Å reise med Hurtigruta er en ekstremopplevelse. Å reise fra Bergen til Kirkenes med Hurtigruta er kanskje den vakreste sjøreise som er å oppdrive. Turistene blir lokket med vakker natur, midnattsol, men fremfor alt et liv i luksus. Dagens skip står ikke tilbake for noe.
Selv tok jeg turen Bergen-Kirkenes-Bergen for noen år siden. Akkurat nå hoppet jeg på en ”snartur” til Bergen.
Da jeg dro fra Bergen i retning Kirkenes, det var i 1992, ble jeg helt satt ut av naturopplevelsene. Bak ethvert nes i Nord-Norge lå det noen få hus, men alltid en liten kirke. Kanskje bare to eller tre hus, men kirka den var der alltid. Høydepunktet var besøket i Trollfjorden. Inspirert av det store Trollfjordslaget var det en sterk opplevelse å snike seg inn med et kjempestort skip som akkurat der og da minnet mest om en liten Sundbåt. For de som vil vite mer: les Johan Bojers "Den siste viking", som handler om slaget fra 6.mars 1890.
Turistene på sommersesongen den gangen bestod hovedsakelig av tyskere og amerikanere. De satt ute på dekk–hele natten! De nektet å gå inn i lugaren. Rart måtte det være for de tyske turistene. Det var ikke akkurat ungdommer. Nei, her var det folk godt oppe i årene og mange av dem hadde nok vært med og bombet Molde, Kristiansund, Bodø og Narvik. Og så satt de på dekk og mimret. Noen av dem var dristige nok til å fortelle meg akkurat det...
I dag dro jeg fra Kristiansund med Hurtigruta Nord-Norge. Istedenfor å ta flyet som kostet 4300 tur-retur, hoppet jeg på dette luksusskipet til en tredjedel av prisen. Utenfor høysesongen er det rent ut billig å være med. Inklusiv overnatting og med bil koster hele gildet 780 kroner for en vei. Med frokost. Og så får man frisket opp det tyske språket. Jeg har aldri vært med Hurtigruten uten å treffe på tyskere. Så kom ikke her å si at de kun reiser med bobilene sine uten å legge igjen penger.
I alt styret med doble havneavgifter og rettssaker rundt hvert et hjørne, er det i hvertfall en ting som er sikkert: makan til luksus skal du lete lenge etter. Er man to eller tre personer og er sugen på litt fisk fra Finnmark, anbefaler jeg kongekrabbe. Den er levende når du kommer i restauranten, men etter 12 minutter har du den servert. Alternativt er reinsdyr - også den fra Finnmark. God tur!