Det er gjort hærverk på 9.000 år gamle fredet helleristninger på Søbstad i Averøy. Saken er meldt til politiet.
Seksjonsleder for kulturmiljø og friluftsliv i Møre og Romsdal fylkeskommune, Hilde Arna Tokle Yri, sier at de ser alvorlig på slike skader og lovbrudd.
– Vi politimelder sporenstreks alle ulovlige inngrep i kulturminne, sier Yri.
– Her er kulturminneloven krystallklar. Det er forbudt å gjøre inngrep i kulturminne fra før 1537. Det er altså ikke lov til å grave ut, dekke til, skjule, skade eller ødelegge, sier Yri.
Turgåere oppdaget skaden
Det var noen turgåere som nylig oppdaget skadeverket. De informerte på Facebook og kontaktet fylkeskommunen.
Den eldgamle kunsten ligger nær en Stikk ut-post. Helleristningene viser 16 inngraverte figurer, blant annet hvaler og hvaljakt. Nå har noen risset bokstaver inn i en nise.
Gravrøys skadet
Fylkeskommunen har den siste tiden meldt flere skader på kulturminne, gravrøys og helleristninger i regionen til politiet. For kort tid siden var det også oppdaget skade på en gravrøys i Midsund. Møre og Romsdal fylkeskommune meldte også dette lovbruddet til politiet.
På gravrøysen på Hamneset, Midøya, var steiner flyttet og vegetasjon gravd bort og fjernet. Gravrøysene ligger innenfor et større gravfelt som inneholder ulike spor fra bronsealder/jernalder og førreformatorisk tid, og inngår med dette i et større kulturmiljø på området. Gårdbrukeren varslet fylkeskommunen, etter at naboer hadde oppdaget skaden.
– Slike skader ødelegger vår felles identitet og felles arv, sier Yri, men legger til at de fleste har stor respekt for kulturarven rundt oss.
– Mange er genuint opptatt av kulturminnevernet og har kunnskap om gjenstander og forhistorie, sier Yri.
Minner om regelverket
Med høysesong for tur i skog og mark, og kulturminne som dukker fram i terrenget etter snø og tele i jorden, mener hun det er på sin plass å minne om hvilke rutiner som gjelder ved funn.
Regelverket er slik:
- Har du funnet noe som kan være et kulturminne, må du snarest kontakte fylkeskommunen. Den som finner et løst kulturminne skal melde fra om funnet første virkedag etter at funnet er gjort.
Og fordi bruk av metalldetektor har blitt stadig mer populært de siste årene, er det behov for at flere kjenner til kulturminneloven:
- Den som bruker metalldetektor har ansvar for å sette seg inn i lover og regler som er relevante for hobbyen sin, sier Yri.
(Kilde: Møre og Romsdal fylkeskommune)