Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Kurt Helge Røsand
Artikkel
03 juli 2024 11:55
Del på Facebook
Nina Woxholtt (t.h.) i rollen som Fru Guri. Foto: Heidi Marie Gøperød
Nina Woxholtt (t.h.) i rollen som Fru Guri. Foto: Heidi Marie Gøperød

I år vil publikum oppleve store endringer i Fru Guri av Edøy. Med ny regissør i Tore B. Granås kan vi forvente både mer fart og ungdommelig mot hos det nye ensemblet.

Det er en fin gjeng av unge profesjonelle fra vår region, sammen med godt etablerte skuespillere og kjente navn. Av tolv hovedroller i spelet vil hele åtte nye ansikter stå på tunet i år.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Granås sin ambisjon for årets forestilling er å spisse konfliktene og øke tempo og intensitet i historien:

– Etter mange år med bearbeidelser og tolkninger har jeg valgt å gå tilbake til det originale manuset og mesterverket til Peggy Kruse, ikke minst vil også «Norges dåpsattest» Kulisteinen stå mer sentralt fram i historien i årets forestilling, sier Granås.

Publikum vil også oppleve store endringer i scenebildet hvor det spektakulære kulturlandskapet på Edøy får en større oppmerksomhet og plass. Scenerommet har gjennomgått store forandringer ved å rydde opp og utvide selve arenaen hvor historien utspiller seg.

Scenen vil bli tydeligere mot en spektakulær naturkulisse som fjellkjeden Tusnastabban, Strandlinja mot Edøyfjorden og Edøy gml. kirke, naturelementer som virker sammen som en storslått ramme rundt dramaet du møter på Guritunet.

– Det er spennende å se om dette vil fungere for et publikum som har Fru Guri av Edøy i sitt hjerte og har overvært forestillingen i år etter år. Ikke minst er det krevende for en ny regissør å både imøtekomme forventninger og å skape nye opplevelser, håndtere endringer og samtidig være tro mot kulturfenomenet Fru Guri av Edøy, sier presseansvarlig.

Dette vil regissør Tore takle veldig godt da han er speltradisjonens fanebærer gjennom 20 år med erfaring fra blant annet Spelet på Stiklestad, Elden på Røros og Den siste viking.

Det er heller ikke tilfeldig at så mange nye talentfulle skuespillere dukker opp i årets forestilling. Mange av skuespillerne har startet som barnestjerner på scener og spel i regionen og har siden valgt å følge drømmen og utdannet seg som skuespillere både i norske og internasjonale teaterskoler. Nå får de vise sine talenter og glød på tunet på Edøy.

Alltid uke 28

Speltradisjonen og Fru Guri av Edøy er en viktig kulturbærer for Smøla Kommune og apparatet med både profesjonelle, frivillige og familier som tilbringer sommerferien med innøving fram mot forestilling.

Dette innebærer dedikert arbeid fra tidlig morgen til sein kveld. Det er flere enn 100 involverte foran og bak scene av profesjonelle og frivillige som skal både bo, jobbe og spise og alle skal ha det bra for at de skal levere sitt beste til publikum.

Skuespiller Siri Schenll Juvik i rollen som Ingeborg, har med seg tre døtre hvorav to vil stå på scenen som statister sammen med mamma Siri i år.

Nytt for året er at det under hele uka mot premiere vil være aktiviteter for hele familien og besøkende på Edøy og Gurisentret. Det vil bli stands med salg av lokal mat og flere aktiviteter i regi av regionalt pilegrimssenter.

Før siste forestilling på søndag vil det også være spesielt tilbud til barnefamilier som kan komme tidligere på dagen og være med på lek og moro på middeladervis før forestillingen starter kl. 15:30.

Rollene

Nina Woxholtt (f. 1967) fra Porsgrunn og hovedrolle i Fru Guri siden 2017.

Dette er syvende året vi får oppleve Nina i rollen som fru Guri. Som nestor i skuespilleryrket og med flere nasjonale priser bak seg prioriterer hun å bruke somrene på Edøy i rollen som Fru Guri.

Som fast i staben på Det Norske Teatret siden 1990 og utallige engasjementer i tv-serier, film, klassiske dramaer, komedier, musikaler og barneforestillinger på Norges store scener, er produksjonen privilegert som får beholde henne i rollen som Fru Guri også i år.

Nina gleder seg stort til nok en gang å treffe sin andre familie på Smøla og er ydmyk og glad for at hun fortsatt får være en del av Gurifamilien.

– Det er et stort privilegium å komme til Edøya og se fjord og fjell og kjenne replikkene i munnen, sitte i amfiet med sola i fjeset og kikke opp på kirka, sier Nina Woxholtt.

Marthe Naess Iversen i rollen som Gjertrud for første gang med i Fru Guri av Edøy.

Et annet ansikt vi gleder oss til å oppleve er Marthe Naess Iversen i rollen som Gjertrud. Hun er oppvokst i Bergen, men har sin slekt fra Smøla og har sett forestillingen sammen med familien mange ganger fra hun var lita og drømte om å stå på scenen selv.

Nå entrer hun scenen for første gang i startgropen av sin karriere med bachelorgrad i musikkteater fra London og oppstart på masterstudie ved Royal Academy of Music i London til høsten.

Tore B. Granås (f. 1975) fra Verdal, regi og rollen som Solve.

Granås, en profesjonell «selvlært» skuespiller fra Verdal med en imponerende merittliste bak seg. Han har erfaring fra både institusjonsteatre og uavhengige produksjoner. Han har stått på mange teaterscener rundt om i landet, bl.a. på Det Norske Teatret, Trøndelag teater, Teater Ibsen og Riksteatret.

Ved sistnevnte spilte han Jørgen i Fuglane i 2018 og han har spilt i det Heddaprisnominerte stykket Idiot! under Heddadagene i Oslo. Idiot! er produsert av Turnéteatret i Trøndelag hvor Tore har vært fast ansatt siden 2016.

Han har også over 25 års erfaring med utspel. Her kan nevnes; Spelet på Stiklestad, Elden på Røros og Den siste viking på Stadsbygd. Granås debuterte som regissør for musikalen «We Will Rock You» i år med stor suksess og har for første gang regi på Fru Guri av Edøy nå i år. Et prosjekt han går helhjerta inn for å løfte for framtiden.

Pål Andre Hasselvold (f. 1991) fra Rissa, regiassistent og i rollen som Tore fra Kuli.

Pål Andre kommer fra Rissa og er en mester når det gjelder utespeltradisjon og hovedroller. Her kan nevnes; Kaneles i Den siste viking, Rinnan i Rinnanbanden og Hallstein i Oda fra havet. Han er utdannet skuespiller fra Nord Universitetet og Kulturama i Stockholm.

Pål Andre er også aktiv på lokale arenaer og her kan nevnes at han er en av gründerne til musikkfestivalen Heim på hjemplassen. Og sist, Pål er godt kjent med fru Guri av Edøy gjennom hans oppgave som regiassistent i fjor og i år er han både regiassisten og fyller rollen som selveste Tore fra Kuli.

Mathias Melsæter Rydjord (f. 1992), Sverre av Edøy.

Mathias er utdannet skuespiller, uteksaminert ved Nord Universitet i 2016. Han jobber i dag som frilans skuespiller og har hatt engasjement ved Teatret Vårt i Molde.

Han har vært medprodusent ved Turnéteatret i Trøndelag og rollene hans blant flere kan nevnes unggutten Torstein i Versailles i teaterkompaniet Joker i Oslo. Han var med i trilogien Operasjon Oleander som Oskar Hoddø og har spilt den norske diplomaten Frode Nilsen i forestillingen «Ambassadøren» med verdenspremiere i Chile i 2016. Dette er andre gang vi ser Mathias i Spelet fru Guri av Edøy.

Annonse
Annonse

Siri Schnell Juvik (f. 1984), Ingeborg fra Solheim.

Siri er utdannet skuespiller fra Nord Universitetet 2008. Hun debuterte i Skråninga på Nord-Trøndelag Teater i 2008 i musikalen Spring Awakening. Etter debuten har hun arbeidet både i det frie feltet og ved institusjonsteatre.

Som freelancer har hun medvirket i Eplene i Messehagen ved Gruveteater AS, Maneter og Planeter av Fabularium Produksjoner, og Risle Rasle av Barbro Djupvik. På Trøndelag Teater har Siri hatt roller i Spelemann på Taket, Karlsson på Taket og Fuglane.

Foruten dette har hun hatt roller i både musikkvideoer, kortfilmer og hun jobber som sykehusklovn. Dette er første gang Siri er med i Fru Guri av Edøy.

Karl Cornelius Schei (f. 2005), Hallvard.

Karl har spilt teater siden han var 7 år og har nettopp fullført 3-årig studiespesialisering, men har lidenskap for teater og vil satse videre innen skuespillerfaget framover. Hans første oppsetning var Vår egen stamme av Johan Bojer, og siden har det gått slag i slag.

Foruten oppsetninger ved Rissa Ungdomslag med Vinsjan på Kaia og Folk ved Sjøen, så har Karl hatt flere sentrale hovedroller i både spel og teateroppsetninger i regionen. Her kan nevnes Putti Plutti Pott, Den siste viking, Å krysse et hav og Optimist av Verdal Teaterlag. Karl tar lett roller og jobber målrettet og lykkes. Vi gleder oss til å se Karl som Hallvard i årets oppsetning.

Isak Kimo (f. 2005), Sigvart.

Isak er en ung og talentfull skuespiller og sanger, nettopp ferdig på musikklinjen på Inderøy VGS. Han har allerede opparbeidet seg erfaring innen spel, hvor han har hatt roller i eksempelvis Husmorskolen, Den siste viking, Operasjon Olander og sist i rollen som Anton i årets oppsetning av Eplene i Messehagen. Det er første gang Isak er med i Fru Guri av Edøy og rollen som Sigvart vil stå til glans. Vi gleder oss!

Per Bogstad Gulliksen (f. 1968), Biskop Øystein.

Per er en veteran i skuespilleryrket med sin utdanning fra Arts. Ed. Drama School i London og mastergrad ved Teaterhøgskolen i Oslo fra 2015.

Han har hatt store roller på Nasjonalteatret, Den nasjonale Scene, Nordland teater og Teater Vestland m.fl. han har regelmessig jobbet i en prosjektbasert og post-dramatisk tradisjon ved eksempelvis Grusomhetens teater og Transiteatret-Bergen.

Per er oppvokst i Ramnes ved Tønsberg og bor nå på Ås. Dette er første gangen Per er med i oppsetningen Fru Guri av Edøy.

Jo Bjørner Haugom (f. 1973), Biskop Eirik Ivarsson og prest.

Jo Bjørner er frilands skuespiller og har sitt virke som ungdomsskolelærer på dagtid. Han har spilt utendørs teater hver sommer siden 1994 i både Elden og Mardøla. Hans inntreden i Fru Guri av Edøy er et jubileum i seg selv som freelancer i spel og teater (30 år).

Ellers er Jo Bjørner både vokalist og tekstforfatter i bluegrass-bandet Copper City Ramlers. Han forteller selv at han er både glad i dyr, folk og fiske, og hva er vel ikke mer perfekt enn å være aktør i spelet fru Guri av Edøy på Smøla da?.

Barnerollene

Oliva Grande (f. 2012), Gjertrud som barn.

Oliva Grande går i sjette klasse på Frei barneskole. Tross sin unge alder har hun fartstid på scenen. Hun har vært med i familiemusikalen Syver og Beatrice- et sommermysterium, hun går på dans i Operaens Ballettsenter og synger i Frei barnekor.

Ut over dette driver Oliva med ridning. Dette er andre gang Oliva har en rolle i Fru Guri av Edøy og hun gleder seg veldig til årets oppsetning.

Olve Hoseth Granås (f. 2015), Sigvart som barn.

Olve er åtte år gammel gutt som kommer fra Verdal og var med på teater for første gang i fjor. Hele to oppsetninger. Først i Fru Guri av Edøy og så på Veresspelet på Verdaln. Det er klart han vil være med på Fru Guri i år igjen.

Foruten å spille teater så liker Olve å spille både fotball og trommer. Kjekt å få Olve tilbake på tunet i år i rollen som Sigvart.

Celine Andrea Betten Farstad (f. 2013), Inga som barn.

Andrea var med i fjorårets forestilling sammen med mamma og lillesøster, da som husfolk noe hun syntes var veldig gøy. I år har hun fått rollen som Inga.

Hun skal starte i sjette klasse ved Smøla barneskole og på fritiden spiller hun fotball og gjennom kulturskolen spiller hun piano, danser og er med på tegning og maling.

Andrea gleder seg veldig til å få lov til å spille Inga som barn i årets oppsetning.

Oskar Andreas Skaret (f.2014), Hallvard som barn.

Oskar er 10 år og kommer opprinnelig fra Smøla, men har bodd de siste tre årene i Lørenskog. Oskar har faktisk vært med i spelet to ganger før. Han spilte litj-Ingeborg allerede som ettåring, og han har også vært med som husfolk.

Oskar er en aktiv og sosial gutt og elsker å prøve nye ting. På fritiden driver han med fotball og svømming og han tror det blir veldig gøy å få prøve seg i rollen som Halvard i sommer.

Magnhild Vassvik Rovik (f. 1993) Fra Smøla bosatt i Trondheim, produksjonsleder.

Magnhild har en bachelor fra NTNU i idrettsfag med påbygging innen musikk, historie og religion og tar for tiden en master i kulturstudier. Dette er hennes andre år som produksjonsleder og hun viser seg som et rivjern som sjonglerer alle baller i luften.

Bosatt i Trondheim, jobber hun både som lærer, kulturskoleinstruktør i scenefag, sirkus, drama og sang. Magnhild er vokst opp med Fru Guri av Edøy og gråt seg til å opptre på tunet allerede som toåring. Hun har fulgt spelet siden, både foran og bak scenen som danser, skuespiller og regiassistent fram til hennes rolle som produksjonsleder i dag.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

@Anne Mari SandshamnEr det snipp snapp snute for Langfjordforbindelsen og Todalsfjordprosjektet? Er ikke dette Frp sine hjertebarn?I dagens RB kan en lese ...
https://www.rbnett.no/nyheter/i/JblPd4/stor-ryddejobb-i-fylket-kvitter-seg-med-13-selskaper, jaja, da er iaffal MA ute av dansen på enda lengre tid :) Sitat fra innlegg i RB jeg ...
@Terje SundsbøDet er vel nettopp reduksjon av trafikken i Ålesundstunellane som er saken.Ekspressbusser korresponderer med fergene utan ventetid, begge retninger. Prioritert ...
@Geir Ole SætremyrDu mener det er viktig å unngå økning i trafikken. Da gjelder det vel å unngå den enorme trafikkøkningen i ...
@Terje SundsbøNår det gjeld Møreaksen har vi i våre høyringar gått i rette med SVV sine prognoser der trafikken i eit ...
@Geir Ole SætremyrØkt trafikk er vel et problem også når det skjer på Sunnmøre. Siden vi nå kommenterer en artikkel om Møreaksen, ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse