Annonse
KSU – Vipps – desktop
Kurt Helge Røsand
Artikkel
Kurt Helge Røsand
09 september 2024 13:05
Del på Facebook
Foto: Pixabay/Pexels
Foto: Pixabay/Pexels

Mandag og tirsdag er det sendt ut farevarsel om kraftig regn på Østlandet og sør i Trøndelag. Enkle grep gjør det mulig å unngå eller minimere faren for vannskader, sier forsikringsselskapet If.

Meteorologisk Institutt varsler om kraftig regn over sentrale deler av Sør-Norge fra mandag til starten av tirsdag. Det er sendt ut oransje farevarsel for deler av Østlandet og den sørligste delen av Trøndelag.

Annonse
Annonse

Når store nedbørsmengder rammer tettsteder og byer blir det gjerne mye overvann, opplyser If. Styrtregn er mer utfordrende disse stedene enn i mer landlige omgivelser, fordi vannet samler seg i gater og veier uten å kunne trenge ned i grunnen.

Enkle grep du kan gjøre selv

Dersom værvarselet slår til, kan regnet skape trøbbel med overvann og vanninntrengning i både boliger og bedrifter. If forventer stort press på telefonen fra rammede kunder, og varsler at det kan være mer effektivt å melde skaden på nett. Forsikringsselskapet har også gode råd for å unngå skader.

– Vær forberedt på at det kan komme store vannmengder. Sørg for at avløp, kummer og rister på egen tomt og ute i veien er åpne, så vannet får fritt leide. Fjern kvist, kvast og blader som ligger rundt. Hvis de blir dratt med av vannet, kan de bidra til å tette igjen kummer og sluk, sier kommunikasjonssjef Ellen Paulsen i If.

– Hvis du vet at du er spesielt utsatt for vanninntrengning utenfra når det regner mye, ville jeg båret opp ting fra kjelleren til en tryggere etasje. Vi anbefaler også at bil, bobil, campingvogn og lignende flyttes til et sted vannet ikke kan nå, sier Paulsen.

Ikke kjør på dypt vann

Apropos bil: Mye vann i veibanen kan også føre til problemer.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Ikke ta sjansen på å kjøre gjennom vannfylte kulverter under vei og jernbane. En del feilberegner hvor høyt vannet går, og får store skader på bilen. Biler tåler slettes ikke alt, sier kommunikasjonssjef Paulsen.

– Hvis du er i tvil, ikke ta sjansen på å kjøre i vannet. Det er ikke så mye som skal til for å ødelegge for eksempel elektronikk i en bil. Vannet trenger raskt inn i kanaler, motor og kupé, sier hun, som også vil anbefale deg å holde lavere fart enn vanlig og sørge for god avstand til bilen foran.

Skader etter styrtregn dekkes

Ifølge klimaeksperter og meteorologer må folk på Østlandet forberede seg på enda mer styrtregn i årene fremover.

– Styrtregn har som kjennetegn at det kommer mye vann på kort tid innenfor et relativt lite område. Ofte kan du stå i øsende regn og se solen skinne bare noen hundre meter lenger bort, sier Ellen Paulsen i If.

Dersom en innredet kjeller med bad får mye vann i seg, kan det bli skader for 300 000 til 500 000 kroner. Bare i 2023 ble utbetalte forsikringsselskapene erstatning etter vannskader på private boliger og innbo for nesten 5,1 milliarder kroner i 2023, viser tall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge. Skader etter styrtregn er dekket på bolig-, bygnings-, bilkasko- og innboforsikringene.

Slik forbereder du deg på styrtregn

  • Sørg for at avløp, kummer og rister er åpne slik at vannet har fritt leide.
  • Sjekk at nærliggende bekker ikke er demmet opp av hageavfall eller andre gjenstander.
  • Fjern store kvister og gjenstander som kan hindre fri vannførsel.
  • Rydd hagen for møbler og andre løse gjenstander.
  • Flytt gjenstander i kjeller opp i en overliggende etasje og i garasjen opp fra gulvet eller et tørt/trygt sted.
  • Flytt bil, bobil og/eller campingvogn til et sted vannet ikke kan nå.
  • Hold dører og vinduer til kjeller lukket. Dekk til med sandsekker om nødvendig.
  • Følg med på nyhetssendinger og meldinger fra lokale myndigheter. Ved stor fare kan det bli iverksatt tiltak fra myndighetene.

(Kilde: Forsikringsselskapet If)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 timer siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøEg har fått med meg alt, også at du konstruerer di eiga kuvøse for å dyrke agendaen din.Ja, eg har ...
Terje Sundsbø 1 timer siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrDu har ennå ikke fått med deg at jeg diskuterer KS2-rapporten, og utsagnene fra den? Referansegrunnlaget er like usikkert i KS2-rapporten ...
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøDersom du har følgt med I timen har eg sitert frå dokumentet som SVV presenterte i oppstartsmøtet med skisse til ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrHvis det er svært få referanseprosjekt som kan verifisere kostnadskalkylene fra SVV, så gjelder jo det samme også for KS2-rapporten. ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøKS2 rapporten uttaler eksplisitt at der er svært få referanseprosjekt som kan verifisere kostnadskalkylene frå SVV som ligg til grunn ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrDu tar fullstendig feil. Møreaksen i sin nåværende form er svært meningsfull. Derfor vil Høyre gjeninnføre E39 Vik-Molde i NTP. ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse