Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
16 mars 2019 09:25
Del på Facebook
Høyre-leder Erna Solberg tørster etter mer makt i kommunene. Målet er at én av to nordmenn skal bo i en Høyre-styrt kommune etter kommunevalget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Høyre-leder Erna Solberg tørster etter mer makt i kommunene. Målet er at én av to nordmenn skal bo i en Høyre-styrt kommune etter kommunevalget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Erna Solbergs klare mål er at én av to nordmenn skal bo i en Høyre-styrt kommune etter høstens valg. Men i Oslo og Bergen kan hun få problemer.

– Vi har et godt utgangspunkt foran dette valget. På meningsmålingene ligger vi bedre an enn vi gjorde ved forrige kommunevalg, sier Solberg til NTB.

Fredag åpnet hun Høyres landsmøte på Gardermoen. Det er også startskuddet for valgkampen foran høstens kommunevalg.

– Blir tøft

– Nå må vi løfte de viktige sakene og spisse dem. Men det blir tøffe runder i flere av de store byene denne gangen, medgir hun.

Nøyaktig hvilke saker det vil bli snakk om, vil ikke Solberg gå i detaljer på. Men det må være saker som kan løfte ikke bare Høyre, men også regjeringspartnerne Venstre og KrF, understreker hun.

I mange kommuner er Solberg avhengig av de to småpartiene for å sikre borgerlig flertall. Beregninger fra Poll of polls viser at nærmere 290 kommuner ligger an til å få rødgrønt styre, mens rundt 85 kommuner får en borgerlig ordfører.

Seier i byene

Solberg teller imidlertid ikke kommuner, men hoder. Derfor må hun sikre seier i de store byene dersom målet om borgerlig styring over halvparten av Norges innbyggere skal nås.

Det kan bli en nøtt: Ap-bastionen Trondheim er trolig utenfor rekkevidde, og både Oslo og Bergen kan by på store utfordringer.

I hovedstaden viser de siste meningsmålingene et solid flertall til rødgrønn side. Imidlertid er det framgangen til Rødt, SV og MDG, som til sammen får støtte fra 28,6 prosent av velgerne, som redder det Arbeiderparti-ledede byrådet.

Det uroer Solberg en smule.

– Hvor langt til venstre skal politikken flyttes, spør hun.

Protestparti

Samtidig viser hun til Bergen, der Ap i dag styrer sammen med Venstre og KrF.

– Meningsmålingene nå gir ikke disse partiene flertall, langt derifra, påpeker Solberg.

Men skal Høyre få tilbake makten i partilederens hjemby, må partiet muligens gå i kompaniskap med protestpartiet Folkeaksjonen mot mer bompenger (FMB), som fisker velgere fra både Høyre og regjeringspartner Frp. På en fersk måling for Bergensavisen får partiet hele 6,4 prosent av Bergens-stemmene.

FMB er sterkt imot både bybane og bomring i Bergen – som Høyre er for. En konstellasjon av Høyre, KrF, Frp, Venstre og FMB vil bli krevende, tror Solberg, som anbefaler velgerne å tenke seg om.

– Folk må tenke gjennom at det er veldig mange andre viktige saker, som for eksempel skole og eldreomsorg. Med ensakspartier aner en ikke hva de gjør i alle de andre sakene, sier Solberg til avisa.

Ny politikk

På landsmøtet på Gardermoen skal Høyre vedta mye ny politikk, ikke minst for å styrke partiet foran kommunevalgkampen.

Erna Solberg er sulten på mer makt. Samtidig måtte hun fredag finne seg i at Høyres saker ble overskygget av støyen rundt permittert justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

Lørdag skal Høyre vedta nytt prinsipprogram, det første på elleve år.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 9 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøNår bompengeproposisjonen eventuelt skal leggast fram fram for Stortinget må grunnlaget vere presist basert på oppdaterte kostnadstall.Så vil nok Stortinget ...
Terje Sundsbø 9 timer siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrNår blir det tvingende nødvendig å oppdatere en KS2-rapport fra mars 2023 på grunn av prisendringer?I sammenligning med null-alternativet; når ...
Geir Ole Sætremyr 20 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøEg har sagt at KS2 må oppdaterast for endring av kostnadsnivået i prosjektet der KS2 rapporten frå 2023 er etter ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrMener du for alvor at en KS2-analyse må kvalitetssikres på nytt bare på grunn av prisstigning?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøDersom du er så enfoldig at du trur at der ikkje har vore prisstigning etter 2022 og fram til ein ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrHvor lang tid går det før en må oppdatere KS2-analysen datert mars 2023 fordi den er utgått på dato og ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse