Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Steinar Melby
Artikkel
29 august 2017 10:51
Del på Facebook
Kristiansund Sykehus. Foto: Kurt H Røsand / KSU.NO
Kristiansund Sykehus. Foto: Kurt H Røsand / KSU.NO
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dagens bystyremøte skal blant annet ankesak til høyesterett  om  tomtevalget for det nye fellessykehuset i Molde behandles. Det knyttes også spenning til hvordan bystyret behandler interpellasjonen fra de fire uavhengige representantene Geir Nordli, Ther Junge, Roy Olav Holten og Hans Chr. Aandahl. Se tidligere leserinnlegg: Interpellasjon om å fjerne fellessykehusvedtak.

Forfatterne av interpellasjonen mener at Kristiansund Kommune bør vedta å ikke lenger støtte bygging av sykehus i Molde.

Vi har tapt to rettssaker og det ser tilsynelatende vanskelig ut å kunne omgjøre lokaliseringsvedtaket via domstolene. Det som etterhvert viser seg,  er at flere av forutsetningene for å støtte opp om et fellessykehus ikke gjelder lenger. I tillegg mener mange nordmøringer at prosessen har vært skitten, rigget fra tidenes morgen og at den er en del av den evigvarende fogderistriden med Molde. Det på tross av ting- og lagmannsrettens beslutninger om prosessens legalitet.

Hvordan stoppe fogderistriden
Jeg skrev et leserinnlegg i TK for mange år siden om at det ikke vil bli slutt på fogderistriden mellom byene Molde og Kristiansund før de er slått sammen. Den gangen håpet jeg på enighet om plassering av et fellessykehus midt i mellom byene og med tilhørende utbygging av infrastruktur og kommunikasjoner. Man burde etterhvert legge til rette for boligbygging mellom byene og sykehuset. Kanskje ville det føre til at byene ble bygget sammen. Leserinnlegget ble avsluttet med "Velkommen til Krolde eller Mosund". Slik situasjonen og samarbeidsklimaet er nå, ses dette på som en umulighet. Utrolig mye vondt blod er skapt og Nordmøre føler etterhvert at kjøttvekta rår. Vi blir veid for lett hver gang i forhold til offentlige etableringer og arbeidsplasser. I fremtiden tror jeg vi er nødt til å søke ny regionstilhørighet mot Trøndelag. Per i dag tror jeg ikke det vil bli slutt på fogderistriden mellom Molde og Kristiansund, før vi blir en en del av Trøndelag.

Sykehussaken viktig for valget
Det er dager igjen til stortingsvalget og min mistanke er at sykeshussaken og hva de ulike partiene mener om den, vil bli avgjørende for manges stemmevalg. Sykehussaken er rigget på en slik måte at det blir en vinner og en taper, hvor taperen langsiktig står i fare for å tape alt. Alt henger sammen med alt og et lokalsykehus er en av hovednervene i et lokalsamfunn. En av de store negative konsekvensene av det nye fellessykehuset i Molde, er en overhengende fare for å gradvis miste mange livsviktige arbeidsplasser som igjen kan føre til et dramatisk synkende innbyggertall for Kristiansund og Nordmøre.

Interpellasjon må behandles med respekt
Jeg håper derfor interpellasjonen i dagens bystyremøte blir behandlet med den respekten den fortjener. For meg virker det rart om ikke vedtaket eller ordlyden på vedtaket blir endret, fordi viktige forutsetninger ettersigende er brutt.

I forhold til Stortingetsbehandling om evt. godkjenning av finansiering og startsignal for prosjektet, kan det være viktig å få kommunestyret til å signalisere tydelig at Kristiansund ikke godtar fellessykehusprosjektet slik det nå foreligger. Kanskje får vi støtte fra flere Nordmørskommuner også. Det nye fellessykehuset, sammen med clustermodellen mot Åse Sykehus, viser seg mer og mer som et fellessykehus som gavner Molde og Romsdal best. Vi må derfor holde koken og kjempe til målstreken. Å omgjøre eller endre ordlyd på tidligere vedtak kan være en av flere virkemidler i så måte.

O-alternativet
Slik det ser ut nå er 0-alternativet det eneste farbare i sykehussaken, med et nedskalert akuttsykehus i Molde på linje med vårt, hvoretter spesialisttjenester fordeles mellom St Olav og Ålesund. Det er på tide å kjempe for egen eksistens og slutte å bidra til at gjøkungen Molde blir foret med flere offentlige kroner og etableringer. Før eller siden blir vi sparket ut av reiret for godt. Med det nye fellessykehuset er vi plassert på reirkanten, uten at vi ennå er flygedyktig.

Fritt sykehusvalg
Jeg håper også noen kan ta initiativ til å foreta en seriøs spørreundersøkelse for å gi svar på hvor mange kristiansundere og Nordmøringer som kommer til å benytte det nye fellessykehuset - forutsatt at det fremdeles er fritt sykehusvalg. Det er også nyttige innspill til dem som regner på pasientlekkasjer og er tall som må inn i driftsbudsjettet før beslutningstagerne på Stortinget behandler det nye fellessykehuset i Molde.

Vi står foran svært livsviktige beslutninger for Kristiansund og Nordmøre. Vi må prøve å få påvirket disse til å gå vår vei på alle mulige vis. Det er ikke slutt før den feite dama synger.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 4 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 15 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse