De siste dagene har det vært publisert mange bilder av «supermånen» på sosiale medier fra Kristiansund og Nordmøre. Bildet over viser supermånen, på hell, fotografert på Sommerro i Kristiansund, før den forsvant i havet en plass mellom Grip og Smøla tidligere i dag.
En «supermåne» er et sammentreff av en fullmåne (eller en nymåne) med den minste avstanden mellom Jorden og månen i sistnevntes elliptiske bane. Denne avstanden er også kjent som apsis. Sammenhengen mellom månen og oseaniske tidevann og tidevann som følge av jordskorpen har ført til påstander om at supermånen kan være forbundet med økt risiko for hendelser som jordskjelv og vulkanutbrudd. Bevis for en slik tilknytning anses imidlertid ikke å være overbevisende. Ved supermåne kan diameteren til månen se 14% større større ut enn gjennomsnittlig. Hos oss er det kun mulig å se supermåne når det er fullmåne siden super-nymånen ikke er opplyst av solstrålene. Den eneste gangen en super-nymåne kan ses, er når det er solformørkelse når nymånen skygger for deler av eller hele solskiva.
31.januar - supermåneformørkelse
Allerede 31. januar er det på nytt klart for spektakulære forhold. Da er det klart for både supermåne og måneformørkelse. Man får bare håpe på klart og fint vær.