Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
12 oktober 2023 07:35
Del på Facebook
Bokstaven X rager på taket av den sosiale plattformens hovedkvarter i San Francisco. Tidligere var plattformen kjent som Twitter. Foto: AP / NTB
Bokstaven X rager på taket av den sosiale plattformens hovedkvarter i San Francisco. Tidligere var plattformen kjent som Twitter. Foto: AP / NTB

Den sosiale plattformen X bidrar til spredning av feilaktige påstander og manipulerte bilder etter Hamas' angrep på Israel, opplyser internetteksperter.

EU-kommisjonen har tidligere i høst advart om store mengder av falske nyheter i det sosiale nettverk X, tidligere Twitter, eid av forretningsmannen Elon Musk. En analyse utført av EU, viser at X har den største andelen desinformasjon av alle plattformene som ble undersøkt.

Annonse
Annonse

Nå advares det igjen om desinformasjon som spres via X, denne gang om krigen mellom Israel og Hamas.

Desinformasjon om de siste dagers grufulle hendelser i Israel og på Gaza har spredt seg på alle de store sosiale medieplattformene, inkludert Facebook og Tiktok. Men ifølge forskere og EU kommer X dårligst ut og viser minst vilje til å gripe inn.

EU hardt ut

Tirsdag denne uka advarte EU-kommissær Thierry Breton Musk om at X sprer «ulovlig innhold og desinformasjon» etter Hamas-angrepet mot Israel sist lørdag. Breton postet advarselen på X.

EU har vedtatt noen av de strengeste internettlovene i verden og krever blant annet krever at plattformer bekjemper falske nyheter.

Musk svarte Bretons innlegg med følgende kommentar: «Vennligst skriv opp bruddene du henviser til på X, slik at publikum kan se dem.»

Får del av annonsesalget

Under Musk har X bedt brukere å betale for å få verifisert kontoene sine, og de lar også enkelte brukere få en del av annonsesalget under et inntektsdelingsprogram.

– Disse endringene gir nå folk som er villige til betale for kontoene sine, et insentiv til å spre provoserende eller falske påstander for å få opp antallet følgere, sier Renee DiResta, forskningsleder ved Stanford Internet Observatory.

– Noen av disse kontoene på X ser ut til å ha blitt satt opp nylig for å nå ut og spre feilinformasjon om krigen, påpeker Jack Brewster, bedriftsredaktør i Newsguard, som lager pålitelighetsvurderinger av nyhetsnettsteder.

Falsk informasjon er også spredt på andre nettsteder, som meldingsappen Telegram og Tiktok.

– Men feilinformasjon ser ut til å være mest utbredt på X, ifølge Brewster og Tamara Kharroub, viseadministrerende direktør ved forskningssenteret Arab Center i Washington DC.

En talsperson for Telegram har opplyst at selskapet ikke har «kapasitet til å bekrefte informasjon.» Tiktok svarte ikke på forespørselen om kommentar.

Feilinformasjon

Reuters Fact Check trekker fram flere eksempler om feilinformasjon på X, blant annet en video som viser angivelige Hamas-krigere med et kidnappet barn, og en video fra en konsert av den amerikanske artisten Bruno Mars, som feilaktig gir inntrykk av å være fra den israelske musikkfestivalen som ble angrepet av Hamas.

En annen falsk påstand som nylig er spredt på X og Metas plattform Facebook, viser et amerikansk regjeringsdokument som godkjenner åtte milliarder dollar i militær bistand til Israel.

En talsperson fra Meta kommenterte forholdet med at et team av eksperter, inkludert hebraisk- og arabisktalende, overvåker den raske utviklingen i sanntid.

Jobber med saken

Trust and Safety-gruppen hos X sier at de jobber med å fjerne falsk informasjon om Israel-Hamas-krigen.

Annonse
Annonse

– Fordi hendelsene fortsetter å utvikle seg svært raskt, har en ledergruppe vurdert situasjonen som en krise som krever det høyeste nivået av respons, heter det i uttalelsen fra sikkerhetsteamet til X, ifølge det amerikanske nettstedet Wired.

Ifølge Wired deler derimot Musk selv konspirasjoner og chatter med folk fra den ekstreme QAnon-bevegelsen. QAnon er en internettbevegelse og en samling konspirasjonsteorier som omfatter påstander fra høyreradikale amerikanske grupper.

Et pengeinsentiv

Musk har de siste dagene vist til en ny funksjon som lar X premium-abonnenter bare se svar fra andre som er villige til å betale åtte dollar i måneden, noe Musk mener ville gjøre problemet med spredning av spam mindre.

Kritikere mener derimot at dette fører til at mange som ikke er villige til å betale for premium-abonnement, ikke legger ut kommentarer eller motinnlegg.

– Det er nå et pengeinsentiv for å legge ut innhold som engasjerer – samme hvor sannferdig det er, mener Wired.

Tidligere denne uka opplyste X i et innlegg på plattformen at de hadde fjernet nyopprettede kontoer tilknyttet den islamistiske gruppen Hamas og at de hadde aksjonert mot titusenvis av innlegg for deling av ulike former for voldelige, hatefulle ytringer. Men X avslørte ikke hva slags aksjoner det var snakk om.

Ikke nok

Men kritikerne er ikke fornøyd.

– I stedet for å takle det farlige desinformasjonsproblemet på plattformen sin, har Musk fortsatt med å spre desinformasjon om konflikten, blant annet ved å styrke antimuslimske konspirasjonsteorier, skriver Wired.

En del av utfordringen for dem som bekjemper falsk informasjon på nettet, er at Musk har gjort det vanskeligere å spore omfanget av falske meldinger på X.

Forskere som studerer opprinnelsen og spredningen av feilinformasjon, forteller til Reuters at de har mistet muligheten til automatisk å spore søkeord, hashtags og annen informasjon om sanntidshendelser, ettersom X fjernet tilgang til et dataverktøy som var gratis tidligere.

Verst av alle

Analysen utført av EU tidligere i høst, viste altså at X hadde den største andelen desinformasjon av plattformene som ble undersøkt.

Analysen gikk over tre måneder og ble utført i Spania, Polen og Slovakia, som alle har hatt eller skal ha valg. EU-kommisjonens visepresident Vera Jourova understreket at analysen viste at X scorer dårligere enn EUs minstestandard når det gjelder feilaktig og misvisende informasjon.

Twitter var et av flere titall selskaper som i 2018 undertegnet en frivillig ordning om å respektere EUs standarder. Etter at Twitter ble kjøp opp av Musk og gitt navnet X, har selskapet trukket seg fra denne ordningen.

Selv om X skiller seg ut negativt, understreker EU at også Google, Tiktok, Microsoft og Meta må gjøre mer for å håndtere desinformasjon.

EU mener at mye av desinformasjonen kommer fra Russland som bruker sosiale medier til å føre en «krig» mot demokratiet.

Jourova sier at Moskvas desinformasjon er et våpen for massemanipulasjon for flere millioner euro rettet både internt mot russerne, så vel som mot europeere og resten av verden.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Fakta om X

 

• X, tidligere Twitter, er en meldingstjeneste der brukerne kan dele innlegg på inntil 280 tegn, kalt tweets, samt korte lyd- og filmklipp, lenker og bilder.

• Bruk av emneknagger gjør det mulig å følge og delta i debatter med folk man ikke kjenner fra før.

• Grunnlagt i 2006 i San Francisco. Den opprinnelige tanken var å lage en tjeneste der man kunne kommunisere i sms-format med en liten gruppe brukere.

• Forretningsmannen Elon Musk, som er en av verdens rikeste, kjøpte Twitter i oktober 2022 for 44 milliarder dollar, tilsvarende 450 milliarder kroner.

• Siden har tre firedeler av de ansatte enten mistet jobben eller sluttet, merkevaren er endret, logen og navnet er endret til X, og Musk jobber med en ny visjon om å gjøre tjenesten til en «alt mulig»-app.

• En analyse utført av EU i høst, viste at X har den største andelen desinformasjon av 44 nettselskaper som ble undersøkt. Blant de største var Facebooks eierselskap Meta, YouTubes eier Google og det kinesiskeide Tiktok.

Kilder: Store norske leksikon, Wikipedia, Britannica, AP, NTB.

 

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 8 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøTallmaterialet viser enkelt og greitt, kaste gode kroner etter dårlige.Du kan også ta med Senterpartiet i denne form for unnamanøver. ...
Terje Sundsbø 8 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrFor det første: Siden investeringsmidler er den knappe faktoren, må en ta hensyn til både netto samfunnsnytte og investeringskostnadene, dvs. ...
Geir Ole Sætremyr 10 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøVi kan godt bruke samfunnsnytte pr investert kron, men bare i kombinasjon med samfunnsnytte i kroner. Det er trass alt ...
Terje Sundsbø 12 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrNår investeringsmidler er den knappe faktoren, så må en foreta rangering pr. knapp faktor. Eksempelvis netto samfunnsnytte pr. investert krone. ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg veit ikkje kva gjenståande spørsmål du ikkje har fått svar på.Dersom det gjel sparte CO2 utslepp frå ferga til ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøKva er feil I mi analyse?Eg har dokumentert det KS2 rapporten sei om namfunnsnytten er i kroner. KS2 snakkar ikkje ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse