Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
12 februar 2024 14:31
Del på Facebook
Kraftutbyggingen i Norge går i sakte tempo sammenlignet med nabolandene våre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Kraftutbyggingen i Norge går i sakte tempo sammenlignet med nabolandene våre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

De siste årene har utbyggingen av ny kraft i Norge nærmest stagnert, mens nabolandene våre bygger ut stadig mer. Fornybar Norge er bekymret for utviklingen.

– Kraftforbruket er økende, mens kraftproduksjonen står nesten på stedet hvil. Dette står i sterk kontrast til våre nordiske naboer som driver en langt mer offensiv energipolitikk, sier Åslaug Haga, leder i Fornybar Norge, i en pressemelding.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Hun peker på ferske tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat som viser at Norge i fjor ferdigstilte 493 megawatt (MW) ny kraftproduksjon, hvorav 60 prosent var ny solkraft.

Dalende utbygging i Norge

Det innebærer en produksjonsøkning på 0,85 TWh (milliarder kilowattimer), tilsvarende en halv prosent av Norges normalårsproduksjon på 158 TWh.

Til sammenligning økte kraftkapasiteten i Sverige i fjor med 3432 MW, med 1601 MW i Finland og med 582 MW i Danmark, viser Montels oversikt.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Den norske utbyggingen har falt år for år siden 2020, og investeringene i ny kraftproduksjon har ikke vært lavere siden Statistisk sentralbyrå begynte å føre statistikk over dette i 2006.

– Kan gjøre Norge sårbare

Haga påpeker at prognoser fra NVE og Statnett viser at kraftoverskuddet i Norge er i ferd med å forsvinne. Hun sier at det kan føre til at Norge blir sårbare for prissvingninger i Europa.

– I Norge har vi hatt stor usikkerhet om skattevilkår, samt langtrukne prosesser, på toppen av folkelig og politisk motstand mot utbygging, sier Haga.

Hun mener vi må lære av nabolandene, blant annet Danmark som har gått systematisk til verks med handlingsplaner, konkrete mål for energiutbygging og tilhørende tiltak for å nå dem.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg har aldri snakka om 2050. Det er eit virvar i di boble.Prosentrekning kan eg.Kor unison stemninga er når pengene ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrTidligere har du vist til SVV sin Planbeskrivelse E39 Ørskogfjellet-Vik, og henvist til tallet 1200 som reduksjonen i trafikken ...
Geir Ole Sætremyr 21 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøÅDT på Ørskogfjellet i vurderingsåret 2021 er ca. 4200 iflg. SVV. Av dette er ein andel på 1200 forventa å ...
Terje Sundsbø 22 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrJeg registrerer at Naturvernforbundet fortsatt mener at siden trafikken på dagens E39 gjennom Skorgedalen blir redusert med 1200 ÅDT i ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg er fullstendig klar over dagens tall, også for FV661. For å sikre grunnlag for arbeidet har eg løpande konsultering hos ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrJeg har ikke gjort noe regnestykke. Jeg har kun sitert SVV sine utsagn fra side 78/79: https://www.vegvesen.no/contentassets/bd2893c57ec24684b00e5c346f507166/planbeskrivelse_vedtatt.pdfSVV sier: «Etter at ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse