Nordmørsrådet (IPR) presser på for videreføring av arbeidet med fergesambandet mellom Aure og Hitra. I et brev til Møre og Romsdal fylkeskommune ber de om at fylket fortsetter som samarbeidspartner i prosjektet.
Saken skal til behandling i Samferdselsutvalget mandag 11. november 2024.
Økonomisk gevinst
IPR viser til at en reetablering av fergesambandet vil ha betydelige positive ringvirkninger for kommunene på Nordmøre. Særlig ytre Nordmøre vil dra nytte av et slikt samband. Fergeforbindelsen vil styrke utviklingskraften, attraktiviteten og beredskapen i hele regionen.
Drift og finansiering
IPR påpeker at det i saksfremlegget fra fylkeskommunen er lagt til grunn en dyrere driftsmodell enn det som er nødvendig. De ønsker en driftsmodell med redusert åpningstid, noe som vil gi lavere driftskostnader. I tillegg er ikke billettinntekter tatt med i beregningene.
Kommunalt og regionalt engasjement
I brevet fremheves det at alle kommunene på Nordmøre støtter prosjektet. I tillegg til Aure og Hitra kommuner, har også Smøla, Kristiansund, Frøya og Heim bevilget økonomiske bidrag. Også regionalt næringsliv har bidratt økonomisk.
Viktig for Nordmøre
IPR mener at fergesambandet er et svært viktig prosjekt for hele Nordmøre. De håper at fergeforbindelsen kan realiseres i et samarbeid mellom stat, fylkeskommuner, kommuner og næringsliv.
De fem viktigste punktene:
- Økonomisk gevinst: Fergesambandet vil ha positive ringvirkninger for Nordmøre, spesielt for ytre Nordmøre.
- Drift og finansiering: IPR ønsker en billigere driftsmodell og at billettinntekter tas med i beregningene.
- Kommunalt og regionalt engasjement: Alle Nordmørskommunene og flere andre kommuner og næringsliv bidrar økonomisk til prosjektet.
- Viktig for Nordmøre: Fergesambandet er et viktig prosjekt for hele regionen.
- Samarbeid: IPR ønsker et samarbeid mellom stat, fylkeskommuner, kommuner og næringsliv for å realisere prosjektet.