Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
22 januar 2024 19:11
Del på Facebook
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møter pressen i forbindelse med saken om masteroppgaven til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møter pressen i forbindelse med saken om masteroppgaven til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Statsministeren sier han fortsatt har tillit til Ingvild Kjerkol (Ap) som statsråd etter at det ble oppdaget tekstlikheter i masteroppgaven hennes.

– Dette er forhold som er uavhengige av den jobben Ingvild gjør som helse- og omsorgsminister. Det er fra tiden før min regjering, og jeg har tillit til Ingvild som helse- og omsorgsminister, og er glad for at Nord universitet vil foreta en vurdering av oppgaven, sier Støre (Ap) på en pressekonferanse mandag kveld.

Annonse
Annonse

Statsministeren understreker samtidig at han tar saken på alvor.

– Det er opp til hvert enkelt universitet og hver enkelt høyskole, og ikke meg som statsminister, å avgjøre hvem som har brutt regelverket, sier Støre.

– Jeg vil ikke gjøre noen videre vurdering av denne saken før vi har kjennskap til universitetets behandling, legger han til.

– Trekker en annen konklusjon

I helgen kom det fram at Kjerkols masteroppgave fra 2021 har flere tekstlikheter med andre akademiske oppgaver. Selv har helseministeren sagt at hun ikke har kopiert, men søndag kveld svarte hun at en redigeringsfeil gjorde at noen formuleringer ble stående igjen.

Kjerkol-saken ble kjent like etter at regjeringskollega Sandra Borch (Sp) fredag kveld trakk seg som forsknings- og høyere utdanningsminister som følge av at det ble kjent at hun hadde brukt andres tekst i sin masteroppgave i rettsvitenskap uten å oppgi kilden.

Statsministeren mener den klare forskjellen mellom de to sakene er at Borch selv valgte å trekke seg fordi hun anså avsløringen om masteroppgaven sin som uforenlige med sin rolle i regjeringen, mens Kjerkol vurderer sin sak annerledes.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Ingvild Kjerkol trekker ikke den konklusjonen, men har en annen vurdering av saksforholdet, sier Støre til NTB.

– Det er to ulike vurderinger om hva tekstlikheten hadde å si av omfang og konsekvens, føyer han til.

– Ville gjerne vært det foruten

Ifølge Dagens Næringsliv er det flere eksempler der Kjerkol og medstudenten hun skrev masteroppgaven med helt eller delvis har skrevet like tekster som andre kilder. De tre eksemplene avisen drar fram har nesten eller helt samme ordlyd som andres oppsummeringer, og mangler eller har mangelfull kildehenvisning.

Kjerkol har påpekt at hennes masteroppgave gikk gjennom sensuren ved Nord universitet, og at hun syntes det er fint at universitetet skal se på teksten på nytt.

På litt over to år har Støre hatt flere skandaleavganger enn Solberg og Stoltenberg hadde på åtte år. Siden 2021 har sju statsråder i Støres regjering gått av som følge av en skandale. Likevel står statsministeren fast ved at regjeringen er i god stand.

– Regjeringens helsetilstand er meget god, vi leverer saker og har framdrift, sier han.

– Jeg ville gjerne vært disse sakene foruten, men når de dukker opp, så mener jeg at det er min oppgave å håndtere dem, trekke konklusjoner og fordele et ansvar som gjør at folk har tillit til at slike feil, hvis de oppstår, har konsekvenser.

Annonse
Annonse

Fakta om Kjerkol-saken

 

• Lørdag omtalte NRK og VG flere tekstlikheter mellom Kjerkol og en medstudents masteroppgave fra 2021 og tidligere oppgaver.

• Saken kom fram etter at Sandra Borch trakk seg som statsråd etter flere tilfeller av plagiat i hennes masteroppgave.

• Selv har helseministeren sagt at hun ikke har kopiert, men søndag kveld svarte hun at en redigeringsfeil gjorde at noen formuleringer ble stående igjen.

• Nord universitet har i dag startet å behandle anklagene om plagiat i masteroppgaven til helseministeren. Det er uklart når resultatet er klart.

• Kjerkol-saken behandles på lik linje som alle andre studentsaker, og at saksbehandlingen er unntatt offentlighet.

• På en pressekonferanse mandag understreket statsminister Jonas Gahr Støre at han fortsatt har tillit til Kjerkol i kjølvannet av saken.

 

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 5 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 6 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 6 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 6 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse