Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
19 november 2018 15:38
Del på Facebook
KrFs stortingsgruppe skulle diskutere smertegrenser i budsjettforhandlingene med regjeringspartiene mandag, men bruke også tid på VGs avsløringer om maktkampen i partiet. Etter møtet ga partileder Knut Arild Hareide uttrykk for tillit til nestleder Kjell Ingolf Ropstad, men kritiserte samtidig Ropstads abortutspill. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KrFs stortingsgruppe skulle diskutere smertegrenser i budsjettforhandlingene med regjeringspartiene mandag, men bruke også tid på VGs avsløringer om maktkampen i partiet. Etter møtet ga partileder Knut Arild Hareide uttrykk for tillit til nestleder Kjell Ingolf Ropstad, men kritiserte samtidig Ropstads abortutspill. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad sier han har god samvittighet, men må tåle krass kritikk etter avsløringer om samkjøring av abortutspill med Høyres ledelse.

Hareide mislikte sterkt Ropstads argumentasjon under KrFs fylkesårsmøter i forkant av det ekstraordinære landsmøtet 2. november. Ifølge Ropstad ville det åpne seg en «historisk mulighet» for å endre abortloven dersom partiet fulgte hans råd om å søke regjeringsmakt med Høyre, Frp og Venstre.

– Vi har vært uenige om abortutspillet og at det ble startet regjeringsforhandlinger før vi hadde tatt vårt veivalg, sa Hareide etter et møte i KrFs stortingsgruppe mandag, få timer etter VGs avsløringer om en intens maktkamp i partiet.

Samkjørt regi
Avisen påviser hvordan Ropstad først begynte å argumentere med abortloven etter et møte som han og nestlederkollega Olaug Bollestad hadde med statsminister og Høyre-leder Erna Solberg og hennes nestledere på Statsministerens kontor 11. oktober.

Flere i partiet reagerer på det de oppfatter som en utidig innblanding fra Høyres side i det som skulle være en parti-intern prosess. Blant dem er sentralstyremedlem og Trønder-topp Karin Bjørkhaug. Hun sier til Adresseavisen at grunnlaget for veivalg-vedtaket er svekket.

– Dette fremstår som regi fra Høyre og Ropstad. Er dette riktig, er det alvorlig, sier Bjørkhaug.

– Det skal jeg være forsiktig med å kommentere. Men en del av sakene som er kommet fram, var ut fra et engasjement fra Ropstads side, sier Hareide til NTB.

God samvittighet
Ropstad avviser på sin side at han endret strategi etter samtaler med Høyre underveis i KrFs interne arbeid med veivalg og framtidig regjeringssamarbeid.

– Jeg har veldig god samvittighet for det jeg har gjort. Jeg har prøvd å informere partilederen så godt jeg kan, hele veien, sier nestlederen.

Hareide bekrefter at han var informert om møtet 11. oktober På spørsmål fra NTB om det var i tråd med avtalen i partiledelsen om å holde prosessen intern, sier han:

– Det må være lov å snakke med andre partier og ha kontakter. Vi hadde en uenighet om å utfordre andre partier på politiske meninger, noe som startet såkalte regjeringsforhandlinger. Det var ikke jeg enig i.

Krever landsstyremøte
Karin Bjørkhaug krever et nytt ekstraordinært landsstyremøte etter avsløringene i VG. Fylkesleder Arne Willy Dahl i Akershus KrF støtter kravet.

Hareide mener det ikke er unaturlig å ha et møte når det kommer ønske om det fra lokale tillitsvalgte.

– Vi har ofte landsstyremøte når enkelte ber om det. Det å snakke sammen, sannsynligvis på telefonen, det gjør vi ganske ofte. Jeg har registrert dette ønsket, så det får vi ta en prat om nå, sier han.

– Ropstad svekket
VGs avsløring svekker Ropstads muligheter til å bli partiets nye leder, mener analytikere.

– Dette styrker ikke Ropstad, konstaterer politisk kommentator Berit Aalborg i Vårt Land.

– Saken kan bidra til å svekke Ropstads posisjon som en mulig leder for KrF, sier valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo til NTB.

Begge tar imidlertid forbehold om at VGs framstilling av maktkampen innad i KrF er riktig.

– Gitt at VGs versjon er riktig, så tyder jo det på at Høyre har spilt en mer aktiv rolle enn det som tidligere har vært kjent, sier Aardal.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Terje Sundsbø 5 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har altså brukt snart én time på å vente på ferger, og brukt nesten én time om bord på ...
Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDer er ein feil ved oppsettet over forbruk på ferga mellom Vestnes og Molde. Ikkje samme frekvens på lørdag, søndag ...
Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDersom du har et snev av geografikunnskap vil du ha fått med deg at eg på vei til Sandsøya så ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse