Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Redaksjonen
Artikkel
11 mai 2019 20:53
Del på Facebook
Fra nå av skal Stortinget har ansvar for å redigere, trykke og distribuere ettbindsversjonen av Norges lover. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Fra nå av skal Stortinget har ansvar for å redigere, trykke og distribuere ettbindsversjonen av Norges lover. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stortingets presidentskap har besluttet å fortsette utgivelsen av en trykt samling av Norges lover. Stortingets administrasjon får ansvar for å gjennomføre dette.

– Stortinget vedtar lovene. Da er det et fint symbol for et åpent og inkluderende demokrati å sørge for at Norges lover fortsatt er tilgjengelig i trykt form, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.  

Siden 1931 har Juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo stått for publiseringen av en samlet og oppdatert ettbindsutgave av Norges lover. Alle som har behov for tilgang til lovverket har hatt stor nytte av å ha alle gjeldende lover samlet på ett sted. Lovsamlingen har derfor i mange år vært trykket og solgt i store opplag. Det har vært laget både en ordinær samling og en enklere og rimeligere studentversjon.

Siden 1936 har ordningen vært finansiert gjennom Det juridiske fakultets lovsamlingsfond. Dette fondet har båret kostnadene ved å oppdatere lovsamlingen og finansiert disse ved hjelp av salgsinntekter.

De siste årene har salget av lovsamlingen sunket betydelig, og er nå på et så lavt nivå at styret i Lovsamlingsfondet besluttet å avvikle ordningen. I 2018 ble det solgt 1500 ordinære utgaver og 8500 studentutgaver, opplyste Lovsamlingsfondet i et brev til Stortinget i desember i fjor. Etter at alle de store juridiske utdanningsstedene har gått over til elektronisk eksamen, forventes det at salget faller ytterligere. 

I januar i år gjorde andre nestleder i justiskomiteen, Peter Frølich (H) presidentskapet oppmerksom på dette. Han oppfordret samtidig til at Stortinget kunne ta ansvar for å finansiere en fortsatt utgivelse av lovsamlingen. Det ble deretter iverksatt en utredning av mulighetene for og kostnadene forbundet med dette. Utredningen viste at det er mulig å produsere en lovsamling av tilsvarende format, og at det kan gjennomføres kostnadseffektivt med bruk av intern kompetanse i Stortingets administrasjon. 

Derfor har presidentskapet besluttet at Stortingets administrasjon skal bekoste og forestå fortsatt utgivelse av en lovsamling. For å holde kostnadene ytterligere nede er det bestemt å ikke videreføre de faglige fotnotene i lovsamlingen, og utgivelse annethvert år. 

– På samme måte som Stortinget publiserer våre budsjettvedtak i et eget trykt dokument, mener jeg det er naturlig at Stortinget jevnlig utgir en oppdatert samling av alle gjeldende lover, som er resultatet av Stortingets lovvedtak, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse