Annonse
Annonse
Redaksjonen
Artikkel
11 mai 2019 20:53
Fra nå av skal Stortinget har ansvar for å redigere, trykke og distribuere ettbindsversjonen av Norges lover. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Fra nå av skal Stortinget har ansvar for å redigere, trykke og distribuere ettbindsversjonen av Norges lover. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stortingets presidentskap har besluttet å fortsette utgivelsen av en trykt samling av Norges lover. Stortingets administrasjon får ansvar for å gjennomføre dette.

– Stortinget vedtar lovene. Da er det et fint symbol for et åpent og inkluderende demokrati å sørge for at Norges lover fortsatt er tilgjengelig i trykt form, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.  

Siden 1931 har Juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo stått for publiseringen av en samlet og oppdatert ettbindsutgave av Norges lover. Alle som har behov for tilgang til lovverket har hatt stor nytte av å ha alle gjeldende lover samlet på ett sted. Lovsamlingen har derfor i mange år vært trykket og solgt i store opplag. Det har vært laget både en ordinær samling og en enklere og rimeligere studentversjon.

Siden 1936 har ordningen vært finansiert gjennom Det juridiske fakultets lovsamlingsfond. Dette fondet har båret kostnadene ved å oppdatere lovsamlingen og finansiert disse ved hjelp av salgsinntekter.

De siste årene har salget av lovsamlingen sunket betydelig, og er nå på et så lavt nivå at styret i Lovsamlingsfondet besluttet å avvikle ordningen. I 2018 ble det solgt 1500 ordinære utgaver og 8500 studentutgaver, opplyste Lovsamlingsfondet i et brev til Stortinget i desember i fjor. Etter at alle de store juridiske utdanningsstedene har gått over til elektronisk eksamen, forventes det at salget faller ytterligere. 

I januar i år gjorde andre nestleder i justiskomiteen, Peter Frølich (H) presidentskapet oppmerksom på dette. Han oppfordret samtidig til at Stortinget kunne ta ansvar for å finansiere en fortsatt utgivelse av lovsamlingen. Det ble deretter iverksatt en utredning av mulighetene for og kostnadene forbundet med dette. Utredningen viste at det er mulig å produsere en lovsamling av tilsvarende format, og at det kan gjennomføres kostnadseffektivt med bruk av intern kompetanse i Stortingets administrasjon. 

Derfor har presidentskapet besluttet at Stortingets administrasjon skal bekoste og forestå fortsatt utgivelse av en lovsamling. For å holde kostnadene ytterligere nede er det bestemt å ikke videreføre de faglige fotnotene i lovsamlingen, og utgivelse annethvert år. 

– På samme måte som Stortinget publiserer våre budsjettvedtak i et eget trykt dokument, mener jeg det er naturlig at Stortinget jevnlig utgir en oppdatert samling av alle gjeldende lover, som er resultatet av Stortingets lovvedtak, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Kristiansundskalenderen 2022

Siste kommentarer

Lama Vik 5 timer siden Romsdalsaksen best på alle områder
"Romsdalsaksen" best på alle områderRomsdalsaksen "best" på alle områderRomsdalsaksen best på "alle" områderRomsdalsaksen best på alle "områder"
"Frank Sve trenerer Møreaksen"
Terje Sundsbø 1 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Espen HeitmannUtredningene er utført av Norconsult. Om de mener at utredningene er urealistiske, så har de plikt til å si det.Formålet ...
Espen Heitmann 1 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Terje SundsbøNå ja de utredningene av RA som har blitt gjort var direkte urealistiske og ganske tydelig konstruerte av SVV for ...
Det er bare å ta turen videre til Karmøy og Gandsfjorden/Gausel mellom Sandnes og Stavanger. Velde forurenser boligfelt med såkalt ...
Tom Major 2 dager siden Kanskje vi skal ta ondet ved roten?
Du får sagt det. Det norske politikere har gjennomført over en årrekke kan i sum kun kalles et kjempestort SVIK!
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte