Annonse
Annonse
Utenriksminister og tidligere forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) svarte på spørsmål om Riksrevisjonens kritikk på Stortinget denne uken. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Utenriksminister og tidligere forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) svarte på spørsmål om Riksrevisjonens kritikk på Stortinget denne uken. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sp vil stanse HV-kutt etter kritikk av terrorsikring

Regjeringen må stanse oppsigelser i Heimevernet ettersom sikring av utsatt infrastruktur og viktige bygninger fortsatt er for dårlig, krever Senterpartiet.

– Heimevernet må ikke reduseres når objektsikringen er for dårlig, sier Sps forsvarspolitiske talsperson Liv Signe Navarsete til NTB.

Sp fremmet forslaget om å stanse alle oppsigelser i Heimevernet inntil Stortinget har behandlet Riksrevisjonens rapport høsten 2018 under behandlingen av revidert nasjonalbudsjett i Stortinget fredag.

I rapporten pekes det på at feil, mangler og svakheter ved sikring av utsatte bygninger og infrastruktur som Riksrevisjonen påpekte i 2015, i liten grad er gjort noe med.

– Regjeringen sier opp HV-soldater, samtidig som vi har fått en rapport som sier at sikringen disse soldatene skal gjøre, er for dårlig. Nå krever vi stopp i kuttene til vi får alle kortene på bordet i behandlingen av rapporten, sier Navarsete.

Terrorhøring
Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité besluttet tidligere denne uken å kalle inn statsminister Erna Solberg (H), justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) til høring om kritikken fra Riksrevisjonen. Høringen blir trolig 27. august. Også forgjengerne til dagens politiske ledelse i Justisdepartmentet og Forsvarsdepartementet blir kalt inn.

– Riksrevisjonen kritiserer regjeringens objektsikring på det sterkeste. Dette er svært alvorlig, sa kontrollkomiteens leder Dag Terje Andersen (Ap) denne uken.

Riksrevisor Per-Kristian Foss karakteriserte funnene som svært alvorlige, noe som er revisjonens sterkeste grad av kritikk.

– At tilstanden er omtrent like ille ett år etter at det ble konkludert med at Heimevernet og politiet ikke evner å sikre objekter, er sjokkerende. Det er sikkerheten til vanlige norske borgere som står på spill, sier Navarsete.

– Tar tid
Både den tidligere og den nåværende forsvarsministeren mener imidlertid at Stortinget har fått beskjed om at det ville ta tid å få objektsikringen på plass.

– Vi gjennomførte en lang rekke tiltak, men samtidig sa vi veldig klart fra om at denne jobben ikke er gjort på et år eller tre, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide til NTB denne uken.

– Vi er helt åpen på at dette er utfordrende. Det er et stort arbeid og det tar tid, sa Bakke-Jensen.

Men i sin siste rapport skriver Riksrevisjonen at verken Justis- og beredskapsdepartementet eller Forsvarsdepartementet har ivaretatt sitt overordnede ansvar for samfunns- og statssikkerheten.

Justisdepartementet kritiseres blant annet for ikke å ha sørget for en overordnet plan for etablering av permanent grunnsikring for skjermingsverdige objekter. Manglene kan gå ut over nasjonal krisehåndtering og beredskap. Heller ikke Forsvarsdepartementet har en grunnsikring i tråd med kravene.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte