fbpx
Annonse
Annonse
Per Helge Pedersen, fast skribent
Artikkel
Per Helge Pedersen, fast skribent
19 november 2018 18:36
Per Helge Pedersen, fast skribent.
Per Helge Pedersen, fast skribent.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg skjønner at fylkespolitikerne i Møre og Romsdal er under stort press i forbindelse med gigantinvesteringene til Nordøyvegen på Sunnmøre.  Selvsagt forstår jeg også folket ute på Sunnmørsøyene som ønsker fastlandsforbindelse. Men skal man bygge slike prosjekter uansett kostnader?

Når prisen på dette fylkesveisambandet blir høyere for hver gang saken er til behandling, må en ta en «time out». I 2016 var prisestimatet 3,9 milliarder kroner, men etter store kostnadssprekker er prisen nå antydet til 5,6 milliarder kroner. Med min kunnskap om den slags prosjekter tror jeg prisen på dette veianlegget blir betydelig høyere.

Forskjell på fylkesvei og Europavei 

Jeg var med å kjempe for Krifast-prosjektet i sin tid. Nå må man huske at Krifast er en del av Europaveiprosjektet E39. Krifast ga samtidig fastlandssamband til det mangedobbelte av det antall innbyggere som bor på de berørte øyene på Sunnmøre. I tillegg ga dette fastlandssamband til en by som også betjener det omliggende distrikt. Og det er tross alt forskjell på en gjennomgående Europavei og en fylkesvei. Krifast er nemlig noe langt mer enn kun en fastlandsforbindelse for Kristiansund og Frei. Nordøyvegen må i forhold karakteriseres som en lokalvei.

Bompenger på Krifast fra 1985

Krifastprosjektet ble godkjent i Stortinget i 1985, og da startet også bompengeinnkrevingen. Anleggsstart var i 1988 – og prosjektet ble åpnet av daværende statsminister Gro Harlem Brundtland 20. august i 1992. Jeg var til stede og det var en stor dag både for Kristiansund, Frei, Nordmøre, Møre og Romsdal og hele landet. 1. desember i 2012 var hele prosjektet nedbetalt. Det var da innbetalt 1,6 milliarder kroner i bompenger.

El-bilene et problem i dag

Det er verdt å merke seg at det ikke var så mange el-biler på veiene i den tiden man måtte betale bompenger. I dag er det utrolig mange el-biler som slipper avgifter på bompengeprosjekter. Dette bidrar selvsagt til å slå beina under de prosjektene som er under nedbetaling nå og som skal inn på veiplana etter hvert. Så for alle bompengeprosjekt er el-biler et problem. Det er som Indias hellige kuer.

Politikerne må vise ansvar

Det er mange store prosjekter som står på ønskelisten til alle politikere, men jeg synes ikke at alle politikere har et realistisk forhold til de kostnadene vi snakker om. Derfor må man virkelig tenke seg om når man sier ja til et prosjekt som Nordøyvegen og til fantasiprosjektet Møreaksen. For min del tar jeg også med det nye sykehuset på Hjelset. Men her kommer selvsagt fylkespolitikerne inn med argumentet. Det er et annet budsjett. Men offentlige penger er offentlige penger uansett. Mye kommer fra skattebetalerne.

Du må være logget inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Lars Svein Valderhaug 19 timer siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
Og her har Sundsbø trykka på repeatknappen igjen ja, og svarer i liten grad på det aktuelle innholdet, som vanlig. ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
Møreaksen er billigere, raskere, har større samfunnsnytte enn Romsdalsaksen, og Møreaksen oppfyller målsettingen med fergefri E39 – å knytte næringslivet ...
Ketil Strand Andersen 1 dager siden Studie: Hetebølger skyldes rask global oppvarming
Stusser på dette med rask global oppvarming. I følge flere grafer for global temperatur, så er temperaturen relativt lav i ...
Vidar Hölm 1 dager siden Rødts forvrengning i sykehussaken
Det blir bare dumt at Rødt Ksu skal diskutere med SP om hvem som er best i denne saken. Alle ...
skal selvfølgelig være "flertallet i dagens Storting" :-(
Det er jo ingen sammenheng mellom det Kristiansen konkluderer med og de argumentene han nevner. Det er jo Ap og ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 173 comments
  • Lars Svein Valderhaug 112 comments
  • Lama Vik 37 comments
  • Jan Rune Haukvik 30 comments
  • Vidar Hölm 27 comments
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte