Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
04 november 2017 16:12
Del på Facebook
Ann Merete Furuberg (t.v.), leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, havnet i harde diskusjoner med landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) under lørdagens landsmøte i bondeorganisasjonen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Ann Merete Furuberg (t.v.), leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, havnet i harde diskusjoner med landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) under lørdagens landsmøte i bondeorganisasjonen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Landbruksministeren har følgende klare beskjed til sauebøndene: Hvis de vil ha kutt i tilskudd for å få produksjonen ned og prisen opp, skal de få det.
– De ber om mindre produksjon, og det skal de få. Vi kan kutte i overføringene til jordbruket, sier landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) til NTB.

Han talte lørdag på landsmøtet til Norsk Bonde- og Småbrukarlag. Overproduksjonen av sauekjøtt har sendt prisene i gulvet, noe som har fått landbruket til å kreve kutt i investeringsstøtten til sauefjøs.

En avsporing, mener Dale, som sier det er langt mer effektivt å kutte i tilskudd som direkte stimulerer produksjonen.

– Hvis det er det dere vil ha, kan dere få det. Men da oppfyller vi ikke Stortingets overordnede mål om økning i matproduksjonen, og økonomien i saueholdet blir dårligere. Tenk gjennom hva dere ber om, dere kan bli tatt på alvor, sa statsråden i en debatt med Småbrukarlagets leder Merete Furuberg.

Overproduksjonen har også ført til at subsidiert norsk sauekjøtt er blitt eksportert til Afghanistan, noe som i verste fall kunne undergravd matproduksjonen i ett av verdens fattigste land. Bondeeide Nortura har beklaget eksporten og varslet endrede rutiner.

Dumpingpris
Furuberg gikk i sin tale til angrep på regjeringen for å opprettholde investeringsstøtten trass i overproduksjon og prisfall.
– Regjeringen kan ikke fortsette å bruke offentlige investeringsvirkemidler til utbygginger i produksjoner der det er overproduksjon, og der øvrig virkemiddelapparat også er driver for økt produksjon, sa hun.

– Det foregår eksport av kjøtt til dumpingpris, også til utviklingsland, for å bli kvitt overskuddet. Samtidig gir staten titalls millioner til nye sauefjøs og utvidelser ved restaurering, mens lageret igjen vokser. Dette er uansvarlig bruk av skattebetalernes penger, understreket Småbrukarlagets frontfigur.

Andre grep
Furuberg fikk klart svar på tiltale. Dale fremholder at kutt i investeringsstøtten vil medføre stopp i distriktene, mens sentrale områder vil fortsette å investere uten tilskudd. Investeringsstøtten er dessuten et langsiktig virkemiddel som er dårlig egnet til å håndtere en omskiftelig markedssituasjon.
– Det er langt mer effektivt å kutte i produksjonstilskuddet enn å kutte i investeringsvirkemidlene, sier han.

Landbruksministeren ber bøndene jobbe for å få solgt det som produseres. Om bare årets salg av sauekjøtt hadde nådd nivået fra fjoråret, ville situasjonen vært annerledes, understreker han.

– Må ta konsekvensene
Dale viser også til at regjeringen flere ganger har advart mot å øke overføringene til landbruket så mye som bøndene og også stortingsflertallet har krevd. For mye gass kan gi nettopp overproduksjon og lave priser, påpeker han.
– Når Stortinget vedtar et mål om økt matproduksjon, må politikerne være forberedt på at regjeringen tar det på alvor. De tar ikke konsekvensene i oktober av det de mente i mai. Det er situasjonen vi nå ser med sauekjøttet et eksempel på.

– Stortingsflertallet og jordbruket må være villige til å innse konsekvensene av de grepene de sier de er for, konstaterer Dale.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 2 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Terje Sundsbø 2 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDu skjønner åpenbart ikke hva du selv skriver. Du har helt rett i at Møreaksen er strekningen Ålesund-Molde. På samme ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøHusk at inngangen var fergefri E39, oppfatta som ein skulle slippe ferge over Romsdalsjorden, og andre fergestrekningar frå Kristiansand til ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse