Annonse

Det Betales Det Betales

Færre og større nettselskaper kan gi mer effektiv drift og føre til lavere nettleie. Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Færre og større nettselskaper kan gi mer effektiv drift og føre til lavere nettleie. Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Dersom flere av landets drøyt 100 nettselskaper slås sammen, vil det trolig føre til lavere nettleie og mindre strømregninger, tror NVE og energiministeren.

Sammenslåinger fører blant annet til at det skal være lik nettleie i hele området, skriver Dagens Næringsliv. I tillegg til at en utjevning i seg selv kan slå fordelaktig ut for noen, særlig dem som har høy nettleie i dag, kan større nettselskaper oppnå stordriftsfordeler og spare penger.

– Vi kan spare penger på driften slik at strømkundene merker det. I tillegg kan vi bedre forsyningssikkerheten og sikre at folk har strøm i lampene, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp), som er opptatt av mest mulig effektiv drift.

Fra 2005 til i dag er antall nettselskaper redusert fra 135 til 101, men selv om Freiberg er tilhenger av sammenslåinger, vil han ikke tvinge dem fram.

– Selskapene må beslutte det selv.

Også Ove Flataker i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) tror det er en gevinst å hente ved sammenslåing.

– Det kan for eksempel dreie seg om lavere innkjøpskostnader og å fjerne dobbeltfunksjoner som IKT-systemer. Det kan igjen føre til at den minste aktøren sparer eksempelvis 30 til 40 prosent i drift og vedlikeholdskostnader, sier Flataker, som er direktør i reguleringsmyndigheten for energi.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte