fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
22 september 2019 08:49
Forsker og Met-professor Einar Øverbye mener Norge må tilpasse seg et lavere fødselstall. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
Forsker og Met-professor Einar Øverbye mener Norge må tilpasse seg et lavere fødselstall. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

All statistikk tyder på at Erna Solberg ikke vil få sitt ønske oppfylt om at norske kvinner skal føde flere barn, mener Oslo Met-professor Einar Øverbye.

Ifølge en artikkel hos forskning.no som er produsert av Oslo Met, har vi i Norge ikke reprodusert oss selv siden 1970-tallet, noe som vil si at vi har en fødselsrate på under 2,1 barn per kvinne – som er det som må til for å opprettholde befolkningen.

I Norge har raten vært lavere i flere år, og tall viser at ingen land som har gått under grensen på 2,1 noensinne har kommet over igjen i mer enn korte perioder.

– Uansett hvor mye ekstra ressurser vi bruker for at familier skal velge å få flere barn, så vil ikke fødselstallene stige over 2,1 i overskuelig framtid, sier forsker og professor Øverbye til nettstedet.

Flere eldre enn yngre

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at det i 2018 ble født 55.100 barn i Norge. Dette ga et samlet fruktbarhetstall på 1,56 barn per kvinne – det laveste som er målt i Norge noen gang.

Øverbye forklarer at Norge har gått gjennom det forskerne kaller «den demografiske overgangen», som betyr at vi har gått fra et samfunn der kvinner føder mange barn, men de fleste dør tidlig, til et samfunn der kvinner føder få barn, men de fleste lever opp og blir gamle.

– For Norges del betyr denne utviklingen at dagens velferdssamfunn må endres og tilpasses et samfunn med en større andel eldre enn yngre, sier han.

Utviklingen gjelder ikke bare i Norge. Gruppen over 60 år er den raskest voksende befolkningsgruppen i verden som helhet.

Ba nordmenn lage flere barn

I sin nyttårstale i år uttrykte statsminister Erna Solberg (H) bekymring over lave fødselstall, og ba nordmenn lage flere barn.

– Samfunnet vårt går rundt fordi voksne tar omsorg for barna. Og arbeidsføre sørger for de eldre. De neste tiårene får vi problemer med denne modellen. Vi nordmenn får stadig færre barn, sa Solberg.

(©NTB)

Logg inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Ja, uten tvil, Romsdalsaksen er både klokest, sikrest, og det beste fremtidsrettede oversjøiske prosjektet for samtlige brukere, også utenom Molde, ...
Ikke noe av det som kommer fra den sammeraskete gjengen staurbærere som har makta i Ålesund for tiden bør overraske ...
Om du tenker på miljøet stemmer du selvfølgelig  ikke FRP . Fra FRP sitt partiprogram . lite overlatt til "folket" og ...
Om det er viktig i anleggsfasen er det tydeligvis totalt uinteressant med tanke på trafikken som skal gå på den ...
Hei KSU.no! Ser at dette er ein redaksonell artikkel. Sidan politiske opponentar ikkje får uttale seg i denne artikkelen reknar eg ...
Bjørn Halvor Enciso Kvilhaug 3 dager siden Ferjer og forurensning
Ja batteri drift er og blir ulønnsomt ikke bare det, ferjene kan ikke brukes til annet som å tas ut ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 16 comments
  • Lars Svein Valderhaug 9 comments
  • Roy Gravdehaug 7 comments
  • Ronny Osvoll 6 comments
  • Rolf Erik Pedersen 5 comments
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte