fbpx
Annonse
Annonse
SV-leder Audun Lysbakken lover den nye borgerlige regjeringen kraftig motstand. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SV-leder Audun Lysbakken lover den nye borgerlige regjeringen kraftig motstand. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

SV opplever tidenes medlemsvekst etter at Høyre, KrF, Frp og Venstre la fram den nye regjeringsplattformen. På to dager har partiet fått 350 nye medlemmer.

– Mange ble så provosert over den nye regjeringen at de satt oppe om natta torsdag for å melde seg inn i SV, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

Etter at Høyre, KrF, Frp og Venstre la fram den nye regjeringsplattformen torsdag kveld, har i alt 350 personer meldt seg inn i SV. Partiet har nå 40 prosent flere medlemmer enn i 2008.

Samtidig samlet SVs landsstyre seg lørdag for blant annet å diskutere strategien videre med den første borgerlige flertallsregjeringen siden 1985. Der gikk Lysbakken hardt ut mot regjeringen.

– En regjering der Høyre og Frp styrer økonomien, KrF moralen og Venstre ingenting, konstaterte SV-lederen.

Klimakritikk
Han er særlig kritisk til regjeringens løfter på klimaområdet. Torsdag framholdt Venstre-leder Trine Skei Grande at de har fått til en «meget ambisiøs» klimamålsetting med 45 prosent utslippskutt i ikke-kvotepliktig sektor i Norge.

I regjeringserklæringen heter det imidlertid at kuttene ikke nødvendigvis må tas i Norge. «Om strengt nødvendig kan fleksibiliteten i EUs rammeverk benyttes», heter det.

– Det Grande ikke sa på torsdag, er at Norge fortsatt kan kjøpe seg fri ved å kjøpe kvoter i andre europeiske land. Er det sannsynlig at Høyre og Frp vil synes at det er strengt nødvendig? Ja, det er veldig sannsynlig, sier Lysbakken til NTB.

– I punkt etter punkt heter det at regjeringen skal «utrede» og «legge planer». Vi har haugevis med utredninger om klima. Det vi mangler er kutt og handling, slår han fast.

– Spektakulært nederlag
SV-lederen går også hardt ut at regjeringen fjerner muligheten for selvbestemt fosterreduksjon ved flerlinggraviditeter.

– Dette er første gang det strammes inn på kvinners rett til selvbestemmelse. Det setter hele loven i spill, mener SV-lederen, som beskylder KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad og statsminister Erna Solberg (H) for å ha bedrevet et kynisk maktspill.

– Men la det ikke være noen tvil: Det er et spektakulært nederlag for Ropstad at han tapte kampen om 2c-paragrafen. Men at han har lurt partiet sitt, er det ingen tvil om, sier Lysbakken.

– Det Ropstad nå gjør, er å gjøre KrF til et smalt moralparti. Både meningsmålinger og utmeldinger i KrF tyder jo på at potensialet for et sånt parti er veldig begrenset, mener Lysbakken.

– Ropstad kan bli stående igjen som mannen som tok fra KrF muligheten til å skape seg et nytt liv i norsk politikk, sier Lysbakken.

Framgang for MDG og Rødt
Også i Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Rødt har det strømmet på med nye medlemmer etter at regjeringsforhandlingene kom i mål. Siden torsdag har MDG fått over 130 nye medlemmer og Rødt 75.

– Denne type vekst har vi sjelden sett maken til, sier MDGs stortingsrepresentant Une Bastholm.

En fersk meningsmåling viser at dersom det hadde vært valg i dag, ville de rødgrønne fått et solid flertall med 91 stortingsplasser for Ap, SV og Senterpartiet, mens Høyre, Frp, Venstre og KrF samlet ville fått 66 mandater mot dagens 88.

Rødt ville fått ti plasser, mens MDG beholder sitt ene mandat, ifølge målingen Opinion hadde laget på oppdrag fra Avisenes Nyhetsbyrå (ANB), Dagsavisen og LO Media.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet over.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte