Annonse
Per Helge Pedersen
Artikkel
Per Helge Pedersen
23 mai 2018 05:59
Del på Facebook
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Blomster gir en egen glede for folk flest. Blomster er noe som også sjelen elsker. Med årene er jeg blitt veldig fasinert av hager og blomster. For meg gir det å stelle med blomster og planter en stor glede. Problemet er at man ikke må gape over mer enn det man makter.

Mange hager er en utfordring

Per Helge Pedersen, fast spaltistPer Helge Pedersen, fast spaltistDet er sannelig ikke lett – i alle fall ikke når man har hager på ulike steder på denne jorda. Men da gjelder det å velge blomster, busker og trær som klarer seg stort sett selv. Det finnes faktisk en del slike vekster. Selvsagt må også de ha stell og de må ha vann og gjødsel for å utvikle seg selv.

Kaktus i Spania

Vi har en hage ved huset vårt i Spania. Der er det blitt mer og mer kaktus og andre planter som klarer seg med lite vann. Men det kan komme fine fargerike blomster også på en kaktus. Vi har også store blomstrende trær som klarer seg utmerket – og som gir oss veldig glede.

Rundt hyttehagen er det hjort og rådyr

Ved hytta ved Karihavet på Nordmøre er nå det meste av virksomheten knyttet til å gjøre det fint utomhus. Men også her må man bestemme seg for hva man vil. Problemet på et sted med mye hjortevilt – og det er det sannelig mye av på Aspøya, så er det å velge ut blomster som hjort og rådyr ikke liker. Vi har også plantet ut ting vi vet er «godteri» for dyrene, men da gjelder det å skjerme dette slik at man unngår at de blir spist opp første natta.

Nå har jeg satt opp ulltråd rundt de nye plomme-, eple-  og kirsebærtrærne. Det skal være et godt kjærringråd som noen tror på. Andre er med skeptiske om en tynn rød og grå ulltråd skal holde store dyr unna. «Det eneste som hjelper er å sette opp et elektrisk gjerde rundt det man vil berge», skrev en hageeier i et innlegg på Facebook nylig.

Jeg er selvsagt veldig spent på om de flotte trærne og alt det andre jeg har plantet ut er blitt dyremat. Det kan bli dyrt i lengden. Men jeg har gode erfaringer med rhododendron-busker. De får være i fred og i og med vi har mange furutrær tett inn på hytta har vi også sur jord som disse buskene skal ha.

Handler man på et anerkjent hagesenter får man som regel klar beskjed om hvilke planter som hjortedyrene ikke liker.

Ellers er det en ting jeg er på jakt etter – og det er en skikkelig gammeldags hvit rosebusk. Slike skal man ha på landet.

Automatiske vanningsanlegg

Ellers er det utrolig mye man kan velge i når det gjelder vanningsanlegg. Jeg har bygget drivhus på hytta, og der er det nå fylt opp med agurker, tomater, jordbær, krydderplanter og andre godsaker.

I ren Reodor Felgen-stil har jeg rigget til et tidsstyrt vanningsanlegg med god hjelp. Jeg er selvsagt veldig spent på om det fungerer. Gjør det det kan det bli mange godsaker å kose seg med utover sommeren.

Hagen hjemme

I de siste dagene har jeg jobbet mye i hagen på Nesodden. Der som i de andre hagene, gjelder det å velge stauder, busker og trær som kommer igjen år etter år. Denne gang har flesteparten av rosebuskene klart seg godt gjennom vinteren. Det har også de fleste flerårige plantene gjort. Men det er noen bærtrær som må byttes ut. En gammel solbærbusk har tatt kvelden.  Nå blir den erstattet med en ripsbærbusk.

Selvsagt blir det også en god del sommerblomster i krukker. Skjønt mange av krukkene mine ble ødelagt i vinter – og det til tross for at de var såkalte frostsikre. Det var dem så men ikke.

Brunsneglene enn sann plage

Skjønt det å ha for mange planter nede på bakken er risikabelt. På Nesodden som andre steder i Norge, er vi invadert av noen ekle små slimete skapninger – brunsneglene. De er blitt mange hageeieres mareritt.  Nå drømmer jeg om nettene at sneglene får vinger slik at de også kan angripe alle plantene vi har hengende i ampler rundt om.

Det finnes mange råd om hvordan man skal bli kvitt sneglene. Nå er det mange som håper på at de nye automatiske gressklipperne også skal lære seg til å samle sammen de små krypene. Skjønt de får vel sikkert en omgang med klipperne – og den tror jeg neppe de overlever.

Min mors hage

Min gamle mor er svært lei seg for at hun ikke lenger er i stand til å jobbe i hagen vår på Nordlandet i Kristiansund. Men på terrassen er det fylt opp med blomster i ampler i alle størrelser. Jeg vet at dette er blomster hun setter pris på. Men hun er veldig nøye på hvordan hun skal ha det – nemlig på samme måte som i fjor og året før. Hun skal ha de samme blomstene år etter år og de skal henge presis slik de alltid har gjort. Blomstene gjør henne glad.

Ha en god sommer

Jeg ønsker alle en god sommer. Kos dere med den hagen dere har om den er stor eller liten. Og har man ikke hage så kan man kjøpe litt blomster likevel. Det lyser opp i hverdagen.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 11 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøStatus er i dag at tildelingsbrevet til SVV frå Regjeringa ikkje gir opning for meir førebuing av strekninga Vik-Molde, inkludert ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrDu hevder at det vil kreve en ny KS2-analyse kun for å prisjustere kostnadene i en nylig utarbeidet KS2-analyse. Da ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøNår bompengeproposisjonen eventuelt skal leggast fram fram for Stortinget må grunnlaget vere presist basert på oppdaterte kostnadstall.Så vil nok Stortinget ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrNår blir det tvingende nødvendig å oppdatere en KS2-rapport fra mars 2023 på grunn av prisendringer?I sammenligning med null-alternativet; når ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøEg har sagt at KS2 må oppdaterast for endring av kostnadsnivået i prosjektet der KS2 rapporten frå 2023 er etter ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrMener du for alvor at en KS2-analyse må kvalitetssikres på nytt bare på grunn av prisstigning?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse