Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Aage G. Sivertsen
Artikkel
19 august 2017 17:30
Del på Facebook
Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpi
Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpi
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dagene frem mot stortingsvalget 11.september 2017 vil vi orientere deg om hvert enkelt parti. Vi vil belyse historikken og se på hva partiet står for både nasjonalt og lokalt. Vi legger særlig vekt på sykehussaken. Med en slik orientering mener vi du vil være bedre rustet til å gjøre et valg. For dette er ikke enkelt. Men noen råd kan virke åpenbare. 

Rødt er ikke representert på Stortinget, men har representanter i en del fylkesting og flere kommunestyrer. I 2005 sendte Rød Valgallianses landsmøte en henvendelse til AKP for å slå sammen de to partiene. De politiske forskjellene var små, og de mente at den politiske situasjonen krevde samling rundt et nytt og mer slagkraftig parti. AKPs landsmøte i 2006 ønsket initiativet fra RV velkommen, og den 11. mars 2007 ble RV og AKP nedlagt, og partiet Rødt stiftet.

Rødt er ikke partiet for deg som er egen næringsdrivende eller har mange ansatte. Det er sjelden at direktører eller bedriftsledere stemmer Rødt. Med krav om 6 timers arbeidsdag og svært strenge krav for arbeidstakeren er ikke det så rart. Men er du arbeidstaker og ønsker at bedriften fungerer som et forsikringsselskap, slik at du vil få lønn, uansett hvordan det går, bør du stemme Rødt.

Historisk sett har Rødt sine røde linjer tilbake til revolusjonen i Russland i 1917. Navn som Lenin, Stalin, Pol Pot og Mao klinger ikke godt. Større despoter enn disse er det vanskelig å finne. Man kunne også tatt med Fidel Castros diktatur. De fire første gjør Hitler til smågutt. Stalin f.eks. tok livet av mange flere enn Adolf Hitler. Stalin drepte dessuten sine egne landsmenn i langt større grad enn Hitler. At Norges Kommunistiske Parti, AKP, RV eller rødt ikke har tatt et skikkelig oppgjør med denne tragiske fortiden, er merkelig. Når man ser hvordan kommunismen har mislyktes, skulle det være god nok grunn til å ta et oppgjør. Men et slikt oppgjør, eller å få noen av lederne til å si at ”vi angrer” virker helt umulig. Det er bare å lese Pål Steigans biografi, så forstår man at her gir man ikke ved dørene. Når det er sagt, bør det legges til at internasjonalt sett så er Rødt en av de partiene som ønsker en endring i avstanden mellom fattige og rike. Den grove utnyttelsen av Latin-Amerika og fattigdommen i store deler av verden, ønsker Rødt å komme til livs.

Siden 2012 har partiet fått en del yngre folk i ledelsen og ved valget i 2015 hadde Rødt høyest andel kvinnelige toppkandidater og nest høyest andel unge kandidater.   Vi får således kalle det et moderne parti. Ved siste kommunevalg hadde Rødt framgang i 59 kommuner, noe som kan tyde på at partiet er et alternativ for dem som er lei av å følge ”main stream”.

De ønsker å erstatte kapitalisme med sosialisme.   I motsetning til sine ”forfedre”, Kommunistpartiet og AKPML, støtter ikke Rødt en væpnet revolusjon. Det er ikke mange parti som må poengtere slike åpenbare standpunkter. Da kan det legges til det som den lokale representanten Kjell Bjarne Dahl forteller meg: Du finner ikke et mer pasifistisk parti enn Rødt. Ingen støtte derifra til noen av Norges kriger: Afghanistan,Libya,Iran, Israel,Balkan ..osv, mens de andre partiene stort sett støtter dette.

Rødt jobber energisk innenfor fagbevegelsen, miljøbevegelsen og fredsbevegelsen.  Rødts hovedsak er å ha fokus på forskjells-Norge. De ønsker faste ansettelser i kommunene og at man skal følge de gamle reglene for midlertidige ansettelser, for å motarbeide regjeringens svekkelse av arbeidsmiljøloven.

De ønsker tak på lederlønninger slik at de ikke kan overstige 50 % over snittlønna. De vil ha gratis barnehage og SFO. Rødt mener at målet med sosialismen er et klasseløst samfunn, og de viser til Karl Marx og kommunismen.

Feminisme

Kvinnefrigjøring er et viktig for Rødt. Likelønn, 6-timers normalarbeidsdag, for sexkjøpslov og å stoppe vold mot kvinner. Våren 2015 hadde partiet en egen kampanje til støtte for forslaget om 6-timersdag. Partiet har intern kvoteringsregler for å sikre kvinnelig representasjon, og ved lokalvalget i 2015 hadde partiet høyest andel kvinnelige toppkandidater av alle partier.

Miljø

I planen fra 2012 foreslår partiet blant annet å trappe ned norsk oljeutvinning, og heller fokusere på oppretting av nye grønne arbeidsplasser innen fornybar energi og grønn industri.  De ønsker å sørge for stans i utbygging av 4-felts motorveier, og innføring av kollektivfelt i dagens 4-felts veier.

De har også som mål å innføre forbud mot nysalg av rene bensin og dieselbiler innen 2020.

Antirasisme

Partiet mener at FrP omtales som høyrepopulistisk rasisme.For å forebygge nazisme og rasisme, ønsker partiet å skape bred enhet mot nazisme og voldsrasisme, forby klart nazistiske partier og grupper, ha aksjoner når nazistene prøver å markere seg offentlig med marsjer og konserter, og ha en holdning til den enkelte nazist eller rasist som gjør det mulig å bryte ut fra nazimiljøene og skifte side. Partiet mener rasismeparagrafen bør brukes oftere.

Innvandringspolitikk

Rødt er tilhengere av en mildere asyl- og flyktningepolitikk. Partiet mener at innvandringen har gjort Norge til et bedre land å leve i. Akkurat det er vi noe uenig i. Oslo var for cirka 30 år siden, en trygg stor landsby. I dag må bør man nesten ha skuddsikker vest om man skal bevege seg på en lørdagskveld øst for Grensen.

Økonomisk politikk

Rødt ønsker en sterk offentlig sektor, at det offentlige skal ha kontroll over viktige bedrifter. Partiet er tilhenger av høy beskatning av rike, og  ønsker mindre skatter for lavlønnede. I media har partiet markert seg gjennom deres krav om en årlig makslønn på 1,5 millioner, samt fjerning av all skatt på inntekter på under 200 000 kroner.

Internasjonalt

Rødt mener at Norge bør melde seg ut av NATO, og mente i 2014 at Jens Stoltenberg burde si nei til tilbudet om å bli NATO-generalsekretær.

De mener også at SV har sviktet som fredsparti. Rødt mener Norge skal holde seg utenfor EU, og vil erstatte EØS-avtalen med en handelsavtale.

Stortingsvalget 2009

Ved stortingsvalget i 2009 stilte Rødt liste i alle fylker og fikk til sammen 1,3 prosent av stemmene, 0,1 prosentpoeng mer enn RV-resultatet i 2005. Partiets beste resultater var i Oslo (4,0 prosent) og Hordaland (2,5 prosent), der førstekandidatene Erling Folkvord og Torstein Dahle på mange meningsmålinger lå an til å komme inn på Stortinget. Valgresultatet ble imidlertid ikke godt nok for noen av dem.

I valgkampen frontet partiet motstand mot oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen, de var imot Norges militære engasjement i Afghanistan og de var imot å svekke uføretrygden.

Stortingsvalget 2013

Ved stortingsvalget i 2013 stilte Rødt liste i alle fylker og fikk til sammen 1,1 prosent av stemmene, og fikk dermed ingen mandat på Stortinget. Rødt gikk tilbake med 0,3 prosent ved dette valget. I Oslo fikk Rødt 3,2 prosent og 11 133 stemmer, og manglet 2083 stemmer på å kapre et mandat.

Rødts lokale engasjement

Leder for Rødt i Kristiansund, Stein Kristiansen, har vært en av hovedfigurene for å ikke miste sykehuset. Det er ikke måte på hvordan både partiet og Kristiansen har engasjert seg. Hadde samme initiativ kommet fra en av de store partiene, kunne oppslutningen om diverse arrangement blitt langt større. Det ser ut som om Nordmøringen sliter med å gå ”all in” for rødt.

Siden partiet er fiendtlig til økt oljeaktivitet er ikke det helt i samsvar med Kristiansunds viktige inntektskilde. Tvert imot.

Realiteter

Rødt må på samme som Nordmørslista oppnå cirka 10 000 stemmer her i fylket for at Rødt skal få en representant på Stortinget. Hvis ikke man oppnår så mange stemmer kan Rødt, i motsetning til Nordmørslista, få et utjevningsmandat. Ordningen med utjevningsmandater kan medføre at et parti som oppnår lav oppslutning i et fylke likevel kommer inn på Stortinget på grunn av oppslutningen i resten av landet. Ved valget f.eks i 2005 fikk Venstre 5,9 prosent av stemmene på landsbasis og fikk i alt 10 mandater, hvorav fire utjevningsmandater. Ett av Venstres utjevningsmandater gikk til Finnmark, hvor de fikk inn en representant selv om partiet i fylket kun mottok 826 stemmer, eller 2,2 prosent av stemmene. Det var også det som skjedde med Farstad fra Venstre ved siste Stortingsvalg. På denne måten kan det faktisk være et håp for Kristiansen og Rødt. Da må Rødt gjøre et brakvalg i store deler av landet. Akkurat når dette skrives, lørdag 18.august gir meningsmålingene optimisme for Rødt, særlig i Oslo.

Ved siste Stortingsvalg i 2013 fikk Rødt 642 stemmer i Møre og Romsdal. Sjansen for at dette tallet skal sprette opp i 10 000 ser pr.dato ut til å være helt urealistisk.

Hvis Stein Kristiansen skulle komme inn på Stortinget eller hvis Rødt vil få en representant på tinget, kan de risikere å komme i vippeposisjon. Det betyr at de borgerlige og de rødgrønne får like mange mandater og må således ta hensyn til Rødt eller et annet parti som ikke tilhører noen av fløyene. Hvis man først greier å komme inn på tinget er muligheten for å oppnå en slik posisjon slett ikke umulig. Skulle det skje kan det være avgjørende for det fremtidige sykehustilbudet Kristiansund. Skulle det være slik at Rødt kommer på Stortinget med f.eks. en representant fra Oslo, da vil de støtte bevaring av alle lokalsykehus, også i Kristiansund.

Hvis Rødt eller f.eks Venstre, SV, MDG ikke kommer over sperregrensen som er 4 % av stemmene, kan man likevel få inn en eller flere representanter på Stortinget. Da må man, som i Stein Kristiansens tilfelle, få cirka 10 000 stemmer – og derved komme direkte inn. Hvis Rødt kommer over sperregrensen kan Kristiansen komme inn på et utjevningsmandat. Her bør han komme over 5500 stemmer.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse