Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
02 november 2017 09:50
Del på Facebook
SSB-sjef Christine Meyer. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
SSB-sjef Christine Meyer. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge den mye omtalte innvandringsrapporten fra SSB, som ble publisert onsdag, vil innvandrere fra Asia og Afrika utgjøre 29 prosent av befolkningen i 2100.
Den reviderte rapporten ble publisert av SSB onsdag ettermiddag, skriver Nettavisen.

Forskerne skal ha hatt rapporten klar siden mai, og til VG har forsker Erling Holmøy, som står bak rapporten sammen med Birger Strøm, sagt at han har blitt utsatt for en langtekkelig godkjenningsprosess.

Ifølge rapporten vil innvandrere fra Asia og Afrika utgjøre 29 prosent av Norges befolkning i 2100. Årlig realinntekt per innbygger vil da være redusert med 72.000 kroner årlig.

I hardt vær
SSB-sjef Christine Meyer er blitt kraftig kritisert etter at 25 forskere fikk beskjed om at de skulle overflyttes fra forskningsavdelingen til statistikkavdelingen. Blant disse var Holmøy.
– Jeg vil bestemt avvise at SSBs ledelse legger politiske føringer på forskningen. Det har aldri skjedd – og kommer aldri til å skje, sier Meyer i en uttalelse sendt ut onsdag.

Hun var tidligere denne uken i møte med finansminister Siv Jensen (Frp), som ønsket en orientering om endringene som gjøres i SSBs forskningsavdeling. Senere ble det klart at SSB utsetter endringene.

Meyer skal i et nytt møte med finansministeren, men departementet opplyste til NTB onsdag at dato for neste møte ikke er fastsatt.

– Dårlig behandling
Seniorforsker Erling Holmøy har årlig gitt ut innvandringsrapporten. Til Klassekampen sier han at overflyttingen er dårlig behandling av folk som har gjort en god innsats.
– Jeg har lojalt fulgt opp oppdragene og kontraktene SSB har hatt med blant annet forvaltningen, og har gjennomført dette på en måte som oppdrags­giverne har vært fornøyde med. Det har gitt mindre rom for internasjonal publisering, sier han.

Befolkningen øker og gjennomsnittsinntekten faller
Ifølge rapportens sammendrag vil folkemengden i innvandringsscenarioet, som SSB kaller hovedalternativet i befolkningsframskrivningene fra 2016, passere 8,5 millioner rett etter 2100.
Andelen av befolkningen med bakgrunn fra land utenom EØS, Nord-Amerika, Australia og New Zealand anslås å øke jevnt fra ti prosent i 2016 til 29 prosent i 2100. Andelen norskfødte med minst én norskfødt forelder faller fra 83 til 64 prosent i løpet av denne perioden.

Ifølge rapportens beregninger vil realistisk migrasjon isolert sett senke den årlige gjennomsnittsveksten i Norges disponible realinntekt per innbygger fra 0,5 til 0,3 prosent i årene 2016–2060 og fra 0,6 til 0,5 prosent i årene 2061–2100.

Rapporten konkluderer også med at migrasjonen vil bidra til å svekke offentlige finanser. Den viktigste årsaken er at statens avkastning av oljefondet fordeles på flere innbyggere.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse