Framtiden i våre hender mener helseministeren må endre den norske kjøttpolitikken dersom kostrådene skal lykkes.
I dag lanseres ny kostråd av Helsedirektoratet. Rådene blir offentliggjort på lanseringen klokken 12.30.
De nye kostrådene fra Helsedirektoratet anbefaler folk i Norge å velge mest mat fra planteriket. Det betyr flere råvarer som grønnsaker, frukt, nøtter og fullkorn, og mindre kjøtt, salt og sukker.
Helsedirektoratet kommer sannsynligvis også til å anbefale et maksinntak på 350 gram bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt per uke.
Helseminister Jan Christian Vestre har ansvaret for at nordmenn følger de nye kostrådene.
Framtiden i våre hender mener helseministeren må endre den norske kjøttpolitikken dersom kostrådene skal lykkes.
– Nå har vi råd som sier vi skal spise mer grønt. Da må Vestre ta tak i all politikken som gjør at vi i stedet spiser mer kjøtt, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.
Hun peker på flere grunner til at kostrådene vil mislykkes.
Kjøttstøtten er overdimensjonert. I dag får husdyrproduksjonen over 90 prosent av tilskuddene i norsk jordbruk. Regjeringen må øke tilskuddene til grøntproduksjon dersom kostholdet i Norge skal endre seg.
Grønnsaker kastes. Bønder som leverer kjøtt har leveringsgaranti. Det har ikke grønnsaksbønder. Bøndene sier selv at det er vanskelig å selge grønnsaker til norske butikker, og skjønnhetskravene fra butikkene gjør at mye grønnsaker kastes eller råtner på jordene.
Kjøttreklame dominerer. Lokketilbud på kjøtt er dagligvarekjedenes viktigste måte å få deg inn i butikken på. I tillegg sponser bøndene dagligvarekjedene med rabattert kjøtt, fryselagre og reklamekampanjer, for at butikkene skal selge mer kjøtt.
Framtiden i våre hender mener derfor at Jan Christian Vestre må lage handlingsplan for kostrådene. I dag er nordmenns kostråd overlatt til tilfeldigheter og markedskrefter.
I følge rapporten «Kjøttets tilstand» har forbruket av kjøtt per innbygger steget med 50 prosent siden 1989.
Framtiden i våre hender mener en større satsing på grønnsaksproduksjon i Norge er en sentral del av kostholdsendringene i landet. Økt grønnsakskonsum går hånd i hånd med et mer mangfoldig og lønnsomt jordbruk i Norge.
– Når kostrådene sier vi må spise mer plantemat, trenger vi bønder som produserer mer plantemat, sier Bakken Riise.