Mens forbruket av korn i Møre og Romsdal er høyt, synker den lokale produksjonen. Dette reiser bekymringer for matsikkerheten i fylket.
Den urolige verdenssituasjonen og erfaringene fra covid-pandemien har ført til økt fokus på beredskap, og matforsyning er en viktig del av dette.
Korn er en viktig del av kostholdet
I 2021 utgjorde korn hele 26 prosent av energiinntaket i Møre og Romsdal, ifølge tall fra fylkeskommunen.
Korn er en grunnleggende matvare, og mel fra korn brukes i mange matvarer. Derfor er det bekymringsverdig at produksjonen synker.
Dramatisk nedgang i areal
Tall fra Landbruksdirektoratet viser at kornarealet i fylket har sunket fra 23.000 dekar i 2001 til 10.000 dekar i 2023. Dette er en halvering på litt over 20 år. Nedgangen er betydelig større enn på landsbasis.
Færre bønder satser på korn
Antall kornprodusenter i fylket har også sunket dramatisk. I 2000 var det 264 kornprodusenter i Møre og Romsdal, mens det i 2023 kun er 72 igjen. Dette tilsvarer en reduksjon på over 70 prosent.
Surnadal, Sunndal og Rauma er de viktigste kornområdene i fylket, og står for over 75 prosent av produksjonen.
Usikkert fremtidsbilde
Årsakene til nedgangen er sammensatte. Overgang til grasproduksjon, nedbygging av dyrkbar mark og høye kostnader til maskiner er noen av faktorene.
Selv om Norge er tilnærmet selvforsynt på fisk og husdyrprodukter, er selvforsyningsgraden på bare cirka 34 prosent for korn til mel.
Dette gjør oss sårbare i en usikker verden, og det er usikkert hva fremtiden vil bringe for kornproduksjonen i Møre og Romsdal.
(Kilde: Statsforvalteren i Møre og Romsdal)