Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
16 mai 2023 18:07
Del på Facebook
St. Olavs hospital i Trondheim har hatt omfattende problemer etter at Helseplattformen ble innført der i november i fjor. Når den videre innføringen av journalsystemet utsatt i opptil halvannet år. Foto: Gorm Kallestad / NTB
St. Olavs hospital i Trondheim har hatt omfattende problemer etter at Helseplattformen ble innført der i november i fjor. Når den videre innføringen av journalsystemet utsatt i opptil halvannet år. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Innføringen av Helseplattformen i Møre og Romsdal og Nord-Trøndelag er utsatt til henholdsvis våren og senhøsten neste år. Helseministeren roser avgjørelsen.

Styret i Helse Midt-Norge vedtok tirsdag ettermiddag å utsette innføringen av journalsystemet Helseplattformen på de resterende sykehusene i Midt-Norge, skriver Adresseavisen.

Annonse
Annonse

Beslutningen er i tråd med anbefalingene i en statusrapport Helseplattformen-selskapet selv kom med i slutten av april. Selskapet vurderte det da som mest realistisk å utsette Helseplattformen i Helse nord-Trøndelag til november 2024.

Vedtaket innebærer at det omstridte journalsystemet ikke blir innført før i oktober/november 2024 på sykehusene i Nord-Trøndelag, og i april 2024 på sykehusene i Møre og Romsdal.

– Kommet for å bli

– Helseplattformen har kommet for å bli, og vi har valgt et system vi skal lykkes med i Midt-Norge. Det krever ekstra tid og ekstra innsats økonomisk, men det må vi gjøre nå, sier styreleder Odd Inge Mjøen i Helse Midt-Norge til Adressa.

Helsetilsynet og Statsforvalteren i Trøndelag slo i en rapport for rundt tre uker siden fast at Helseplattformen har ført til økt risiko for svikt i pasientbehandlingen. St. Olavs hospital har hatt omfattende problemer etter at systemet ble innført der i november i fjor.

Utsettelsen alene koster 522 millioner kroner av Helse Midt-Norges reservebuffer på 600 millioner kroner, anslår styret i Helse Midt-Norge. Medregnet forlenget drift av dagens systemer kommer totalkostnaden opp i over 700 millioner kroner.

Annonse
Annonse

Krever statsråden på banen

– Slitasjen og trettheten blant helsepersonell hvor de har tatt denne plattformen i bruk, bekymrer meg. Men det som bekymrer mest, er pasientsikkerheten og hvordan pasientopplysninger, journaler, epikriser og henvisninger blir ivaretatt av systemet, sier leder Olaug Bollestad i Kristelig Folkeparti til NTB.

Hun mener det er bra at innføringen av Helseplattformen blir utsatt. Tilliten til journalsystemet er lik null, framholder hun og krever at helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) kommer på banen for å rydde opp.

– Nå kan ikke statsråden sitte lenger med hendene i fanget og legge ansvaret på foretaket, mens kronene ruller og tilliten tømmes. Dette er hennes ansvar, på hennes vakt, sier Bollestad.

– Bra og nødvendig

Kjerkol mener vedtaket styret i Helse Midt-Norge gjorde tirsdag om å endre innføringsplanen, viser at de tar situasjonen på alvor.

– Helse Midt-Norge sier tydelig at utfordringene ved St. Olavs hospital har vært større enn forventet i forbindelse med innføringen av Helseplattformen. De har iverksatt en rekke tiltak og satt inn store ressurser i arbeidet med feilretting og optimalisering av løsningen. Det er bra og nødvendig, sier helseministeren i en uttalelse til NTB.

– Jeg mener Helse Midt-Norges vedtak gir avklaringer som både ansatte, kommunene og opposisjonen støtter, legger Kjerkol til.

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDet betyr at E39 Vik-Molde er prioritert for oppstart første seks år. God helg til deg også.
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Skrot fergene
@Terje SundsbøVi får konkludere medat vi ikkje blir samde om kva som er konklusjonen i SVV sitt innspel til ny NTP. ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrTabell 4.3 på side 49 har 14 kolonner (inklusive de med kun grafikk), hvor kolonne 2 angir navnet på prosjektet. ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Skrot fergene
@Terje SundsbøTabell 4.3, kolonner for avsette midler periode 23-. Der finn eg ikkje beløp. Kanskje tar eg feil?
Terje Sundsbø 4 dager siden Grunnsolide Møreaksen
@Tor HansenHvilke penger finnes allerede for fastlandsforbindelse til Gossen? Tror du pengene til Kjerringsundet vil være tilgjengelig? Fastlandsforbindelse til Otrøya og ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrI tabell 4.3 på side 49 er det ulike tall for «Lønnsomhet» og «Kostnad». Hvilken kolonne mener du angir avsatt ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse