Annonse
KSU – Vipps – desktop
Kurt Helge Røsand
Artikkel
Kurt Helge Røsand
28 november 2024 18:06
Del på Facebook
Forbrukerøkonom Øystein Aandahl i SpareBank 1 Nordmøre. Foto: Sparebank 1 Nordmøre
Forbrukerøkonom Øystein Aandahl i SpareBank 1 Nordmøre. Foto: Sparebank 1 Nordmøre

Nordmenn forventes å bruke mindre penger på julegaver i år, men det er fortsatt viktig å være bevisst for å unngå økonomisk baksmell og svindel, skriver Sparebank 1 Nordmøre i en pressemelding.

Forbrukerøkonom Øystein Aandahl i SpareBank 1 Nordmøre gir sine beste tips til en trygg og økonomisk julehandel.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Mindre penger til julegaver

En ny forbrukerundersøkelse fra SpareBank 1 viser at nordmenn planlegger å bruke mindre penger på julegaver i år. I snitt forventer vi å bruke 8.330 kroner ekstra til jul, en nedgang på 5 prosent fra i fjor. Den høye prisveksten og rentenivået er sannsynlige årsaker til denne nedgangen.

Unngå økonomisk baksmell

Aandahl oppfordrer til å unngå å bruke mer penger enn man har råd til.

– Styr unna økonomisk blåmandag etter jul, og unngå å feire jul med lånte penger, sier han.

Han advarer spesielt mot å handle på kreditt hvis man ikke kan betale regningen når den kommer.

Vær på vakt mot svindel

Julehandelen, med Black Friday og Black November, er en tid der svindlere er ekstra aktive. Aandahl gir fem smarte tips for å unngå å bli lurt:

  • Sjekk prisen på andre butikker: Er tilbudet virkelig så godt som det ser ut til? Sammenlign priser på samme vare i ulike butikker.
  • Trenger du varen? Ikke la deg friste til å kjøpe noe du ikke trenger bare fordi det er på salg.
  • Snakk med venner og familie: Avklar gavebudsjett og om dere i det hele tatt skal gi gaver før julehandelen starter.
  • Kjøp brukt: Brukte varer kan være like bra som nye, men billigere. Vær likevel oppmerksom på svindelforsøk.
  • Unngå bomtur: Sjekk at butikken har varen på lager før du reiser.

Svindlere på nett

Svindlere er spesielt aktive på nett i forbindelse med Black Friday og julehandelen. De bruker falske annonser, nettbutikker og e-poster for å lure folk til å gi fra seg sensitiv informasjon eller betale for varer de aldri mottar.

Aandahl understreker viktigheten av å være kritisk til tilbud som virker for gode til å være sant. Han anbefaler å handle i nettbutikker som bruker sikre betalingsløsninger og å unngå å betale via bankoverføring.

Svindel på bruktmarkedsplasser

Bruktmarkedsplasser er også utsatt for svindel. Svindlere kan sette opp falske annonser for å lokke kjøpere til å betale for varer som ikke eksisterer. Aandahl råder til å unngå forhåndsbetaling og velge sikre betalingsløsninger.

Vær på vakt for svindel

Dobbeltsjekk alltid tilbud og nettbutikker
Når du ser et tilbud som virker for godt til å være sant, ta en ekstra runde med vurdering. Undersøk nettsiden for tegn på at den er ekte, som kontaktinformasjon, en fysisk adresse og en returpolicy.

Noen svindlere setter opp nettsider der de tilbyr fiktive varer, men hvor det egentlige målet bare er å stjele din betalingsinformasjon. Det kan også hende at du bestiller et produkt, men aldri mottar det, eller blir bedt om å betale «ekstra frakt» gjennom en falsk leveringsmelding.

Hvordan unngå dette?
Sørg for å handle i nettbutikker som bruker sikre betalingsløsninger, og se etter «https» og et låsesymbol i adressefeltet. Unngå å betale via bankoverføring, og bruk gjerne kredittkort, da det gir ekstra beskyttelse dersom noe går galt.

Ekstremt gode tilbud på sosiale media
Sosiale media er fulle av tilbud for tiden, men mange av de er falske annonser som leder til svindelbutikker eller installasjon av skadevare. Svindlerne utnytter algoritmer for å målrette annonser mot de som har vist interesse for lignende varer, noe som gjøre det vanskelig å oppdage.

Hvordan unngå dette?
Sjekk alltid profilen som står bak annonsen. Mange svindlere bruker nye profiler uten tidligere poster. Vær også på vakt etter tegn til falsk aktivitet, som overdreven bruk av emojier, stavefeil eller upersonlige meldinger i kommentarfeltet.

Falske nettbutikker
Slike butikker settes ofte opp i forkant av store handledager som Black Friday, hvor de markedsfører produkter til ekstremt lave priser for å tiltrekke seg kunder. Når du først har betalt, forsvinner butikken uten at du har mottatt varen din, eller du får varer som er langt unna forventet kvalitet.

Hvordan unngå dette?
Før du handler, sjekk nettbutikken grundig. Se etter anmeldelser på uavhengige nettsteder som Trustpilot, og dobbeltsjekk domenenavnet. Mange falske butikker har navn som likner på kjente merkevarer, men med små variasjoner som ekstra bokstaver, eller feil domeneslutt.

Phishing-e-poster og -SMS-er
I november er det en oppblomstring av falske e-poster og SMS-er som later som de kommer fra kjente butikker, banker, eller leverandører. Disse meldingene lokker deg gjerne til å klikke på en lenke for å "bekrefte" en bestilling, vinne et gavekort eller hente en pakke. Ved å klikke kan du bli lurt til å gi fra deg sensitiv informasjon, eller du kan få malware, altså skadelig programvare, på telefonen, nettbrettet eller PC-en din.

Hvordan unngå dette?
Vær skeptisk til uventede meldinger som ber deg oppgi kortinformasjon eller BankID-opplysninger. Gå direkte til butikken eller bankens nettside i staden for å klikke på lenker. Seriøse aktører sender ikke SMS eller e-poster med lenker til betalingsinformasjon.

Svindel på bruktmarkedsplasser
Også bruktmarkedsplasser blir en arena for svindel under Black november, der mange ser etter gode tilbud på brukte varer til jul. Svindlere drar nytte av økt kjøpelyst og setter opp falske annonser for ettertraktede varer, som elektronikk, designklær og sportsutstyr, til tilsynelatende gode priser. Når kjøperen tar kontakt, kan svindlere be om forhåndsbetaling, enten gjennom bankoverføring eller via en lenke som fører til falske betalingsplattformer. I noen tilfeller sender de også falske bekreftelser som ser ut som legitime kvitteringer fra populære betalingstjenester.

Hvordan unngå dette?
Vær ekstra oppmerksom på hvem du handler med, og unngå forhåndsbetaling. Velg sikre betalingsløsninger -- helst de bruktmarkedsplassen selv benytter -- som venter med å overføre pengene før varen er mottatt. Husk at god kommunikasjon og bruk av plattformenes meldingssystem kan gi en ekstra sikkerhet mot svindlerne, som ofte prøver å trekke samtalen over til SMS eller e-post.

Hva gjør du hvis du blir svindlet?

Dersom du har blitt utsatt for svindel, er det viktig å handle raskt:

  • Sperr kortet: Kontakt banken umiddelbart for å sperre kortet.
  • Rapporter til politiet: Anmeld svindelen til politiet.
  • Varsle plattformen: Hvis svindelen skjedde på en nettside, rapporter kontoen eller annonsen.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 5 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøNår bompengeproposisjonen eventuelt skal leggast fram fram for Stortinget må grunnlaget vere presist basert på oppdaterte kostnadstall.Så vil nok Stortinget ...
Terje Sundsbø 6 timer siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrNår blir det tvingende nødvendig å oppdatere en KS2-rapport fra mars 2023 på grunn av prisendringer?I sammenligning med null-alternativet; når ...
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøEg har sagt at KS2 må oppdaterast for endring av kostnadsnivået i prosjektet der KS2 rapporten frå 2023 er etter ...
Terje Sundsbø 21 timer siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrMener du for alvor at en KS2-analyse må kvalitetssikres på nytt bare på grunn av prisstigning?
Geir Ole Sætremyr 23 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøDersom du er så enfoldig at du trur at der ikkje har vore prisstigning etter 2022 og fram til ein ...
Terje Sundsbø 23 timer siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrHvor lang tid går det før en må oppdatere KS2-analysen datert mars 2023 fordi den er utgått på dato og ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse