Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
12 april 2024 22:13
Del på Facebook
Tannlege i arbeid. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB
Tannlege i arbeid. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB

Siden før 2011 har Statistisk sentralbyrå ikke registrert høyere tall på hvor mange nordmenn som ikke har råd til å gå til tannlegen.

Ifølge en fersk levekårsundersøkelse fra SSB oppgir 329.000 mennesker at de ikke har råd til å gå til tannlegen, skriver TV 2.

Annonse
Annonse

Antallet som oppgir dette har økt siden 2011, da det var 166.000 som ikke hadde råd til et besøk i tannlegestolen, og passerte 217.000 i 2017.

I pandemiåret 2021 gikk tallet kraftig ned, til 158.000, men deretter til en ny topp på 234.000 og i 2023 altså 329.000.

– Vi ser en økning i karies og syreskader i befolkningen, særlig blant de med lav utdanning og lav inntekt, sier Heming Olsen-Bergem, president i Den norske tannlegeforening, til TV 2.

For noen kan det være svært uheldig at de utsetter tannlegebesøket.

Annonse
Annonse

– Jeg har hatt pasienter som har utsatt å komme til undersøkelse i måneder på grunn av økonomi, hvor det som skulle undersøkes har vært kreft, sier Olsen-Bergem.

Prisen på tannlegetjenester har økt mindre enn den gjennomsnittlige prisstigningen, ifølge Tannlegeforeningen, og er ikke dyrere enn legetjenester.

– Forskjellen er at staten subsidierer helsetjenester, men munnhelsetjenester og tannhelse ikke subsidieres, sier tannlegepresidenten.

Seher Aydar, stortingsrepresentant i Rødt, sier til NTB at det knyter seg i magen når hun leser at dobbelt så mange som i 2021 svarer at de ikke har råd til tannlege.

– Dette understreker at det er akutt behov for en tannhelsereform som behandler tenner som resten av kroppen, sier Aydar.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 11 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje Sundsbø"Fergeleiet kan ikke forbli i Molde sentrum mye lenger."Kva er flaskehalsen?
Terje Sundsbø 11 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrDet lederen av Stortingets samferdselskomite uttalte i forbindelse med lanseringen av NTP var nok etter påtrykk fra samferdselsministeren. Slik sett ...
Geir Ole Sætremyr 11 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøLeiaren i Samferdselskomiteen lever på lånt tid, og etter alle solemerker er hans tid forbi ved neste valg.Å flytte fergeleiet ...
Terje Sundsbø 12 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrDet er flott at du endelig innser behovet for å flytte fergeleiet ut fra sentrum av Molde, eksempelvis til Mordalsvågen. ...
Geir Ole Sætremyr 15 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøDet er flott at du trekker tilbake løysinga å flytte fergeleiet frå dagens lokalisering i Molde til Julsundet/Mordalsvågen. Det er ...
Terje Sundsbø 15 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrI denne tråden var det du som først nevnte Julsundet.Jeg har i kommentarer til andre artikler nevnt at flytting av ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse