Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Aage G. Sivertsen
Artikkel
25 april 2017 08:00
Del på Facebook
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hva har skjedd med Gomalandet? Hvor ble det av Torghallen på Kirkelandet? Hvorfor forsvant Gulla og til slutt også Jonas Eriksen? Hvorfor forsvant danserestaurantene Intim, La Mér, Gripsalen, ”Cheva” og Tropic?

Gomalandet er den glemte bydelen. Nå blir det stor utbygging av Skorpa, men frem til denne tid har det ikke vært all verdens utvikling på Goma. Den gamle Gomalandet Skole ble nedlagt tidlig og etter den nye brua kom, la man en motorvei gjennom gjennom Goma-sentrum. I gamle dager var Sofus og Frisvold samlingsplassene. De to godteributikkene var treffpunkt. Særlig Sofus. Her satt vi på benken som ikke var der, en mur som gjorde jobben. Idrettslaget Goma var limet i befolkningen. Vi hadde skigruppe, friidrett og ikke minst et fabelaktig fotballmiljø. Før trening eller konkurranser var det bare snakk om å oppgi dag og klokkeslett. Stedet var Sofus. Det visste alle. I dag er Gomalandet eneste bydel uten kunstgressbane, uten en eneste kolonialbutikk, (vi holder en parentes på Stortua),uten en idrettshall, ja, knapt uten skole. Idrettslaget Goma består fortsatt. De har 100-årsjubileum om fire år. Hva foregår i idrettslaget i dag? Ingen skigruppe selvsagt, ingen friidrett, ingen fotball. Goma har blitt en bueskytterklubb. Pil og bue. Slik som i riktig gamle dager får man si. Kanskje kan Ivar Pedersens pil og bue være starten på noe godt?

Torghallen på Kirkelandet. Husker dere den? Det kjempestore torget med salg av fisk, grønnsaker, blomster. Det som lå rett overfor Rutebilstasjonen, der hvor Samvirkelaget overtok. Umulig å glemme, spør du meg. Så ble Torghallen flyttet til til Storkaia, der hvor kjøpesenteret er i dag. Det eneste som gjenstår av gode gamle Torghallen er noen sporadiske campingvogner på Rådhusplassen. Hva med å få litt fart i sentrum og skape litt liv på Rådhusplassen? Vi må ha et stort telt selvsagt. Jeg er frekk nok til å si at det er lettere enn man tror.

Gulla, Lied, lommebøkene og paraplyene hos Ripnes på Kaia. Hvorfor forsvant de? Det er lett å huske de gangene man skulle kjøpe seg ny pengpung hos Ripnes. Den gode lukta av ekte lær. Ripnes på Kaia var et begrep. Når også Jonas Eriksen takker farvel, da er det meste over. Det vi har igjen av kaia er Øyvind Elgenes når han synger: "Æ trives best når æ går på kaia..."

annonse

Vi har Hveding i Kaibakken, men det skal visstnok gjøres om til leiligheter. Hveding som i riktig gamle dager kjøpte varene fra utlandet, vel og merke med egne seilskuter. 

Og så var det alle dansestedene. Gripsalen på søndagene, eller te-dans på La Mér. Det også på søndagene. La Mér på ettermiddagen og Gripsalen på kvelden! På La Mér var det tirsdagsdans, mens det onsdag, fredag og lørdag var fullt overalt. Hva skjedde? Ifølge den tidligere eieren av både La Mér og Tropicana, var det åpningstidene som tok knekken på utelivet. Da de måtte stenge alkoholserveringen klokka 01.00 var folk knapt kommet seg ut før de måtte komme seg hjem. Det enkleste måtte være å stenge dørene før midnatt. Da ville man vært helt sikker på at bylivet sluknet.

Vi er inne i nye tider. Ingenting er som før. Noe er bedre, noe er ikke det.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Takker så mye for publisering KSU! Håper det kan skape en viss debatt :-)
Lama Vik 1 måneder siden Aksekamper i valgkampen
Kva meiner du her, Hofset? "Frykten er at SVV fortsatt forsøker å skjule sannheten når den lovpålagte KS2-kontrollen gjennomføres ved avslutning ...
Lama Vik 1 måneder siden Mulighetenes akse – Romsdalsaksen!
Kva med eit kompromiss, Hofset? Vi bygger Møreaksen konvensjonelt, og så blir Langfjordsambandet pilot for senketunnell? Då er vi kvitt ...
jon ingar eik 1 måneder siden Ei fylkeskommune i «sus og i dus»
Begynn med og flytte ut den politiske kameraderi bedriften Statens Veivesen ut i fra Molde, kanskje helt ut av Fylket,  ...
Terje Sundsbø 1 måneder siden Hemmelighold og bortforklaringer fra SVV
@Rolf Erik PedersenMed gratis ferger vil fergeavløsningsmidlene for Møreaksen øke, og bompengene minke.En rabattert billett på ferga mellom Molde og Vestnes koster ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte