Flere sentrale Ap-topper diskuterer åpent om Jonas Gahr Støre bør fortsette som statsminister og partileder.
NRK erfarer at flere mener han bør gå av før landsmøtet i april. Debatten er et resultat av vedvarende svake målinger og økende misnøye i partiet.
Misnøye med svake målinger
Frustrasjonen og utålmodigheten har økt i Arbeiderpartiet etter langvarig fallende oppslutning. Med målinger ned mot 17 prosent har varsellampene begynt å lyse for alvor. NRK har snakket med over 25 kilder i partiet som bekrefter at Støres lederskap diskuteres.
Flere kilder NRK har snakket med, ønsker ikke at de interne diskusjonene skal bli omtalt nå. Temaet har vært oppe til diskusjon i flere fylkesstyrer, og det har vært samtaler blant Ap-statsråder i Støres egen regjering.
Støres ansvar
Samtalene om Støres lederskap foregår på høyt nivå i partiet og i fagbevegelsen. Utålmodigheten er stor i en rekke fylkeslag, blant annet Trøndelag, Akershus, Vestland, Vestfold, Buskerud og Nordland. Flere i Støres eget fylkeslag, Oslo, mener også at han bør gå av.
– Det er umulig å ikke diskutere ledelsen i den situasjonen som Ap nå er oppe i, sier én av kildene som kjenner til diskusjonene.
En annen kilde forventer at Støre selv bruker juleferien på å vurdere sin stilling.
Åpen kritikk
Misnøyen med Støres lederskap kommer også til uttrykk offentlig. Under helgens nominasjonsmøte i Nord-Trøndelag sa partiveteran Merete Storødegård:
– De fleste av oss ser det, men vi sier ikke det. Men vi forstår at Jonas’ tid som partileder nok går mot slutten. Han har sittet i ti år.
Også stortingspolitiker May Britt Lagesen tok til orde for fornyelse i partiledelsen.
– Jeg er enig i at vi må gjøre endringer i partiledelsen. Vi må ha fornyelse. Og vi må ha fornyelse også i partiledelsen, sa hun.
Uro i partiorganisasjonen
Flere i partiorganisasjonen uttrykker også sin misnøye.
– Det er for meg rimelig klart at vi har en utfordring med lederskapet i partiet vårt, skriver Atle Kvåle, med lang fartstid i lokal- og fylkespolitikken, på Facebook.
Tidligere statsråd Anette Trettebergstuen, som sitter i Aps sentralstyre, er også kritisk.
– Arbeiderpartiet er i dyp krise. Det bør lederen snart se og si, skriver hun på Facebook.
Støre under press
At Arbeiderpartiet skulle skifte partileder og statsminister i et valgår, er oppsiktsvekkende og svært dramatisk. Flere kilder advarer mot et slikt grep, fordi det kan skape nytt bråk i et parti som allerede har dype sår etter tidligere konflikter.
Presset på Støre ble tydelig under nominasjonsmøtet i Oslo Ap i forrige uke. Før Støre ble klappet inn som Aps toppkandidat fra Oslo, sa nominasjonskomiteens leder Rina Mariann Hansen:
– Du har kanskje det største ansvaret av oss alle i denne salen for å vinne valget. Det ligger på dine skuldre.
Usikker fremtid
NRK har også snakket med andre sentrale Ap-stemmer som tror Støre blir sittende og leder partiet inn i en ny valgkamp. De mener Ap ikke er tjent med å skifte partileder nå, og at det er bedre å vente til etter et eventuelt valgnederlag.
Formelt velger Arbeiderpartiet sin partiledelse på landsmøtet 3.–6. april. Det gjenstår å se om Støre fortsatt vil ha tillit da.
Saken er omtalt av NRK og TV 2.