Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
30 juni 2017 11:29
Del på Facebook
Mens Den norsk kirken går tilbake, kommer stadig flere tros- og livssynssamfunn. Flere spør seg om det skal være en offentlig oppgave å økonomisk støtte folks personlige tro. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix
Mens Den norsk kirken går tilbake, kommer stadig flere tros- og livssynssamfunn. Flere spør seg om det skal være en offentlig oppgave å økonomisk støtte folks personlige tro. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den norske kirke og om lag 750 andre tros- og livssynssamfunn mottar til sammen over fem milliarder offentlige kroner i året. Stadig flere tar til orde for at ordningen bør avvikles eller endres.
Den norske kirke har en svakere stilling enn tidligere, både formelt i grunnloven og målt i antall medlemmer. Samtidig vokser antallet andre tros- og livssynssamfunn, hvorav noen beskyldes for å bidra til parallellsamfunn som er i strid med samfunnets interesser.

I denne situasjonen er det mange som spør seg om folks personlige tro er noe som skal finansieres over stats- og kommunebudsjettene – med over milliarder kroner i året.

Det er tverrpolitisk enighet på Stortinget om å vurdere dagens ordning. Sosialistisk Venstreparti (SV) vil “slutte å subsidiere intoleranse” og foreslår å trekke støtten til trossamfunn som tar til orde for kvinneundertrykkelse og andre uønskede holdninger. Fremskrittspartiet har gått betraktelig lenger ved nylig å programfeste at all offentlig støtte til Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn bør opphøre. Mens regjeringen jobber med utformingen av en ny lov om slik støtte.

– Grunnloven forplikter staten til å understøtte tros- og livssynssamfunn. Samtidig har staten et rom til å vurdere nivået på og innretningen av støtten. Vi har hatt en stor utvikling på tros- og livssynsområdet med et betydelig større antall organisasjoner enn da ordningen ble innført, sier stortingsrepresentant Norunn Tveiten Benestad (H). Hun sitter i Kirke, utdannings- og forskningskomiteen, som bidrar til regjeringens arbeid med den nye loven.

tbf99f8aEtter rundt 1980 har antall tros- og livssynssamfunn som finansieres av stat og kommune økt til rundt 750. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixEksplosjon
Bakgrunnen for tilskuddsordningen til tros- og livssynssamfunn er at kristne frikirker på 1960-tallet krevde sin andel av de offentlige midlene som fram til da gikk utelukkende til statskirken. Argumentet var at religionsfriheten ikke ble tilstrekkelig ivaretatt med datidens “kirkeskatt”. I 1969 ble tilskuddsordningen opprettet, og i 1981 ble den utvidet til blant annet også å omfatte den ikke-religiøse livssynsorganisasjonen Human-Etisk Forbund.
Deretter har antall trossamfunn som mottar offentlige bidrag eksplodert, og teller i dag rundt 750 ulike menigheter og livssynssamfunn. For en rekke kommuner, som må betale to tredeler av denne offentlige støtten, kan utgiftene skvise andre kommunale tiltak.

– Vi har måttet øke rammene betydelig de siste årene, da befolkningssammensetningen har vært under endring, og noen trossamfunn har fått mange flere medlemmer. Vi er i praksis nødt til å ta midler fra andre områder for å finansiere den økningen som har vært, bekrefter økonomirådgiver ved Rådmannens fagstab i Trondheim kommune, Grethe Liatun.

– Betal selv
tbf99f84Den hurtigsvoksende gruppen er de som ikke tilhører noe livssyn. Her fra borgerlig komfirmasjon i Oslo Rådhus. Foto: Marianne Løvland / ScanpixTil tross for at Human-Etisk Forbund (HEF) er blant dem som nyter godt av dagens ordning, mener styreleder Tom Hedalen at tiden er inne for mer diskusjon om hvordan støtten i dag fungerer.
– En rekke tros- og livssynsorganisasjoner er langt på vei fullfinansiert av det offentlige. De er ikke engang pålagt å kreve årskontingent. Hvis vi er innforstått med å betale for medlemskap i idrettslaget, hvorfor skal man ikke støtte opp om sin personlige tro med egne midler? spør Hedalen.

Han mener også at premisset for hele ordningen er endret, blant annet fordi den gruppen som vokser mest, er den som ikke har noen livssynstilhørighet i det hele tatt.

– Mens deres skattepenger likevel havner i tilskuddspotten, legger Hedalen til.

Han understreker imidlertid at målsettingen må være å redusere eller endre den offentlige støtten over tid, ikke avvikle ordningen over natten. Og så lenge Den norske kirke støttes av det offentlige, er man uansett – av hensyn til religionsfriheten – forpliktet til å likestille andre trosretninger. Det står nemlig i Grunnlovens § 16 at Den norske kirke skal være en folkekirke, og andre tros- og livssynssamfunn skal støttes på lik linje.

– Stopp diskriminering
Få ting får temperaturen på nettforum like høy som hvorvidt det skal være skattebetalernes oppgave å finansiere menigheter som tar til orde for holdninger og skikker som hevdes å være uforenlige med demokratisk tenkning.
– Det er ikke uten videre rimelig at samfunnet skal finansiere noe samfunnet ikke ønsker. Dette gjelder for eksempel diskriminering basert på kjønn og legning, som ikke er lov ellers i samfunnet, sier Tom Hedalen.

Religiøse samfunn kan i dag få unntak fra deler av likestillingsloven. SV-leder Audun Solbakken er enig med Hedalen i at likestillingsloven også må gjelde trossamfunn, med utgangspunkt i at religionsfrihet også er friheten til for eksempel ikke å bli utsatt for religiøs kontroll og tvang.

– Vi ønsker blant annet å stoppe støtte til diskriminering ved å fjerne statsstøtten til trossamfunn som benytter seg av unntaksadgangen i likestillingsloven, sier Audun Lysbakken.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 7 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøFylkeskommunen har adskillig flere "alvorlige" (som du skriver) problemer enn Møreaksen å ta seg av.  Særinteressene i Møreaksen har splittet ...
Geir Ole Sætremyr 11 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 12 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 17 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 22 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse