Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
05 mai 2023 11:43
Del på Facebook
Jan Christian Vestre på talerstolen under Arbeiderpartiets landsmøte. Foto: Javad Parsa / NTB
Jan Christian Vestre på talerstolen under Arbeiderpartiets landsmøte. Foto: Javad Parsa / NTB

Strømprisene i Norge skal ned og være lavere enn i Europa, slår næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) fast.

Vestre har ledet arbeidet med kraftpolitikken på Aps landsmøte og innstillingen fra redaksjonskomiteen ble klar fredag formiddag.

Annonse
Annonse

– Vi slår fast at strømprisene skal ned. Vi slår fast at strømprisene skal være lavere i Norge enn i Europa, sier Vestre på landsmøtet.

– Det som har vært et konkurransefortrinn for Norge, med ren og rimelig fornybar energi, skal igjen bli det, forklarer Vestre til NTB etter talen til landsmøtet.

I innstillingen fra komiteen er det lagt fram en trepunktsplan for hvordan denne planen skal virkeliggjøres.

Handlingsrom i EØS-avtalen

– Dette vil ta litt tid, men før vi kommer dit vil vi nå utforske handlingsrommet i EØS-avtalen for å se om vi kan gjøre ytterligere tiltak for å dempe prissmitte, sier Vestre.

Det er ikke avklart hvordan dette skal skje. Vestre viser til arbeidet som et regjeringsoppnevnt utvalg er i gang med. På direkte spørsmål svarer Vestre at det kan være aktuelt å vurdere egne prisområder for strøm eller en form for toprissystem.

Annonse
Annonse

– Det skal være sterk politisk demokratisk kontroll over våre felles energiressurser, over kraftpolitikken. Vi vil også bruke handlingsrommet i EØS-avtalen, sier Vestre.

Vil forsere havvind i nord

Med den nye politikken for å sikre forsyning og lavere priser betyr ikke at Ap sier nei til elektrifisering av sokkelen. Vestre sier at dette er et tema de brukte mye tid på i redaksjonskomiteen.

– Vi sier at elektrifisering av sokkelen ikke skal gå ut over fastlandsindustriens muligheter for omstilling og vekst. Der det er nødvendig, for eksempel i Nord-Norge hvor det kan være for lite kraft, må det foreligge en plan for utbygging av ny fornybar energi og oppgradering av linjenettet, sier Vestre.

– Nå skal landsmøtet vedta dette, men det blir en helt klar forventning om at vi forserer utviklingen og at vi forventer at havvindeventyret også kommer i gang i Nord-Norge, sier Vestre videre.

Vil se på kjernekraft

Vestre nevnte også satsinger på andre former for fornybar utbygging og på energi.

– Vi er åpne for å se på ny kunnskap om alternative energikilder. Det kan være kjernekraft. Elektrifisering skal fortrinnsvis skje ved en storstilt utbygging av havvind, framholdt han.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 5 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrJeg stoler på ditt referat. Eller er det noe viktig du har utelatt? På samme måte har det også vært ...
Geir Ole Sætremyr 8 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøDu har to alternativ: meld deg inn i fb gruppa, eller be SVV om å få ein kopi av ppt.-presentasjonen ...
Terje Sundsbø 8 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrPå samme måte har det også vært forslag om å flytte fergeleiet bort fra sentrum av Molde. Det blir nok ...
Geir Ole Sætremyr 10 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøSVV har hatt oppstartsmøte med Vestnes kommune det dei skal oppgradere kaianlegget på Furneset, inkludert trinn 2 der kai nummer ...
Terje Sundsbø 10 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDu er klar over at du linker til en internettside som krever medlemskap hos Facebook? Altså ikke åpen tilgjengelig for ...
Bjørn Arild Reed Jacobsen 10 timer siden Framtidens teknologi med Møreaksen
@Terje SundsbøTerje Sundsbø, du har en tendens til å komme meg i forkjøpet . Skulle akkurat til å stive det samme ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse