Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
04 oktober 2023 09:00
Del på Facebook
Torsdag møter statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sine europeiske kolleger på EPC-møtet i Granada. Han tror ikke diskusjonen om en utvidelse av EU vil påvirke EU-debatten i Norge i særlig grad. Foto: Javad Parsa / NTB
Torsdag møter statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sine europeiske kolleger på EPC-møtet i Granada. Han tror ikke diskusjonen om en utvidelse av EU vil påvirke EU-debatten i Norge i særlig grad. Foto: Javad Parsa / NTB

Fredag møtes EU-landenes statssjefer for å ta fatt på den krevende oppgaven å gjøre unionen større. Allerede før jul kan forhandlinger med Ukraina starte.

I desember vil EU formelt gi grønt lys for medlemskapsforhandlinger med Ukraina, opplyser tre ikke navngitte diplomater som har kjennskap til planene, til nettavisa Politico.

Annonse
Annonse

Det vil i så fall bety en lynrask behandling av Ukrainas medlemskapssøknad.

Ukraina fikk kandidatstatus i juni.

Geopolitikk

På det uformelle EU-toppmøtet i Granada fredag står spørsmålet om unionsutvidelse aller øverst på dagsordenen.

Statsledernes ambisjon er å legge de første byggeklossene i strategien for den neste femårsperioden i EU, som starter neste år med valg på nytt parlament og ny kommisjon. Der blir utvidelser et hovedelement.

Debatten har skutt fart etter Russlands krig mot Ukraina. EU må bli en langt sterkere strategisk og geopolitisk aktør, slo EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen fast i sin årstale nylig.

Det innebærer at både Ukraina, og landene på Vest-Balkan blir medlemmer så fort som mulig for å sikre at de ikke havner i Moskvas skygge.

I alt sitter åtte kandidatland på venterommet – Ukraina, Moldova, Bosnia, Serbia, Albania, Montenegro, Nord-Makedonia og Georgia.

Samtidig venter Kosovo på å få kandidatstatus, mens Tyrkia regnes å ha falt ut av «køen».

Annonse
Annonse

Intet ekko i Norge

Også landene i det såkalte EPC-samarbeidet – European Political Community – er invitert til Granada torsdag. Fra norsk side deltar statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Men han tror ikke debatten om hvordan man skal gjøre EU enda større, vil bety noe særlig fra eller til for utenforlandet Norge, eller smitte over på vår hjemlige EU-debatt.

– Jeg tror ikke at Ukrainas og Moldovas medlemskapsstatus vil ha noe å si for Norge. Mitt inntrykk er at det er bred oppslutning om det samarbeidet vi har i dag, sier Støre til NTB.

– Jeg ser ikke at en ny folkeavstemning om et norsk medlemskap er en problemstilling som raskt skal avklares i Norge, sier han.

Klimaplaster

EPC-møtet er det tredje i rekka. Støre skal blant annet lede en rundebordsdiskusjon om energi, miljø og kampen mot klimaendringer sammen med Romanias president Klaus Iohannis.

Det er kanskje et lite plaster på såret etter at Norge ikke fikk taletid på FNs klimatoppmøte.

– Vår erfaring er at når det gjelder klima og energi i Europa, blir Norge både lyttet til og bedt om å delta, sier Støre.

– Bakteppet er en skjebnetid i Europa med en fullskala angrepskrig i Ukraina og at vi legger bak oss den varmeste sommeren noen gang i Europa, sier han.(©NTB)

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Viktig informasjon i tåkeleggingskaoset dette. Hva angår vindkraft blir den aldri bedre enn ca 30% i effektivitetsgrad mot innstallert effekt ...
Ansgar Dypbukt 2 dager siden Strømprisen til himmels
Sier meg enig i alt du skriver, strøm prisen er jo helt forferdelig ikke bare den, men nettleia er jo ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøSaksa frå referansegruppemøte 17.08.23: Forslag NTP 2024- 2036: Forslaget til ny plan innebærer mer enn halvering av årlige midler til vegbygging ...
Geir Ole Sætremyr 9 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 9 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 10 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse