Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Kurt Helge Røsand
Artikkel
26 august 2024 12:12
Del på Facebook
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO

Flere unge mottar helserelaterte stønader viser en ny undersøkelse fra Riksrevisjonen. Det er kritikkverdig at den arbeidsrettede bistanden fra styresmaktene ikke fungerer godt nok til å få flere mellom 18 og 30 år over i arbeid eller utdanning.

– Andelen unge under 30 år som får uføretrygd er mer enn doblet siden 2010. Det er en urovekkende utvikling. I fremtiden får vi flere eldre, og behovet for arbeidskraft vil øke. Vi har ikke råd til at så mange unge faller ut av arbeidslivet, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Annonse
Annonse

– Norge trenger arbeidskraften deres. De unge trenger å bli tilknyttet arbeidslivet, understreker Schjøtt-Pedersen.

Riksrevisjonens undersøkelse viser at den arbeidsrettede bistanden ikke er tilstrekkelig tilpasset unge utenfor arbeidslivet. Flere unge har sammensatte utfordringer og behov for mer bistand fra Nav.

– Det er uheldig at unge som trenger mer bistand ikke får hjelp tidligere. Konsekvensen blir at for mange av de blir passive og ikke kommer raskt nok i en aktivitet som bidrar til at de kommer i arbeid, sier Schjøtt-Pedersen.

Dialogen mellom Nav og de unge inneholder i for liten grad en plan som skal få brukeren i arbeid eller utdanning. I tillegg er ikke arbeidsmarkedstiltakene tilstrekkelig tilpasset for at unge skal komme i arbeid. Mange veiledere i Nav opplever at det ikke er tilstrekkelig tilgang på relevante tiltaksplasser.

Annonse
Annonse

Arbeidsevnevurderingen legger føringer som bidrar til at helsesituasjonen blir dominerende i oppfølgingen av unge. Riksrevisjonen mener det er uheldig at ressursene og de mulighetene de unge har til å komme i arbeid, ikke er mer fremstående i den arbeidsrettede oppfølgingen mot målet om arbeid eller utdanning.

– Det er kritikkverdig at den arbeidsrettede bistanden ikke bidrar nok til å få flere unge over i arbeid eller utdanning. Mange av de kan og vil jobbe, og styresmaktene må sørge for at de får mulighet til det. Arbeids- og inkluderingsdepartementet må sørge for at Nav tilpasser virkemiddel og tiltak etter behovet til de unge, understreker Schjøtt-Pedersen.

Tiltakene er ikke tilpasset de unge

Ved utgangen av 2023 var tallet på unge som fikk arbeidsavklaringspenger omtrent 30.000. Riksrevisjonens nye undersøkelse viser at 69,5 prosent av de har en psykisk diagnose til grunn for ytelsen.

Av de 344.000 som fikk arbeidsrettet bistand, har 24 prosent blitt utredet for eller fått behandling for psykiske helseutfordringer i spesialisthelsetjenesten.

Unge med psykiske lidelser får ikke i tilstrekkelig grad en helhetlig og koordinert oppfølging av Nav og helsetjenestene.

– Mange av disse har lettere lidelser. Den arbeidsrettede bistanden er ikke tilstrekkelig tilpasset de unge, seier Schjøtt-Pedersen.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

@Terje SundsbøDet er klart at vern om natur og reduksjon av klimagassutslipp er politikk. Inkludert bruk av offentlige midlar for måloppnåing. 
@Geir Ole SætremyrDet er tydelig at du, som representerer Naturvernforbundet, har en politisk agenda. Men du vil ikke svare på kritiske spørsmål. ...
@Terje SundsbøEg har analysert og konkludert med at at dei økonomiske rammene for Kjerringsundet og Møreaksen ikkje tilseier at desse prosjekta ...
@Geir Ole SætremyrDu kommer gladelig og oppfordret med dine egne meninger om bompengene på Kjerringsundet. Men du vil ikke svare på om ...
@Terje SundsbøSå langt er det ingenting som tyder på at konstruksjone Kjerringsundet er økonomisk gjennomførbar, i alle fall med Aukra kommune ...
@Terje SundsbøKvifor skal eg forklare meg for ditt tribunal?Du får heller konsentrere deg om regnestykket du ikkje sår å sjå resultatet ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse