Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Aage G. Sivertsen
Artikkel
31 mars 2017 06:50
Del på Facebook
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke årets siste kamp. Det er ikke cup-finale. Ingen av lagene rykker ned om de taper. Det er likevel den mest dramatiske og spennende kampen som har vært spilt i Kristiansund. Ikke siden krigens dager har det stått så mye på spill. Når dommeren blåser i fløyta lørdag 1.april klokka 18.00 er det ingen aprilspøk. Det er tvert imot dødsens alvor.

Det er en "sinnsyk" stemning i Kristiansund. Byen har vært sulteforet på toppfotball i tiårsvis. Årets første eliteseriekamp spilles på Kristiansunds nye stadion. Vi må få kalle det nytt fordi her er det kostet på nye tribuner - og bare flomlysanlegget hadde en prislapp på 10 millioner kroner. Krigen som skal utøves på den intime banen, er som alle forstår langt mer enn en vanlig fotballkamp. Det er et hatoppgjør mellom to byer. Bakgrunnen for hatet ligger ikke årevis tilbake i tid. Nei, det er kampen om det nye sykehuset som har satt sinnene i kok. To lokale sykehus skal bli til ett fellessykehus. Det er bare en hake ved den beslutningen: Det skal ligge i Molde. Kampen om sykehuset har derfor eskalert til nesten uforståelige høyder. Det sies at om det nye sykehuset blir bygget i Molde, så vil kristiansundere heller dø, enn å reise over fjellet til behandling. Så ille blir det kanskje ikke, men en historie fra lokalavisen bekrefter at ikke alt er som det skal. En innbygger fortalte i fjor at han skulle kjøre sin mor til sykehuset i Molde pga en spesiell operasjon som man ikke kunne utføre på Kristiansund sykehus: Jeg kjørte henne til Batnfjorden. Jeg fortalte henne at derfra måtte hun ta bussen. Jeg vil aldri innom Molde Kommune.

Det siste som har skjedd er at Kristiansund Kommune nekter å gi seg. Etter at de i fjor tapte rettssaken om å omgjøre sykehusvedtaket, har de anket saken til lagmannsretten. Om noen måneder vet man det endelige resultatet.

Men denne kampen er ikke bare spesiell på bakgrunn striden om et sykehus. Trener for Molde, er som man vet, kristiansunderen Ole Gunnar Solskjær. Byens desidert største fotballspiller gjennom tidene, byens ikon er trener for laget som – skal vi si - hele hans hjemby ikke liker. Solskjær innrømmer å være i dødens posisjon:

"På den ene siden vet jeg hvor viktig det er for KBK å få en god åpning på sesongen. På den andre siden må jeg selvsagt tenke på mitt eget lag og sørge for at vi vinner", sier Solskjær.

Sammenligner man fjorårets Molde med dagens så ønsker Solskjær å påpeke én vesentlig ting:  "Mark Dempsey(trener) er kanskje den viktigste brikken vi har fått."

Dempsey var en del av den ekstreme suksessen Molde og Solskjær opplevde da han ble trener for klubben første gang. Kristiansundere bør ikke glemme én ting. Uten KBKs samarbeid med Molde Fotballklubb, ville laget aldri vært i elitedivisjon. De siste årene har det vært et nært samarbeid mellom de to klubbene og særlig har Solskjær vært positiv. En rekke spillere har vært på utlån og det er ingen tvil om at disse har hevet KBK fra det middelmådige til noe som ligner toppfotball. I fjor ble f.eks Senegaleseren Amidou Diop utleid fra Molde. Diop stortrivdes og spilte magisk fotball. Han var med å legge grunnlaget for opprykket til elitedivisjon. På høsten ble han tilbakekalt til Molde. Den siste tiden har han vært skadet. Nå må det legges til: Hva hadde Molde vært uten tilførsel av Solskjær, to bla Stavrum, Trond Andersen, Jan Erlend Kruse, Øyvind Leonardsen ...osv. I minst én landskamp spilte Leo, Andersen og Solskjær samtidig på A-landslaget, bare for å ha nevnt det.

Kampen er ikke bare viktig for KBK. Solskjær trenger ikke å ha god hukommelse for å huske hva som skjedde i 2016. I en periode tok Molde ett poeng av 18 mulige. Media og supporterne hadde begynt å tvile for alvor. Da laget spilte 2-2 mot Start og ikke lenge ettterpå såvidt vant 3-2 mot Bodø-Glimt, var det nesten for tomme tribuner. Jeg skriver såvidt 3-2 fordi i siste spilleminutt ble Bodø-Glimt snytt for et ganske opplagt straffespark. Jeg er redd for at Solskjær har måttet forlate Røkkeløkka for godt om ikke fru Fortuna var med dem i den viktige seieren over Bodø-Glimt. Det betyr en ting, Rosenes by, supporterne, tilskuerne har skyhøye ambisjoner. De vil slå Rosenborg, de skal ut i Europa igjen. Alt annet enn topp tre, er krise. Det betyr at laget ikke tåler å tape mot en av divisjonens dumpekandidater, KBK. Og får Molde en dårlig start, vil det neppe gå lang tid før hylekoret er i gang. Solskjær trenger ikke spørre hva som skjedde med Arild Stavrum. Solskjær kan bare skru tiden tilbake i 6-7 måneder.

KBK og Molde spilte en privatkamp i fjor sommer. En jevn kamp endte 1-1 hvor banens beste var KBKs yndling, Kamer Qaka. Også kåret til 1.divisjons beste spiller i 2016. Vi får se om han og resten av lagkameratene vil tåle presset på hjemmebane i århundrets fotballkamp i Kristiansund.

Alt taler for en jevn kamp. 0-0, 1-0 eller 0-1 ligger på lur, men siste dagers treninger hos KBK gir signal om at det ligger noe uforløst hos Michelsens menn. Vi så hvordan Coly hamret inn sitt mål i den siste kampen mot Sandefjord i siste kamp. Vi vil han skal gjøre det en gang til. Psykologien avgjør deerimot det første oppgjøret. Hvem holder hodet kaldt? Mitt tips er 3-0.

 

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

@Terje SundsbøJa det er Stortinget sitt privilegium å sette inn tiltak slik at Noreg når sine klimamål. Og det er ikkje ...
Terje Sundsbø 19 minutter siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Hans-Peter KaaresenSamferdsel prioriteres først av alt hos fylkespolitikerne – gratis ferge før skoler. Uten Møreaksen må fylket fortsatt drifte 2 ...
Terje Sundsbø 23 minutter siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrMiljøvennlig mobilitet betyr tilrettelegging for elbiler i distriktene – hvor offentlige transportmidler aldri kan bli et tilfredsstillende alternativ, verken økonomisk ...
Terje Sundsbø 24 minutter siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDet er Stortinget sitt privilegium å prioritere, herunder også hvordan de vil forsøke å nå klimamål. Slik som å redusere ...
Hans-Peter Kaaresen 14 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøFylkeskommunen har adskillig flere "alvorlige" (som du skriver) problemer enn Møreaksen å ta seg av.  Særinteressene i Møreaksen har splittet ...
Geir Ole Sætremyr 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse