Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
19 januar 2019 14:03
Del på Facebook
SV-leder Audun Lysbakken lover den nye borgerlige regjeringen kraftig motstand. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SV-leder Audun Lysbakken lover den nye borgerlige regjeringen kraftig motstand. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SV opplever tidenes medlemsvekst etter at Høyre, KrF, Frp og Venstre la fram den nye regjeringsplattformen. På to dager har partiet fått 350 nye medlemmer.

– Mange ble så provosert over den nye regjeringen at de satt oppe om natta torsdag for å melde seg inn i SV, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

Etter at Høyre, KrF, Frp og Venstre la fram den nye regjeringsplattformen torsdag kveld, har i alt 350 personer meldt seg inn i SV. Partiet har nå 40 prosent flere medlemmer enn i 2008.

Samtidig samlet SVs landsstyre seg lørdag for blant annet å diskutere strategien videre med den første borgerlige flertallsregjeringen siden 1985. Der gikk Lysbakken hardt ut mot regjeringen.

– En regjering der Høyre og Frp styrer økonomien, KrF moralen og Venstre ingenting, konstaterte SV-lederen.

Klimakritikk
Han er særlig kritisk til regjeringens løfter på klimaområdet. Torsdag framholdt Venstre-leder Trine Skei Grande at de har fått til en «meget ambisiøs» klimamålsetting med 45 prosent utslippskutt i ikke-kvotepliktig sektor i Norge.

I regjeringserklæringen heter det imidlertid at kuttene ikke nødvendigvis må tas i Norge. «Om strengt nødvendig kan fleksibiliteten i EUs rammeverk benyttes», heter det.

– Det Grande ikke sa på torsdag, er at Norge fortsatt kan kjøpe seg fri ved å kjøpe kvoter i andre europeiske land. Er det sannsynlig at Høyre og Frp vil synes at det er strengt nødvendig? Ja, det er veldig sannsynlig, sier Lysbakken til NTB.

– I punkt etter punkt heter det at regjeringen skal «utrede» og «legge planer». Vi har haugevis med utredninger om klima. Det vi mangler er kutt og handling, slår han fast.

– Spektakulært nederlag
SV-lederen går også hardt ut at regjeringen fjerner muligheten for selvbestemt fosterreduksjon ved flerlinggraviditeter.

– Dette er første gang det strammes inn på kvinners rett til selvbestemmelse. Det setter hele loven i spill, mener SV-lederen, som beskylder KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad og statsminister Erna Solberg (H) for å ha bedrevet et kynisk maktspill.

– Men la det ikke være noen tvil: Det er et spektakulært nederlag for Ropstad at han tapte kampen om 2c-paragrafen. Men at han har lurt partiet sitt, er det ingen tvil om, sier Lysbakken.

– Det Ropstad nå gjør, er å gjøre KrF til et smalt moralparti. Både meningsmålinger og utmeldinger i KrF tyder jo på at potensialet for et sånt parti er veldig begrenset, mener Lysbakken.

– Ropstad kan bli stående igjen som mannen som tok fra KrF muligheten til å skape seg et nytt liv i norsk politikk, sier Lysbakken.

Framgang for MDG og Rødt
Også i Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Rødt har det strømmet på med nye medlemmer etter at regjeringsforhandlingene kom i mål. Siden torsdag har MDG fått over 130 nye medlemmer og Rødt 75.

– Denne type vekst har vi sjelden sett maken til, sier MDGs stortingsrepresentant Une Bastholm.

En fersk meningsmåling viser at dersom det hadde vært valg i dag, ville de rødgrønne fått et solid flertall med 91 stortingsplasser for Ap, SV og Senterpartiet, mens Høyre, Frp, Venstre og KrF samlet ville fått 66 mandater mot dagens 88.

Rødt ville fått ti plasser, mens MDG beholder sitt ene mandat, ifølge målingen Opinion hadde laget på oppdrag fra Avisenes Nyhetsbyrå (ANB), Dagsavisen og LO Media.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 17 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrDu tar feil igjen. I din referanse til tallet 1200 sier SVV: «Etter at ny E39 Ørskogfjellet- Vik er ferdig utbygd ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg har aldri snakka om 2050. Det er eit virvar i di boble.Prosentrekning kan eg.Kor unison stemninga er når pengene ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrTidligere har du vist til SVV sin Planbeskrivelse E39 Ørskogfjellet-Vik, og henvist til tallet 1200 som reduksjonen i trafikken ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøÅDT på Ørskogfjellet i vurderingsåret 2021 er ca. 4200 iflg. SVV. Av dette er ein andel på 1200 forventa å ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrJeg registrerer at Naturvernforbundet fortsatt mener at siden trafikken på dagens E39 gjennom Skorgedalen blir redusert med 1200 ÅDT i ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse