidstid er et veivalg vi kan ta. Og som vi bør ta. Fordi det vil sikre mer rettferdig fordeling av arbeid, fritid, helse og inntekt, sa Bergstø foran de røde fanene i Kristiansand.

Hun trakk linjer mellom kampen mot deltidsarbeid og for redusert arbeidstid.

– Mange kjenner at helsa ikke holder til full jobb eller opplever at livet ikke går i hop. Arbeidsfolk gir av sin beste helse og sine beste år til å holde samfunnet i gang med pleie og omsorg, reinhold og butikkarbeid.

Ytterpartiene i Drammen

På Youngstorget i Oslo var byrådsleder Raymond Johansen (Ap) tydelig på at høyresiden har dårlige svar på dagens utfordringer. Litt lenger sør sto imidlertid Frp-leder Sylvi Listhaug og hamret løs på Ap og LO.

– Det som har skjedd etter at denne regjeringen kom i posisjon, er at vanlige nordmenn opplever at kjøpekraften er redusert, sa Listhaug i Drammen.

Minutter senere var det Bjørnar Moxnes sin tur til å tre opp på talerstolen. Han holdt sin tale på andre siden av Drammenselva.

– Jeg hører Listhaug si at Frp er partiet for arbeidsfolk. Men, hør nå her, sa Moxnes og fortsatte:

– Listhaug: Dere later som dere har løsninger på strømprisene, men sannheten er at dere var med å skape hele problemet, tordnet Rødt-lederen.

Han avsluttet med en optimistisk tone, med ord om tro på et samfunn der mennesker og miljø er viktigere enn profitt.

– Den troen har flyttet fjell. Det har vi vist tidligere, sa Moxnes.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøTallmaterialet viser enkelt og greitt, kaste gode kroner etter dårlige.Du kan også ta med Senterpartiet i denne form for unnamanøver. ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrFor det første: Siden investeringsmidler er den knappe faktoren, må en ta hensyn til både netto samfunnsnytte og investeringskostnadene, dvs. ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøVi kan godt bruke samfunnsnytte pr investert kron, men bare i kombinasjon med samfunnsnytte i kroner. Det er trass alt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrNår investeringsmidler er den knappe faktoren, så må en foreta rangering pr. knapp faktor. Eksempelvis netto samfunnsnytte pr. investert krone. ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg veit ikkje kva gjenståande spørsmål du ikkje har fått svar på.Dersom det gjel sparte CO2 utslepp frå ferga til ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøKva er feil I mi analyse?Eg har dokumentert det KS2 rapporten sei om namfunnsnytten er i kroner. KS2 snakkar ikkje ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse