Det er tegneren Tor Johansen som står bak skissen av Klippfiskkjerringa. Reiselivskontoret hadde ansvaret for å forberede jubileumsfeiringen i forkant av 1992.
Olav Grytnes var både reiselivssjef og operasjef. Han forteller:
– Jeg ga tegneren Tor Johansen oppdraget med å gi oss flere symboler som kunne identifisere Kristiansund. Deriblant Klippfisk-kjerringa, sier Grytnes
– Jeg holdt et foredrag i Oslo for Narvik-klubben. Det var om operaen fordi gjengen fra Narvik var så imponert over operaen i Kristiansund. I gave for foredraget fikk jeg en liten statue, med inskripsjonen Rallaren. Rallaren var symbolet på arbeidsfolket i Narvik. Det var her jeg fikk ideén om Klippfisk-kjerringa.
Og slik fikk tegner Tor Johansen i oppdrag om å tegne en tilsvarende figur – ikke rallaren, men en kjerring på bergan.
Denne tegningen av klippfiskkjerringa av Tor Johansen ble så populær at Kristiansund Handelsstand engasjerte kunstner Tore Skjøsvik til å lage en statue. Dessuten finner vi noen hundre kumlokk i byen med Klippfiskkjerringa. Her er den originale tegningen til Tor Johansen benyttet.
Tor Johansen forteller:
– Jeg tilbrakte en hel ettermiddag sammen med Skjøsvik og fortalte ham om hensikten bak ideén. Byen var inne i en tung økonomisk periode og vi måtte ha et symbol som gjorde oss stolte.
På selve avdukingen, som ble gjort av dronning Sonja på byens fødselsdag, 29.juni 1992, var både Olav Grytnes, Tor Johansen og flere hundre tilskuere tilstede. Også tre ”klippfisk-kjerringer" var med på avdukingen sammen med dronning Sonja, riktignok noen og nittår gamle. Med andre ord ganske unge den gangen de jobbet på bergan.
Tor Johansen forteller:
– Jeg har nærmest fortrengt hva som skjedde denne dagen. Jeg ble så skuffet over hvordan klippfisk-kjerringa så ut at jeg gikk straks hjem. Fordi jeg fikk klare føringer i at hun skulle være stolt, positiv og sterk, som et symbol på byen. Slik ble ikke statuen.
Det overlates til historikerne å finne den nøyaktig fremstillingen av hvordan Klippfiskkjerringa ble til statue.