Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
12 april 2024 22:13
Del på Facebook
Tannlege i arbeid. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB
Tannlege i arbeid. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB

Siden før 2011 har Statistisk sentralbyrå ikke registrert høyere tall på hvor mange nordmenn som ikke har råd til å gå til tannlegen.

Ifølge en fersk levekårsundersøkelse fra SSB oppgir 329.000 mennesker at de ikke har råd til å gå til tannlegen, skriver TV 2.

Annonse
Annonse

Antallet som oppgir dette har økt siden 2011, da det var 166.000 som ikke hadde råd til et besøk i tannlegestolen, og passerte 217.000 i 2017.

I pandemiåret 2021 gikk tallet kraftig ned, til 158.000, men deretter til en ny topp på 234.000 og i 2023 altså 329.000.

– Vi ser en økning i karies og syreskader i befolkningen, særlig blant de med lav utdanning og lav inntekt, sier Heming Olsen-Bergem, president i Den norske tannlegeforening, til TV 2.

For noen kan det være svært uheldig at de utsetter tannlegebesøket.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Jeg har hatt pasienter som har utsatt å komme til undersøkelse i måneder på grunn av økonomi, hvor det som skulle undersøkes har vært kreft, sier Olsen-Bergem.

Prisen på tannlegetjenester har økt mindre enn den gjennomsnittlige prisstigningen, ifølge Tannlegeforeningen, og er ikke dyrere enn legetjenester.

– Forskjellen er at staten subsidierer helsetjenester, men munnhelsetjenester og tannhelse ikke subsidieres, sier tannlegepresidenten.

Seher Aydar, stortingsrepresentant i Rødt, sier til NTB at det knyter seg i magen når hun leser at dobbelt så mange som i 2021 svarer at de ikke har råd til tannlege.

– Dette understreker at det er akutt behov for en tannhelsereform som behandler tenner som resten av kroppen, sier Aydar.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Klippfiskdagan 2024

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøSamferdselsdepartementet har ikkje synsa om flytting.Stortinget har ikkje vedtatt at Staten skal ta garantiansvaret. 
Terje Sundsbø 1 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Geir Ole SætremyrE39 er en riksvei. Det er ikke opp til Molde kommune å bygge nytt fergeleie, dette er statens oppgave. Og ...
Geir Ole Sætremyr 7 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøKS2 Vik til Molde bygger på ei kalkyle der Julsundbrua skal koste 8,8 mrd 2022 kroner og P50.  Tidlegast oppstart ...
Terje Sundsbø 8 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Geir Ole SætremyrDa synes vi å være enige om at Nye Veier AS sin årlige pott ikke påvirkes av tildelingen til Statens ...
Geir Ole Sætremyr 12 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøRyfast,  ferdig i 2019, med sine 14,7 km kosta 8 mrd. Rogfast med sine 27 km er etter siste estimat forventa ...
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøDu er framleis I drømmeland.Summen til vegformål i NTP tilsvarer 19 mrd pr år. Alt inkludert.Nye veier vart unnfanga av ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse