Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
19 november 2018 15:38
Del på Facebook
KrFs stortingsgruppe skulle diskutere smertegrenser i budsjettforhandlingene med regjeringspartiene mandag, men bruke også tid på VGs avsløringer om maktkampen i partiet. Etter møtet ga partileder Knut Arild Hareide uttrykk for tillit til nestleder Kjell Ingolf Ropstad, men kritiserte samtidig Ropstads abortutspill. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KrFs stortingsgruppe skulle diskutere smertegrenser i budsjettforhandlingene med regjeringspartiene mandag, men bruke også tid på VGs avsløringer om maktkampen i partiet. Etter møtet ga partileder Knut Arild Hareide uttrykk for tillit til nestleder Kjell Ingolf Ropstad, men kritiserte samtidig Ropstads abortutspill. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad sier han har god samvittighet, men må tåle krass kritikk etter avsløringer om samkjøring av abortutspill med Høyres ledelse.

Hareide mislikte sterkt Ropstads argumentasjon under KrFs fylkesårsmøter i forkant av det ekstraordinære landsmøtet 2. november. Ifølge Ropstad ville det åpne seg en «historisk mulighet» for å endre abortloven dersom partiet fulgte hans råd om å søke regjeringsmakt med Høyre, Frp og Venstre.

– Vi har vært uenige om abortutspillet og at det ble startet regjeringsforhandlinger før vi hadde tatt vårt veivalg, sa Hareide etter et møte i KrFs stortingsgruppe mandag, få timer etter VGs avsløringer om en intens maktkamp i partiet.

Samkjørt regi
Avisen påviser hvordan Ropstad først begynte å argumentere med abortloven etter et møte som han og nestlederkollega Olaug Bollestad hadde med statsminister og Høyre-leder Erna Solberg og hennes nestledere på Statsministerens kontor 11. oktober.

Flere i partiet reagerer på det de oppfatter som en utidig innblanding fra Høyres side i det som skulle være en parti-intern prosess. Blant dem er sentralstyremedlem og Trønder-topp Karin Bjørkhaug. Hun sier til Adresseavisen at grunnlaget for veivalg-vedtaket er svekket.

– Dette fremstår som regi fra Høyre og Ropstad. Er dette riktig, er det alvorlig, sier Bjørkhaug.

– Det skal jeg være forsiktig med å kommentere. Men en del av sakene som er kommet fram, var ut fra et engasjement fra Ropstads side, sier Hareide til NTB.

God samvittighet
Ropstad avviser på sin side at han endret strategi etter samtaler med Høyre underveis i KrFs interne arbeid med veivalg og framtidig regjeringssamarbeid.

– Jeg har veldig god samvittighet for det jeg har gjort. Jeg har prøvd å informere partilederen så godt jeg kan, hele veien, sier nestlederen.

Hareide bekrefter at han var informert om møtet 11. oktober På spørsmål fra NTB om det var i tråd med avtalen i partiledelsen om å holde prosessen intern, sier han:

– Det må være lov å snakke med andre partier og ha kontakter. Vi hadde en uenighet om å utfordre andre partier på politiske meninger, noe som startet såkalte regjeringsforhandlinger. Det var ikke jeg enig i.

Krever landsstyremøte
Karin Bjørkhaug krever et nytt ekstraordinært landsstyremøte etter avsløringene i VG. Fylkesleder Arne Willy Dahl i Akershus KrF støtter kravet.

Hareide mener det ikke er unaturlig å ha et møte når det kommer ønske om det fra lokale tillitsvalgte.

– Vi har ofte landsstyremøte når enkelte ber om det. Det å snakke sammen, sannsynligvis på telefonen, det gjør vi ganske ofte. Jeg har registrert dette ønsket, så det får vi ta en prat om nå, sier han.

– Ropstad svekket
VGs avsløring svekker Ropstads muligheter til å bli partiets nye leder, mener analytikere.

– Dette styrker ikke Ropstad, konstaterer politisk kommentator Berit Aalborg i Vårt Land.

– Saken kan bidra til å svekke Ropstads posisjon som en mulig leder for KrF, sier valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo til NTB.

Begge tar imidlertid forbehold om at VGs framstilling av maktkampen innad i KrF er riktig.

– Gitt at VGs versjon er riktig, så tyder jo det på at Høyre har spilt en mer aktiv rolle enn det som tidligere har vært kjent, sier Aardal.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrOgså kvalitetssikringen fra KS2 rapporten viser altså at transportgrunnlaget på Møreaksen, selv med høye bompriser, er større enn med ferge.Utslippene ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøEg har bedt om innsyn i Effekt-rapporten som SVV sende til TØI som utfyllende utrekningar som TØI/Dovre skulke kvalitetssikre.Det som ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrKS2-analysen viser at transportgrunnlaget på Møreaksen, selv med høye bomsatser, er større enn med ferge. Jeg gjentar - dette er fra ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøEr klar over at SVV brukar standard programvare for beregningene.  Men, blir det meir riktig?Der er vel ei smertegrense for ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrKS2-analysen viser at transportgrunnlaget på Møreaksen, selv med høye bomsatser, er større enn med ferge.
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøDette er di tolking Fram til 2022 tall er bompengesatsane det samme som det svv har brukt I grunnlagsmaterialet.  Det kan ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse