Fødeavdelingen i Kristiansund har nå vært stengt i nesten to år og fra nyttår 2023 ble følgetjenesten redusert til en «møtetjeneste» - dvs. fødende fra Aure og Smøla må selv komme seg til Kristiansund for å møte jordmor som er innkvartert på Grand Hotell.
Vi vet det har hatt konsekvenser. Vi bor på et lite område hvor «alle kjenner til alle». Vi vet også at kvinner som har følt konsekvensene på kroppen ikke ønsker eller makter å stå frem offentlig med sine historier. Vi har fra media fått høre at kvinner ikke vil uttale seg da dette er en politisk betent sak. Vi har ledere i helseforetak som kaller kvinners fødselsopplevelser for «skremselspropaganda» og en helseminister som mener det er «skremmeretorikk» når organisasjoner som Bunadsgeriljaen og Barselopprøret videreforteller kvinners historier på vegne av kvinnene.
Bunadsgeriljaen ber derfor om at Helse Møre og Romsdal legger frem en evalueringsrapport hvor konsekvensene belyses og at rapporten systematisk evaluerer:
- fødetilbudet for fødende på Nordmøre og i Romsdal.
- følgetjenesten for fødende med over 90 minutters reisevei
- beredskapen for alle fødende på Nordmøre. Dette inkluderer samarbeid i Helsefellesskapene.
Evalueringen må også omfatte en evaluering om tilbudet under disse punktene er:
- medisinsk forsvarlig helsehjelp
- om tilbudene er innenfor lovens krav gitt i blant annet Spesialisthelsetjenesteloven, Helseberedskapsloven, Pasient og brukerrettighetsloven og Helse- og omsorgstjenesteloven.
Gjennomgangen må også belyse helseforetakets avviksrutiner og kultur for å melde avvik. Statsforvalterens og fylkeslegens oppfølgings– og undersøkelsesplikt må også inngå i evalueringen.
Vi regner med at også konsekvensene belyses på onsdagens styremøte i Helse Møre og Romsdal og at media er til stede for å følge opp.
Av: Bunadsgeriljaen
Ingrid Uthaug Styreleder
Anja Cecilie Solvik Styremedlem