Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
03 mars 2019 21:04
Del på Facebook
Trøndelag Ap lyttet til advarselen fra Fellesforbundet-leder Jørn Eggum og sa nei til AUFs forslag til radikale innstramminger i oljepolitikken. Foto: Ned Alley / NTB scanpix.
Trøndelag Ap lyttet til advarselen fra Fellesforbundet-leder Jørn Eggum og sa nei til AUFs forslag til radikale innstramminger i oljepolitikken. Foto: Ned Alley / NTB scanpix.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trøndelag AUF greide ikke å skaffe flertall for sitt forslag om avvikling av leterefusjonsordningen og styrt avvikling av oljenæringa innen 2035.

Ungdomspartiet ville også redusere friinntekten, ha full stans av nye konsesjonstildelinger og lete- og prøveboring, avskaffe TFO-ordningen, og opprette en egen oljekommisjon etter tysk modell som skal lage en konkret plan for avviklingen av norsk oljeindustri.

– Vi har elleve år på oss til å kutte dramatisk i utslippene, hvis ikke verden skal gå gjennom drastiske klimaendringer som ikke kan reverseres. Kampen for klimaet er ikke noe som ligger fram i tid, det må skje i vår tid, sa leder i Trøndelag AUF Håkon Einarsve.

– Vi kan ikke gjøre som Høyre og lukke øynene og drømme om en verden der vi kan leve av oljen for alltid. Det er naivt. Vi i Trøndelag må være den sterkeste stemmen mot den mektige oljelobbyen. Vi vil vise Jonas og oljelobbyen at framtiden ikke er fossil, den er fornybar, fortsatte han.

Tordentale

Til tross for applaus og sterk støtte i eget ungdomslag fikk ikke AUF-lederen gehør hos resten av landsmøtet. Ungdomspartiet forsøkte også å sikre støtte til et kompromissforslag fra Malvik-ordfører Ingrid Aune, men helle ikke det ble vedtatt.

I stedet stilte årsmøtet seg bak redaksjonskomiteens flertallsinnstilling. Der ble det slått fast at bruken av fossilt brensel skal ned, men at «oljealderen» ikke er over.

– Det vil være bruk for hydrokarboner i overskuelig framtid. Trøndelag Ap vil han en fortsatt satsing på olje- og gassnæringen i Norge, med et økt fokus på bærekraftig produksjon, heter det i uttalelsen som ble vedtatt på årsmøtet.

Vedtaket er i tråd med oppfordringen fra Fellesforbundets leder Jørn Eggum, som holdt en tordentale om Aps oljepolitikk og kom med en klar advarsel mot oljeinnstramninger:

– Etter min mening kan Arbeiderpartiet aldri gå inn for å legge ned arbeidsplasser og bygge ned industri. Å ta vare på ressurser både på land og i havet kjennetegner norsk arbeiderbevegelse. La oss ikke skape unødvendig usikkerhet om Arbeiderpartiets oljepolitikk, sa Eggum.

Nytt oljeslag

På forhånd hadde Eggum varslet i VG at han også ville ta opp kampen mot varig vern mot petroleumsvirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja når han talte for Trøndelag Ap.

Det fikk han ikke støtte for. Sammen med en rekke andre fylkeslag har trønderne vedtatt at de ikke vil ha noen konsekvensutredning av disse områdene, i strid med landsmøtevedtaket fra 2017.

Også Oslo, Akershus, Sogn og Fjordane, Hedmark, Østfold, Buskerud, Vestfold, Oppland og Møre og Romsdal har vedtatt at de vil ha mer vern. Det ønsker også Bergen Ap, som sammen med AUF og Sogn og Fjordane kan sikre flertall for dette i det nye fylkeslaget Vestland Ap.

Mye tyder dermed på at Eggum ikke vil lykkes i å hindre et nytt oljeslag på Aps kommende landsmøte.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

@Hans-Peter KaaresenSamferdsel prioriteres først av alt hos fylkespolitikerne – gratis ferge før skoler. Uten Møreaksen må fylket fortsatt drifte 2 ...
Terje Sundsbø 3 minutter siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrMiljøvennlig mobilitet betyr tilrettelegging for elbiler i distriktene – hvor offentlige transportmidler aldri kan bli et tilfredsstillende alternativ, verken økonomisk ...
Terje Sundsbø 5 minutter siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDet er Stortinget sitt privilegium å prioritere, herunder også hvordan de vil forsøke å nå klimamål. Slik som å redusere ...
Hans-Peter Kaaresen 14 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøFylkeskommunen har adskillig flere "alvorlige" (som du skriver) problemer enn Møreaksen å ta seg av.  Særinteressene i Møreaksen har splittet ...
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse